HP laddar om inför ny säsong

HP Alingsås är åter tillbaka i division 1 efter två års frånvaro. Inför söndagens seriepremiär mot IK Baltichov berättar huvudtränare Mattias Flodman om hur verksamheten ser ut samt vad som är årets målsättning.
– Vi vill se en långsiktig utveckling på individ- och kollektivnivå, säger Flodman.

 HP Alingsås slutade på en andraplats i division 2 i fjol, vilket innebar kvalmatcher mot först Kävlinge HK och sedan HP Skövde 90. Avancemanget till division 1 säkrades dock utan några större svårigheter, och spelarna firade med välförtjänt tårta i omklädningsrummet.

Ett steg 5-slutspel i Uppsala och en sommarledighet senare är det äntligen dags för ännu en HP-säsong att ta fart. På söndagskvällen väntar tillika nykomlingen IK Baltichov på bortaplan i en spännande seriepremiär.

– En premiär är alltid en premiär och vi vet inte riktigt vart vi står. Men vi vill stanna i division 1 och då krävs det att vi plockar poäng. Vi kommer inte få någon gratisplats i nästa års serie. Det är en viktig match redan nu på söndag, berättar Mattias Flodman, assisterande tränare i A-laget men huvudansvarig i HP Alingsås.

Förutom Flodman återfinns även William Törnqvist och Mikael ”Kicki” Wedin i ledarstaben. Torbjörn ”Lurken” Johansson kommer också att vara delaktig till och från.

Det är framförallt juniorkullen med killar födda 01/02 som huvudsakligen utgör årets HP-trupp.

– Sen kan det också bli någon A-lagsspelare som återhämtar sig från skada och som inte riktigt är redo för spel i Handbollsligan, fyller Flodman i.

Vad är HP:s syfte?
– Det handlar främst om att förbereda unga spelare för spel i Alingsås HK:s A-lag och allt det innebär. Det är inte alltid det lättaste utan det krävs en hel del. Men det är den nivån som gäller om man ska spela elithandboll i Alingsås, berättar Flodman och fortsätter:

– Vi försöker spela så likt vår elitverksamhet som möjligt. Det handlar om hur vi tänker försvarsmässigt och anfallsmässigt. Vi vill även springa och kontra i första och andra fas, det tummar vi aldrig på. Om man får chansen i A-laget ska man känna igen sig. Killarna ska känna en trygghet i spelet.

Hur ser målsättningen ut i år?
– Vi vill se en långsiktig utveckling på individ- och kollektivnivå. Från premiären borta mot IK Baltichov till seriens sista omgång vill vi ha sett en utveckling. Vi ska plocka så många poäng som det bara går, men det viktigaste är utvecklingen.

Förutom HP Alingsås och IK Baltichov är även klassiska HK Drott (tvåa i Handbollsligans maratontabell) och IK Lågan nykomlingar i division 1 södra.

Anderstorps SK är nedflyttade från herrallsvenskan. Vinslövs IK och HK Ankaret slutade på kvalplats i fjol men lyckades inte ta steget upp i seriesystemet. Ankaret har inför säsongen förstärkt med bland annat Hampus Nygren, som spelade kvartsfinal i Handbollsligan så sent som i våras för Lugi HF. Ett bevis enligt Mattias Flodman på hur tuff serien är.

Hur ser förutsättningarna ut för er i division 1?
– Det finns bara bra lag vilket innebär 22 tuffa matcher. Precis som oss finns det farmarlag som redan nu håller en bra kvalité, som exempelvis Sävehof och Lugi. Sedan finns det de lag med lite äldre spelare som håller nästintill allsvensk klass, som Vinslöv HK. Det kommer krävas en bra insats av oss i varje match, vilket är nyttigt, avslutar Flodman.


HP:s inledande spelschema


29 september: IK Baltichov (borta)
5 oktober: Vinslövs HK (borta)
13 oktober: Ystads IF U (hemma)
19 oktober: HK Farmen (hemma)
26 oktober: IFK Karlskrona (borta)


Resultat, spelschema och tabell:
http://www.svenskhandboll.se/Handbollinfo/Tavling/SerierResultat/?Season=2019&District=2100&Series=1900104

Skrivet av Olof Thyrelius   
2019-09-29 00:02