Skrivet av Martin Larsen   
2021-09-30 11:49

matchaffisch-damer_webb

Premiär för damlaget på lördag

HK Malmö står för motståndet när damlaget kastar av säsongen i Nolhaga på lördag kockan 14. Matchens profil Elle Månriddare och tränare Amanda Forsberg Vallin ger oss allt inför matchen.

Damernas divison ett södra innehåller denna säsong elva lag, Karlstadlaget Hellton som nordlig utpost och Ystad som söderdito. Det sistnämnda laget är enligt bedömarna laget att slå och är tillsammans med Sävehofs farmarlag S-hof favoriter till seriesegern. Från Skåne deltar, förutom premiärmoståndarna Malmö, även IFK Kristianstad. HK Drott är bidraget från Halland medan fem lag har hemmaort Göteborg eller i Västergötland. RP från Linköping är seriens östliga bidrag. 

Ett lag går direkt upp i Allsvenskan och ett får kvala. I botten får två lag lämna serien medan ett kan kvala sig kvar.

Alingsås mittnia Elle Månriddare, 20, har spelat i Alingsås i fyra säsonger och verkar rejält laddad inför premiären.

Hur går dina tankar inför premiären?

– Det känns skitbra inför lördag. Det har sett jättebra ut på träningarna det senaste och vi har laddat länge nu så jag tror det kommer gå jättebra.

Hur har träningarna varit de senaste veckorna?

– Vi har lagt mycket tid på anfallsspelet och matchförberedelse med fokus på HK Malmö. Inställningen har varit grym och vi har haft en helt annan aggression än vanligt, men på ett bra sätt.

Hur känns gruppen den här säsongen?

– En grupp där alla passar in och vi är ett stort gäng istället för smågrupperingar, som det kan bli ibland. Alla nya har kommit in bra och är väldigt goa tjejer.

Vad kommer publiken få se på lördag?

– Mycket glädje och mycket känslor i hela hallen, och bra handboll såklart. Publiken ska vilja komma tillbaka till Nolhaga efter att ha sett oss spela.

 

Ny-damtranare_webb
Amanda Forsberg Vallin och assisterande tränare Jan Lindfeldt.


Vid rodret för damlaget den här säsongen står Amanda Forsberg Vallin som fått en lite annorlunda start på sitt uppdrag i Alingsås men som nu ser fram emot tävlingspremiären.

Hur är din känsla inför lördag?

– Vi har en bra känsla i gruppen även om det kanske börjar bli lite nervöst på vissa håll. Men det gäller att inte låta nervositeten ta över utan att gå in och göra det vi ska. Vi har gjort bra matcher på försäsongen och hade bra energi i sista träningsmatchen borta mot Kroppskultur så känslan är bra.

Hur har er försäsong sett ut?

– Den har så klart präglats av en del restriktioner och det innebär även att det blivit mycket fysträning, vilket varit bra för gruppen. Vi har satsat mycket på att bygga lagdynamiken och har bland annat övernattat i en scoutstuga tillsammans för att komma närmre varandra. Turneringen i Örebro, med övernattning, var också bra i det hänseendet. Sen är det såklart tungt med skadorna vi drabbats av. Sofia Sandbergs är med den här seriens mått en toppmålvakt och det blir såklart kännbart att tappa henne hela säsongen. Våra unga målvakter har gått in och gjort det bra och för deras del är det bara att knyta näven och köra på nu. Sen skadade sig vår bästa försvarsspelare, Josefin Ewerman, i Örebro. Henne hoppas vi ha tillbaka i spel efter jul. Hennes roll är det än så länge inte riktigt någon som gått in och tagit men jag hoppas att det kommer med tiden. Även Ella Larsson är ett frågetecken inför lördag. Hon fick en ful smäll mot Kropps och slog huvudet i golvet. Det går sakta framåt för hennes del och vi har ändå förhoppningar om att hon kan spela.

Är ni där du vill vara vad gäller spelet?

– Jag tycker att vi är där vi bör vara nu. Vi är trygga i ett grundspel och tjejerna växer in i det mer och mer och hittat nya lösningar. Det vi behöver hitta är lite mer tryck i kontringsfasen men det hoppas jag kommer när vi befinner oss i matchsituationen.

Vilken typ av trupp förfogar du över?

– Ett gäng träningsvilliga tjejer som gör jobbet även på gymmet, vilket är en förutsättning för att hålla på hög nivå. Det visar att vi är redo för att på sikt ta ett steg upp i seriesystemet. Träningsmängden och den fysiska kapaciteten finns redan och nu är det handbollsbiten som ska på plats. Vi har möjligheten att variera såväl försvars- som anfallsspel med de spelartyper vi har. Möjligen hade vi behövt en mer renodlad skytt men och andra sidan kan alla spelare både skjuta och gå på genombrott.

Vilken typ av spel kommer vi få se från Alingsås den här säsongen?

– Försvarsspelet har alltid varit viktigt för mig och det kommer jag aldrig att tumma på. Sen ska såklart ett bra försvarsspel omsättas i ett bra anfallsspel, där vi vill spela snabb och attraktiv handboll. Det ska vara kul att gå ner till Nolhaga och se oss spela.

Malmö är premiärmotståndare. Vilken koll har du på dem och på övriga lag i serien?

– Malmö tror jag blir lite av en bubblare i serien. De har satsat på damerna ett tag och har nyligen värvat Tilda Olsson, som spelade i Önnered förra säsongen och Skövde och Sävehof innan dess. Henne får vi ha lite extra koll på. De har en duktig kull av spelare födda 2002 som de bygger kring. Ystads IF är tillsammans med S-hof solklara favoriter. Många lag har vi kunnat se i svenska cupen och bildat oss en uppfattning om.

Så en tuff premiär väntar. Vad är en målsättning med säsongen?

– Vi är lite blyga i början och har sagt att vi ska ligga på övre halvan innan jul men sen ska det spetsas till och efter det ska vi helst hålla till på den övre delen av övre halvan. På lördag ska vi visa bra energi och kämpa i sextio minuter, och kunna vara stolta över vår insats när vi går av planen.