Skrivet av Martin Larsen   
2021-10-02 10:20

Marta-Westman_webb
Märta Westman gjorde en fin debut med tre mål.

Tappert damlag förlorade premiären

Det var nära poäng för damlaget i premiären men istället blev det en sur förlust med uddamålet när HK Malmö vann i Nolhaga. 31-32 (16-17) blev slutresultatet.

 

Det bjöds på mängder av mål i premiären av division ett södra. Inledningsvis var det främst gästande Malmö som stod för målandet då Alingsås hade uppenbara problem att få till sitt försvarsspel. Framåt hittades dock fler lösningar ju längre halvleken led och när sedan Johanna Rist kom in bakåt så började även försvarsspelet att fungera lite bättre.


- Vi är kanske lite nervösa och övertaggade i början och blir tagna av allvaret trots att vi inte borde bli det. Vi har ändå pratat så mycket försvar och så fungerar det inte. Det spelade inte så stor roll vilket försvarsspel vi spelade i dag. Det fungerande ändå inte som det borde och det är frustrerande och en riktigt sur förlust. Jag är helt tom nu, säger tränare Amanda Forsberg Vallin.


Sakta men säkert hämtade Alingsås in ett femålsunderläge, bland annat genom att vinna en period i fyra mot sex, och kunde så när gå till med ett kryss men Malmö krutade in ett mål i halvlekens absoluta slutskede och tog tillbaka ledningen, 17-16.

I den andra halvlekens inledning drabbades Alingsås av en tidig utvisning och Malmö kunde göra de tre första målen. Likt den första halvleken fortsatte dock Alingsås att trumma på och släppte inte iväg gästerna. Istället var tendensen att Malmös snabba anfallsspel började ta ut sin rätt och att deras insats framåt mattades av något. Alingsåsmålvakterna kunde även göra ett par räddningar och Märta Westman gjorde ett piggt inhopp på kanten med tre mål. Ett offensivare försvar från Alingsås gav även ett par tekniska fel på Malmös spelare.

Allt detta sammantaget gjorde att det plötsligt var Alingsås som hade ledningen, 28-27, med elva minuter kvar. Kanske blev det dock lite för mycket fart och inställning i anfallsspelet under den avslutande tiominutaren då de tekniska felen blev tre till antalet och Malmö kunde nyttja situationen till att återigen ta ledningen.

- Vi går hårt på vissa spelare i dag och det är klart att det märks till slut. Både framåt och i defensiven, säger Amanda Forberg Vallin.

Slutet blev en nervpärs när Alingsås släppte ett läge som Alma Olausson räddade. Sex sekunder var dock inte tillräckligt för att få till ett ordenligt sista avslut om Malmö kunde fira segern 32-31.

Totalt sett en insats där det defensiva arbetet lämnar mer att önska men där det uppställda anfallet och inställningen lovade gott inför fortsättningen av serien. Positivt i anfallet var att många spelare tog ansvar och inställningsmässigt var Alingsås väl värda en poäng.

- Det är det vi tar med oss. Att vi hade bra energi hela matchen, och anfallsspelet, säger Amanda Forsberg Vallin och nämner Maria Rundcrantz, Kajsa Lindberg Blohm, Alketa Bajrami och Märta Westman som dagens utropstecken.

- Märta har bara gjort två träningar med oss men går in och gör det jättebra, säger hon.


Alingsås HK - HK Malmö  31- 32 (16-17)


Mål AHK: Maria Rundcrantz 9 (1)Kajsa Lindberg Blohm 8, Ida Repsgård 3, Märta Wästman 3, Filippa Oderbrant 3, Johanna Rist 2, Alketa Bajrami 2, Moa Solefors


Mål Malmö: Sofia Olsson 8, Donia Osman 8 (2), Natallie Tovarkova 6, Irma Vajraca 5, Anna Palmqvist 2, Estelle Lund 2, Amanda Svensson


Utvisningar

AHK: 4
HKM: 2


Straffar

AHK: 1/2
HKM: 2/2


Domare: Jerker Knutsson & Richard Nordlund