2021-09-11 10:13

Arkivfoto: Bildbyrån

Dennis Sandberg inför Europacupen

Under lördagskvällen premiärspelar Alingsås HK i European Cup. 16.00 gästas man av RK Metaloplastika Sabac från Serbien. 

– Ett gammalt och anrikt lag som var Europaledande i flera år när jag och "Frasse" var aktiva, berättar Sandberg.  

På utsidan kan Europacupmatcher ses som aningen mer oglamorösa än de i Handbollsligan. Men enligt AHK:s assisterande tränare Dennis Sandberg borde intresset vara högre för internationella möten. 

– Ja, jag förstår inte riktigt det där. Europamatcherna är bättre än dem i Handbollsligan. Det är inte så många som vi har vunnit genom åren. Bara för att man inte känner till namnet är det fortfarande duktiga handbollsspelare som kliver in i hallen. Det finns betydligt svårare matcher att ladda om för än Sabac hemma en lördag i september, säger Sandberg som minns när lördagens gäster var de stora dominanterna i europeisk handboll.

– Det var en plantskola för jugoslavisk handboll. Jag tror de lever på det än idag, fortsätter han.

Under veckan presenterades Sandberg som nygammal U20-förbundskapten. Dessutom fortsätter hans uppdrag att parallellt leda ligalandslaget.

– Det är jävligt hedrande att få stå kvar. "Proppen" (Jan Karlsson) var ju den senaste som hade en längre sejour som förbundskapten för U20/U21. 

Mikael Franzén var länge videoanalytiker för A-landslaget där de tidigare AHK-spelarna Felix Claar, Max Darj och Mikael Aggefors numera är bofasta. William Törnqvist var assisterande förbundskapten för U19-pojkarna i somras och du fortsätter som förbundskapten för ligalandslaget. Vad säger detta om AHK som klubb?

– Att vi har har haft en bra verksamhet i många år nu. Det är många som kan väldigt mycket handboll i Sverige men ledarskapet är något annat. Jag tror att jag och Mikael är bra på det, vilket Mattias Flodman och William Törnqvist också har lärt sig. Att få ut det bästa av varje spelare handlar inte om handboll utan om ledarskap, säger Sandberg som fortsätter:

– Det har jag och Mikael fått med oss från vår tid i RIK. Där lärde sig alla det. Det är inte så konstigt att gamla RIK:are har stått som tränare i många U-landslag. 

Spelmässigt betonar Sandberg vikten av att inte bli stressade av Sabacs försvarsspel på lördag. Ofta försöker kontinentala lag störa svenska lag genom att dra ner tempot. 

– Det är alltid svårt med de här lagen. De har en jäkla förmåga att få matchen dit dem vill. Vill de inte springa kommer det inte bli något spring. 

Hur vill du att ni ska agera på lördag?

– Försöka spela vårat och göra det vi är bra på. Det ska inte vara någon skillnad på Europa och Sverige. Vissa gånger har vi varit naiva. Lag från Balkan brukar ha långa anfall och då måste man jobba fullt ut vilket vi inte är så vana vid i Sverige. Men nu har vi ett halvt nytt lag så vi får se hur de hanterar Europacupspelet. 

Är det lättare att begå tekniska fel mot lag från Balkan-halvön?

– Nej, men det handla rom att de har en förmåga att få dig stressad som inte svenska lag kan. Här spelar alla lag som varandra. Men i Europa kommer plötsligt en som är 210 cm lång och 120 kg tung. Det vet man inte längre hur man ska göra. 

Vad kan vi förvänta oss från er??

– Jag hoppas vi ska vinna matchen och ha en jäkla go inställning. Vi har lite saker att rätta till från åttondelsfinalerna mot IFK Ystad. Men jag tycker vi springer bättre i år. I fjol var vi tunna. Det var faktiskt den värsta säsongen jag har varit med om. Vi hade aldrig ett fullt lag.

AHK kommer till spel under lördagen utan Niclas Barud, Johan Nilsson och Pontus Josefsson Säll. Däremot är Jonathan Sandberg tillbaka efter sjukdom. 

Avkast sker 16.00 i Estrad. Än finns det biljetter kvar att köpa. För AHK-medlemmar är inträdet gratis.