Skrivet av Oskar Lindwall   
2021-06-03 11:13

christoffer nyChristoffer Thor

Målfarlig vänstersexa ansluter från finska ligan

Fostrad i LIF Lindesberg, men de tre senaste säsongerna har han varit en nyckelspelare i finska Sjundeå IF. Nu ansluter den kontringsstarka vänstersexan Christoffer Thor till Alingsås HK på ett tvåårskontrakt.

– Det här var ett drömscenario, säger han.

Efter att Benjamin Helander blivit erbjuden ett proffskontrakt av tyska storklubben Rhein Neckar-Löwen har Alingsås HK varit på jakt efter en ny vänstersexa att komplettera Jesper Filén med.

En jakt som nu är över. 22-årige Christoffer Thor har under torsdagen skrivit ett tvåårsavtal med AHK.

– Det känns jäkligt roligt att den här möjligheten kom upp. Det här var inget som fanns i mina tankar utan jag trodde väl att det kanske skulle bli spel i allsvenskan. Det här var ett drömscenario, säger han.

Thor är född och uppvuxen i Lindesberg och spelade med moderklubben både i division 2 och allsvenskan fram till 2018. Därefter gick flyttlasset till finska Sjundeå IF, en klubb belägen några mil väster om Helsingfors.

Där har han varit en flitig målgörare samtliga tre säsonger. Totalt har totalt noterats för 258 mål på 75 matcher.

– Jag lämnade Lindesberg för Finland och har fått mycket speltid under åren. Jag tycker att jag har utvecklas mycket. Sen är det väl svårt att värdera exakt hur bra klass toppen av finska ligan håller, om det är samma som de sämre lagen i Handbollsligan eller toppen av allsvenskan. Jag är i alla fall väldigt taggad på utmaningen som kommer och ser fram emot att komma till Alingsås.

Hur ser du tillbaka på dina år i Finland som helhet?

– Det har både varit upp och ner. Första året var väldigt roligt, andra året blev lite sisådär när coronan kom in i bilden och avslutade säsongen. Tredje året blev en besvikelse då vi som lag inte nådde upp till våra mål. Så det har både varit gott och ont kan man säga.

Förutom att 22-åringen sticker ut med sin längd (193 centimeter) beskrivs han som en kontringsstark spelare med bred skottrepertoar.

Mikael Franzén, tränare i Alingsås HK:

– Vi letade efter en kantspelare som skulle kunna ta upp kampen med Jesper, gärna vara en annan typ av spelare samt ha utvecklingspotential. I Thor har vi hittat en lång kantspelare med bra variation i sina avslut. Vi får med honom i truppen en bra vänsterkant som kommer att komplettera varandra bra under säsongen.

Christer Mårtensson, sportchef i Alingsås HK:

– Christoffer är en spännande spelare med intressant längd, ett bra register och har utvecklingspotential. Han kommer att bilda ett bra kantpar med Jesper Filén. Med denna värvning så känner vi oss både färdiga och nöjda med vår herrtrupp.

FAKTA

23. Christoffer Thor
Född: 24 juli 1998
Position: Vänstersex
Längd: 193 cm
Vikt: 86 kg
Moderklubb:LIF Lindesberg
Kom från: Sjundeå IF, 2021
Facit 2020/21: 23 matcher, 77 mål (68%)