Skrivet av Olof Thyrelius   
2021-05-21 16:15


Huvudtränare Mikael Franzén.                                 Arkivfoto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån

Lottningen klar i Svenska Cupen

Efter 30 års frånvaro är Svenska Cupen i handboll tillbaka. Under fredagen lottades gruppspelet som går av stapeln i augusti. Alingsås HK ställs mot allsvenska Skånela IF och LIF Lindesberg samt seriekollegan Önnereds HK.
– En kul grupp för oss med många Alingsås-bekantingar, säger Mikael Franzén.

Det var ett tag sedan det spelades Svenska Cupen i handboll. Men i augusti är det dags igen då 32 lag från de tre högsta serierna ska göra upp om cuptiteln.

För Alingsås HK blir det en rad bekanta ansikten hos gruppmotståndarna. I Skånela IF spelar AHK-fostrade Erik Östling. Dessutom leds laget från och med i juni av Mattias Flodman som verkade i Alingsås HK mellan 2017 och 2021.

– Det ska bli roligt. Jag har ändå varit tränare för många av spelarna i AHK och laget leds av gamla kollegor till mig. Det var bara en rolig känsla som infann sig hos mig när jag fick reda på grupplottningen, säger Flodman som glatt hälsar att favoritskapet ligger på AHK.

I Önnered spelar de före detta AHK-profilerna Gustav Skagerling, Fredrik Teern och Andreas Berg. De två förstnämnda spelade slutspel så sent som i mars för AHK.

Allsvenska LIF Lindesberg är kanske mest ihågkomna av Alingsåspubliken som kvartsfinalsmotståndare i SM-slutspelet 2009 där AHK tog sitt historiska första guld.

Mikael Franzén kommenterar lottningen:

– Det är en kul grupp för oss med många Alingsås-bekantingar. Det är vi och Önnered som är favoriter. Men det ska bli intressant att se hur lagen har fått ihop det under försäsongen. Vi kommer kanske vara färdigbyggda men vi kommer gå för det såklart som i alla tävlingar, säger Franzén.

Hur ligger ni till i försäsongsträningen?

– Bra. Vi har lagt fokus på försvar och fysträning. Men vi har inte spelat några matcher än, avslutar Franzén.

Gruppspelet genomförs som enkel serie i augusti månad. Spelordningen är inte fastslagen men som lägre rankade lag kommer Lindesberg och Skånela spela två hemmamatcher, medan Alingsås och Önnered endast spelar en.

Högernian Johan Nilsson siktar på att vara tillbaka lagom till första gruppspelsomgången som spelas 14 augusti–18 augusti.

– Jag är med på alla handbollspass fast inte med kroppskontakt. Just kontaktspelet försöker jag växla upp innan vi går på uppehåll. Förhoppningsvis kan jag vara med i Svenska Cupen, säger Nilsson som ser fram emot gruppspelet.

– Det är en rolig grupp. Men framför allt är den en av de tuffaste om man ser till de andra grupperna. Jag tycker det är hög kvalité på alla fyra lag. Det ska även bli kul att spela mot Teern, Gustav och Andreas. Det är alltid kul med många gamla alingsåsare bland motståndarna.

Hur är din attityd till Svenska Cupen?

– Det är en titel som står på spel så vi ska gå för det. Det vore häftigt att vara laget som tar första titeln. Men vi kommer inte träna till oss någon formtopp i augusti. Det ska bli roligt med tävlingsmatcher i augusti i stället för trötta träningsmatcher.

För mer info: https://www.svenskhandboll.se/Nyheter/HandbolliSverige/derbytattisvenskacupensgruppspel

Samtliga grupper i Svenska Cupen

Grupp 1:

Amo HK
HK Torslanda
IK Sävehof
Kungälvs HK

Grupp 2:

Enköpings HF
HIF Karlskrona
HK Varberg
Ystads IF

Grupp 3:

HK Aranäs
HK Malmö
IK Baltichov
OV Helsingborg

Grupp 4:

IFK Skövde
IFK Tumba
Redbergslids IK
VästeråsIrsta HF

Grupp 5:

Alingsås HK
LIF Lindesberg
Skånela IF
Önnereds HK

Grupp 6:

Anderstorps SK
Hammarby IF
IFK Kristianstad
Vinslövs HK

Grupp 7:

HK Ankaret
IFK Ystad
Kärra HF
Lugi HF

Grupp 8:

Bodens BK
Eskilstuna Guif
IF Hallby
Rimbo HK