2021-10-05 21:23


Daniel Blomgren omfamnades efter slutsignal.                 Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån

AHK avgjorde i sista sekund

Det bjöds på magisk underhållning i Estrad Alingsås under tisdagskvällen. Med 1 169 åskådare tillbaka på läktarna såg Alingsås HK till att avgöra i sista sekund mot HK Malmö. 

– Det var handboll när det är som bäst, summerade en lättad Mikael Franzén. 

Tisdagens match mellan Alingsås HK och HK Malmö innehöll det mesta. 

AHK kopplade greppet tidigt och var först upp i ledning. De blåa kom till spel som tabelltvåa och var fast beslutna om att hålla topplaceringen intakt efter kvällens sex matcher i Handbollsligan.  

Framburna av en sprudlande glad hemmapublik lyckades hemmaspelarna rycka åt sig en fyramålsledning efter 18 minuter. I samma minut tog Malmö matchens första time-out. 

Med facit i hand skulle det visa sig vara ett smart drag av gästernas huvudtränare Stian Tönnesen. För i paus hade AHK:s övertag krympt till bara uddamålet och en bit in i andra halvlek var Malmö både ikapp och förbi.

Sakta men säkert skiftade momentumet till gästerna. Detta trots det efterlängtade hemmastödet i Estrad. Med tio minuter kvar att spela ledde Malmö med 23–20 efter tre raka mål av linjespringaren Kassem Awad. 

AHK var i samma sväng riktigt illa ute när lagkapten Niclas Barud fick syna både det röda och det blåa kortet efter en duell med Malmös Magnus Persson. Ett blått kort innebär att situationen kommer att granskas i efterhand. Utvisningen gjorde också att AHK spelade utan mittsexa under slutet av matchen. 

– Kassem är duktig på stora ytor och fick springa fritt i andra halvlek. Sen framåt blev det ovant för oss med fyra nio metare, menade Daniel Blomgren.

Men motgångarna till trots gav AHK inte vika. I stället jobbade man sig tillbaka i matchen genom vasst skytte och fint målvaktsspel av Rickard Frisk.  

 

Just Frisk och hans kollega i Malmö-målet Adam Krantz var kvällens två giganter. Burväktarna utsågs i respektive lag till bästa spelare för kvällen och nådde båda över 40% i räddningar. 

 

– När vi låg under med 20–23 undrade jag hur fan det kunde ske med Frisk så bra i mål. Men där var Malmö skarpare än oss och mer rutinerade. De stressade inte så mycket som vi gjorde under den perioden. Vi brände straffar och Krantz gjorde några vassa räddningar, menade Mikael Franzén som också kommenterade duellen mellan Persson och Barud. 

 

– Tyvärr får man säga att matchen vände när Magnus åkte i golvet. Det är väl inget att säga om. Magnus var bra genom hela matchen och jag hoppas att det går bra för honom. Han åkte ner med en rejäl smäll och det var inte mycket att säga om. 

 

I den 57:e minuten var det utjämnat genom William Andersson Moberg. De sista anfallen blev en nervpärs att följa. Minsta misstag kunde besegla ödet i Estrad Alingsås denna afton. 

 

Kyligast höll sig AHK:s försvar- och målvaktsspel som med tio sekunder kvar redde ut Malmös sista försök till ett avgörande. Den matchvinnande sekvensen kom i stället genom Rickard Frisk som skickade upp bollen på kontring till Daniel Blomgren.


– Jag hade ingen aning om hur mycket tid som var kvar när jag fick bollen av Frisk. Det var bara att försöka skicka iväg dem, sade Blomgren. 


Hela hallen trodde först den gick i stolpen...


— Haha, ja. Men jag låg bra till och såg att den rullade in. Det var en fantastisk känsla. Det hade man längtat efter. 

 

Men varför lyckades ni inte avgöra matchen tidigare?

 

– Om någon av grabbarna i omklädningsrummet har svaret på den frågan är jag öppen till att lyssna, skrattade Blomgren som menar att de två poängen bärgades tack vare Frisk som skickade den målgivande passningen. 

 

När vänsternian satte slutresultatet 27–26 bröt segerjublet ut bland AHK:arna på plan och på läktaren. 

 

– Det här är Sveriges snabbaste golv och det fick vi se idag. Det var en jäkla ljudkuliss när Blomgren satte det sista målet. Jag vill tacka publiken för den extra boosten. Det var handboll när den är som bäst, menade Franzén som fortsatte:

 

– Det är starkt av oss att vända med fyra niometersspelare på banan samtidigt, menade Franzén som såg vändningen som en "payback" från tappet borta mot Ystads IF. 

Nästa match spelas i Partille på lördag. Då vankas det seriefinal borta mot IK Sävehof när ettan mot tvåan i Handbollsligans tabell möts. 

– Gött att vi har satt oss i den här situationen, avslutade Franzén med ett leende. 

Alingsås HK – HK Malmö 27–26 (13–12)

 

AHK: Daniel Blomgren 7, Mathias Pedersen 7, Jesper Filén 4, Johan Nilsson 4, Niclas Barud, Samuel Lindberg, Rickard Frisk, Rasmus Torbjörnsson, William Andersson Moberg. 

 

HKM: Hampus Jildenbäck 6, Kassem Awad 6, Inge Aas Eriksen 5, Magnus Persson 5, Anton Blickhammar 3, Max Santos. 

 

Målvakter:

* AHK: Rickard Frisk 19/44=43%.

* HKM: Adam Krantz 17/36=47%, Erik Helgsten 1/5=20%.

 

Straffar:

* AHK: 2/4. 

* HKM: 1/2. 

 

Utvisningar:

* AHK: 5x2 min + ett rött kort.

* HKM: 4x2 min.

 

Matchutveckling: 

1–1 (5 min), 5–3 (10 min), 8–5 (15 min), 9–6 (20 min), 11–10 (25 min), 13–12 (30 min), 15–13 (35 min), 17–15 (40 min), 20–20 (45 min), 20–23 (50 min), 23–24 (55 min), 27–26 (60 min).

 

Startsjuan: Rickard Frisk, Jesper Filén, Niclas Barud, Rasmus Torbjörnsson, Daniel Blomgren, Mathias Pedersen, Samuel Lindberg. 

 

Domare: Mirza Kurtagic & Mattias Wetterwik. 

 

Publik: 1 169.