Skrivet av Martin Larsen   
2021-10-06 11:37

Anna-Fransson_hemsida

Anna Fransson ny ungdomsansvarig

Alingsås HK:s organisation växer och nästa steg blir att anställa en ungdomsansvarig på heltid. Ny på jobbet, och tillbaka i hemstaden efter 22 år, blir Anna Fransson. 

För de flesta AHK:are som varit med ett tag är Anna Fransson en känt namn. Hon började träna handboll i föreningen som barn och fortsatte sedan som både ungdomstränare, och spelare i damlaget.  

För 22 år sedan lämnade Anna hemstaden för Falköping där hon bland annat varit med och startat upp Falköpings AIK:s handbollsskola och sedan följt dottern Wilma, nu spelandes i Alingsås damlag, som tränare i många säsonger.

– Falköping är en liten klubb där alla är engagerade i allt och förutom tränarrollen har jag suttit med i olika kommittéer och styrgrupper. Det finns säkert många delar där som jag kan ta med mig in i det här jobbet, säger Anna.

Kontakten med moderklubben har hon aldrig släppt. Dels har Anna följt hur det går för representationslagen men även hållit sig uppdaterad på klubbens verksamhet i övrigt. De senaste två säsongerna har hon dessutom haft ett engagemang i NIU-gruppen, som ansvarar för handbollsutbildningen på Alströmergymnasiet. En utbildning som båda hennes barn nu går. Wilma som tar studenten i vår och Anton som läser första året.  

– Jag har följt Alingsås utifrån under många år och det känns som en fin och välskött förening med en bra organisation. Sen har jag förstått att det behövs ännu mer organisation och struktur kring ungdomshandbollen och det blir mitt uppdrag att se över och utveckla den utan att för den sakens skull vända upp och ner på verksamheten. Bra saker behöver få ta lite tid, säger Anna. 

Annas yrkeserfarenhet kommer i stort utsträckning från näringslivet där hon jobbat de senaste tjugo åren med ekonomi, logistik och produktionsledning. Senast kommer hon från en tjänst inom IT-branschen i en roll som account manager. 

– Jag hade ett bra jobb där jag trivdes men när möjligheten dök upp att jobba med handboll på heltid så ville jag ta den. Handboll, och främst ungdomshandboll, har varit min passion ända sedan jag själv åtta år gammal började spela i AHK:s handbollsskola med Ulf Eliasson och Leif Blomgren som tränare, minns Anna. 

Flytten tillbaka till Alingsås gick redan i augusti, innan tjänsten hos AHK var aktuell, så i stället för distansarbete från hemmet kan hon nu promenera till sin nya arbetsplats där hon har ett par tydliga målsättningar för arbetet.

– Klubben ska växa både i antalet medlemmar och i kvalitet. Det arbetet ser jag verkligen fram emot. Att initiera fler ytor för barn att börja spela handboll och även öka samarbetet med de mindre orterna i kommunen och med grannkommunerna, säger Anna.

Klubbchef Julia Ryding är mycket nöjd med rekryteringen av Anna Fransson.

– Anna kommer in med kunskap, energi och stort AHK-hjärta. Med sin erfarenhet från handbollen som både spelare och förälder, sitt engagemang i andra föreningar och stora kunskap kring struktur, projektledning och utveckling så kommer hon bidra till organisationen på många plan, säger Julia Ryding.

När Anna påbörjar sin anställning i december så innebär det att Martin Lernås lämnar sin deltidstjänst som ungdomsansvarig. Han kommer dock att finnas med i ungdomsorganisationen även fortsättningsvis.

– Martin har en helt annan erfarenhet av det sportsliga än vad jag har så jag ser verkligen fram emot samarbetet med honom, precis som med alla andra inom föreningen, säger Anna Fransson.