usm_logga_505x125

HJ spelar steg 4 i USM

Under lördag och söndag avgörs steg 4 i herrjuniorernas SM säsongen 2009/2010. För AHK:s del blir det spel i Partille där man förutom arrangörsklubben IK Sävehof ställs emot Hästö IF, Åhus HB samt Irsta HF.

På förhand känns det som om det finns en klar favorit och fyra starka utmanare när grupp 3 i årets USM för herrjuniorer avgörs.

Favoriten är naturligtvis arrangerande IK Sävehof, laget som vann USM för A-pojkar förra året.

- Sävehof är och ska vara jättefavorit i gruppen, allt annat än fyra raka segrar för dem vore en ordentlig skräll, säger AHK:s tränare Andreas Stockenberg.

Och visst får man lov att hålla med. Med spelare som Erik Schefvert, Peter Johannesson och Pontus Axell i laget har man spets som heter duga. Därutöver har man också en bredd som de andra lagen inte kan matcha.

Inget AHK-lag har någonsin tagit sig till steg 5, är det ett realistiskt mål för er att sikta på?

- Självklart siktar vi på att ta oss vidare från gruppen, gjorde vi inte det skulle vi lika gärna kunna stanna hemma, säger Stockenberg.

Ni slog ju faktiskt Sävehof i HJ Elit innan jul, borde inte det göra att ni är favoriter?

- Det tycker jag inte. De saknade bland annat Schefvert och Johannesson den gången, och det var en stor anledning till att vi kunde vinna.

Hur ser det ut med skador och sjukdomar inför helgen?

- Det ser väl så där ut får jag lov att säga. Vi har inga sjukdomar, men två jobbiga skador på spelare i form av Max Darj och Erik Mellring som båda är tveksamma till spel.

Bortsett från Sävehof är det alltså fyra jämna lag i gruppen. Alingsås har vi redan berört, men vad har de andra lagen för kvaliteter enligt Stockenberg?

Irsta HF:

- Ett kollektivt starkt lag som spelar ett tätt och stabild 6-0-försvar plus att de kontrar mycket bra. Toppspelare är Axel Morén, Jonathan Perneheim och Jonas Daglund som alla spelar i division 1. Morén återfinns på topp 10 i skytteligan för norrettan. Utöver detta har man en mycket påläst tränare i form av Andreas "Aje" Jansson.

Hästö IF:

- Kanske gruppens fysiskt minsta lag, men det kompenserar detta med ett högt och aggresivt 3-2-1-försvar som skördat stora framgångar. Imponerade i steg 3 där de vann sin grupp före storheter som Redbergslid, Lugi och Guif. En spelare att se upp med är Christoffer Hertzberg. Mest känd är dock tränaren, han heter Pierre Thorsson och ingick som alla vet i det svenska landslaget under storhetstiden på 90-talet.

Åhus HB:

- Har en startuppställning som är vana vid spel på hög nivå då de till vardags spelar i division 1. Främste spelare får väl Thomas Varsamis anses vara, högersexa i grunden men spelar med stor sannolikhet på högernio i helgen. Från och med nästa säsong spelar han i Elitserien med HK Malmö. Laget tränas av Lennart Ebbinge som deltog i OS 1984, en man med många rävar bakom öronen.

Slutligen bjuder vi Andreas Stockenbergs tips om vilka lag som går till steg 5.

Grupp 1: Skånela och OV

Grupp 2:
Skövde och Hammarby

Grupp 3: Sävehof och Alingsås

Grupp 4: Erping och Tumba
Skrivet av Martin Johansson   
2010-01-22 17:36