A-pojkar

96:orna Oskar Hedvall, Simon Dyberg och Oliver Löfwenius kan få landslagsdebutera i påsk. Foto: Daniel Vandor

De kan bli AHK:s nästa landslagsspelare

I januari fick Alingsås två nya landslags­män i Daniel Tellander och Marcus Dahlin. Snart kan det vara dags för tre nya AHK:are att dra på sig landslagströjan. Talangerna Simon Dyberg, Oskar Hedvall och Oliver Löfwenius är alla uttagna till 96:ornas tredje riksläger.
– Det hade varit hur häftigt som helst att bli uttagen, säger 17-årige Löfwenius.

Det är inte bara Alingsås HK:s elitlag som är med och slåss i den absoluta Sverigetoppen. Klubbens juniorer, som tog SM-brons förra året, åker till helgen till Eskilstuna för steg fyra i årets SM och nästa vecka är det A-pojkarnas tur. Deras steg fyra avgörs i Kungsbacka. 

Tre spelare som kommer att vara med under båda helgerna är vänstersexan Simon Dyberg, mittsexan Oskar Hedvall och vänsternian Oliver Löfwenius. Förhoppningen för alla tre är att de ska vara upptagna med handbollsspel även helgerna efter det. 

Det är redan klart att de fixat den senaste gallringen och är med bland de 28 spelare från hela landet som kallats till det tredje rikslägret i Skövde 22–24 mars och spelar de sina kort rätt kan de få chansen att dra på sig den svenska landslagströjan för första gången under påskhelgen. Förbundskaptenen Ulf Nyström kommer ta ut 17 spelare till träningsturneringen i Norge.

– Det är svårt att säga hur stora chanserna är. Vi är fyra som är uttagna på varje position och det är verkligen hur jämnt som helst. Det gäller att man har en bra helg i Skövde, då finns chansen, säger vänsterkanten Simon Dyberg och får medhåll av Oscar Hedvall. 

– Det är bara att köra för fullt och göra sitt bästa under helgen och hoppas att det räcker, säger linjespelaren. 

Medan Oliver Löfwenius är alingsåsare från födseln gör Dyberg från Anderstorpoch Hedvall från Ulricehamn sitt första åri klubben. Trots att båda kom in på handbollsgymnasiet på Katrinelund i Göteborg valde de att flytta till Alingsås. 

– Man kände sig mer välkommen här. Klubben tog personlig kontakt och jobbade för att vi skulle komma hit, det gjorde ingen från Göteborg. Där känns det som man skulle bli en i mängden och att det skulle dröja ett par år innan man skulle få spela seniorhandboll, säger Dyberg, som inte ångrat sig att han flyttade hit. 

Gladast över att få nya lagkamrater var dock Oliver Löfwenius, som inte haft så många jämnåriga att spela med i AHK. Förra säsongen fanns det till exempel inte ens något  a-pojkslag i klubben och Löfwenius fick därför spela med Lerumsklubben Baltichov.

– Det känns jättekul att få spela med AHK och spännande att vi har ett så bra lag nu. Alla som kommit hit var ju ”stjärnor” i sina tidigare lag, nu är vi många som är med och levererar på matcherna och hjälper varandra att bli bättre, säger han. 

Förutom spel med a-pojkarna spelar trion också med juniorlaget och tränar och spelar matcher med HP Alingsås i division två. Totalt blir det runt åtta träningspass plus två matcher i veckan. 

– Det kan vara jobbigt på måndagar ibland om man haft en tuff matchhelg. På måndagar tränar vi ett pass på skoltid, ett på kvällen plus att vi har löpträning efter det. Men handboll är det roligaste jag vet, så det är lätt värt det, säger Dyberg. 

Hur mycket är ni beredda att satsa på handbollen?

– Allt. Jag tror att man kan bli så bra man vill bli bara man har huvudet med sig och ger allt. Det gäller att ta de rätta stegen och det känner jag att jag kan göra i Alingsås. Det är en bra start i karriären, sedan är målet att bli utlandsproffs, säger Simon Dyberg. 

– Det är kul att spela handboll och det var därför jag kom hit, för att förutsättningarna är så mycket bättre här än hemma i Ulrice­hamn. Här vet jag att jag kan utvecklas och jag är beredd att göra allt jag kan för att lyckas, säger Oskar Hedvall. 

– Jag har ju växt upp med AHK och haft spelarna som förebilder. Jag var 13 när de vann SM-guldet (2009) och det var riktigt mäktigt. Det hade varit lätt att lägga av när vi inte var så många 96:or i klubben, men jag har alltid drömt om att få spela i A-laget. Pappa gjorde det och det har alltid varit mycket handboll i mitt liv. 

Och drömmen om att få spela för Sverige har han fått förstärkt på nära håll. Storasyster Mimmi har representerat de svenska ungdomslandslagen i fotboll och blev bland annat U19-europamästare i somras. 

– Jag har alltid fått höra snacket om min syster och har inte varit avundsjuk, utan det har sporrat mig. Hon har alltid fått hem en massa landslagskläder och ser man dem blir man extra inspirerad att själv lyckas.

Trion har Mikael Franzén som tränare under vissa pass på handbollsgymnasiet, men mesta delen av träningen görs under ledning av guldhjältarna Magnus Andreason och Anders Rylander samt Jimmi Larsen. 

– Det är oerhört intressanta spelare och våran uppgift är att lyfta fram och utveckla dem. De här killarna fattar vad som krävs för att lyckas och det ska bli oerhört kul att följa dem, säger Rylander. 

Magnus Andreason om talangerna: 

– Simon är, vill bli och kommer att bli bra. Fortsätter han så här kommer han att bli en elitspelare. Han har drivet och missar aldrig en möjlighet att träna. 

– Oskar är en jättestor talang som spelar på en svår position. Det märks att han är gammal niometersspelare för han har ett bättre tänk än många linjespelare. 

– Oliver är ett fysfenomen utan dess like, jag har aldrig sett någon vara så stark i hans ålder. Och det är inte bara på planen han är starkast, han är alltid först i löpspåret också.  

SIMON DYBERG
Född: 1996-04-23.
Längd: 181 cm.
Moderklubb: Anderstorps SK. 

OSKAR HEDVALL
Född:
1996-01-18.
Längd:
194 cm.
Moderklubb:
Ulricehamns IFK. 

OLIVER LÖFWENIUS
Född:
1996-01-20.
Längd:
196 cm.
Moderklubb:
Alingsås HK

Skrivet av Daniel Vandor   
2013-03-04 09:11