2020-12-29 16:42

rickardfrisk505Rickard Frisk senast det begav sig i AHK, 2018. Foto: Bildbyrån

Rickard Frisk tillbaka efter tre år i Danmark

Efter tre år som utlandsproffs i Danmark kommer Rickard Frisk de kommande tre säsongerna att spela för Alingsås HK igen. 

– Förhoppningen är att vinna det där guldet jag längtat efter, säger den 28-årige målvakten. 

"Jag vill verkligen tacka för den här tiden och hoppas vi syns igen. Min tid i Alingsås har varit så mycket bättre än vad jag trodde när jag skrev på en gång i tiden, på alla sätt. Det finns i hjärtat om man skulle vända hemåt någon gång.”

Meningarna ovan kom från Rickard Frisk när han skrev på för danska KIF Kolding i mars 2018 – och han har nu visat att det inte bara var tomma ord. I dag blev det nämligen klart att han återvänder till Sverige, Handbollsligan och Alingsås HK. 

– Skulle jag spela i Sverige igen var Alingsås HK det enda alternativet. Jag har klubben att tacka för mycket, det var där jag fick chansen att spela i högstaligan och jag trivdes superbra. Det var ett naturligt val för mig och det känns bra att få betala tillbaka för att de trodde på mig tidigare. 

Frisk kom till Alingsås HK från Caperiotumba 2014 och spelade SM-final under sina tre första säsonger i klubben. 2017 debuterade han också i A-landslaget i samband med en turnering i norska Elverum där han spelade tre landskamper.

Efter två säsonger i KIF Kolding och den senaste i Holstebro flyttar nu den Tyresöfostrade målvakten tillbaka till Alingsås, varifrån sambon Emelina kommer. 

– Förhoppningen är att vinna det där guldet jag längtat efter och jag förutsätter att hela laget och klubben siktar mot det. Jag tror inte att det funnits något annat mål i klubben de senaste åren. Det är ett yngre lag nu än när jag lämnade, men många gör det väldigt bra och det ska bli kul att spela för AHK igen. 

Hur har du utvecklats som målvakt under dina tre år i Danmark? 

– Som målvakt är det alltid bra med erfarenhet och jag har fått möjlighet att spela fler täta matcher och få uppleva vad som krävs för att ta nästa steg. Alla lag i danska ligan har stora kvaliteter i anfallsspelet med individuellt skickliga spelare och det har gällt att alltid vara på tårna. Jag tycker att jag är en bättre målvakt i dag än för tre år sedan. 

Mikael Franzén, var tränare för Alingsås HK även under Frisks tidigare fyra säsonger i klubben: 

– Rickard gjorde starkt avtryck hos oss senast han var här och var en stor del av vår kontringshandboll. En stabil målvakt som svarade för flera magiska matcher. Nu kommer vi tampas ihop igen i några år och det i en ålder där han kan ta ytterligare kliv i sin utveckling. Vi är mycket glada att han väljer oss när flyttlasset lämnar Danmark för den här gången. 

Christer Mårtensson, sportchef: 

– Vi har hållit kontakten med Rickard ända sedan han blev utlandsproffs och det har hela tiden funnits ett ömsesidigt intresse om en återkomst till klubben. Kontakten intensifierades för en dryg månad sedan och när han dessutom ville skriva ett långt avtal var vi förstås intresserade. Målvaktsparet med Anton Hagvall och Rickard Frisk kommande säsong har potential att vara det bästa i Handbollsligan. 

Samtidigt innebär det att Gustav Skagerling lämnar Alingsås HK efter säsongen när hans kontrakt löper ut. 

– Gustav har också haft en fin utveckling, svarat för mängder av fina insatser i Alingsås HK och kommer förstås att saknas. Vi är tacksamma för hans insatser i klubben och önskar honom all lycka där han kommer att vakta målet nästa säsong, säger Mårtensson.