HJ klara för steg 5!

För andra året i rad är Alingsås HK:s herrjuniorer klara för steg 5 och spel om SM-medaljerna i USM. Dagens två matcher, mot IK Bolton och Kärra HF, vanns med 25–22 respektive 27–17.Efter gårdagens förlust mot Eskilstuna Guif var förutsättningarna enkla - seger i båda matcherna skulle komma att krävas för avancemang till steg 5.

IK Bolton – Alingsås HK

Förmiddagsmatchen mot Bolton kom att bli en jämn och ganska underlig historia. Bolton var det bättre laget under stora delar av första halvlek och ledde bland annat med 7–4 och 9-7.

– Vi hade problem såväl framåt som bakåt i första halvlek, vi saknade inte lägen men hade inte riktigt den utdelning i avsluten man kan önska sig, säger tränaren Magnus Andreason.

Mot slutet av halvleken klev Markus Stegefelt in i handlingen på allvar. 11–10, 12–11 och 13–12 kom alla från hans högerhand. Det sista målet, som spikade pausresultatet, var något utöver det vanliga då det kom på uppställt frikast när tiden var ute.

I andra halvlek tryckte AHK på gasen och snabbt fram till ledning 18–14. Siffrorna växte sedan och var som mest 21-16 efter ett par snabba mål signerade Jesper Konradsson. Detta var dock det sista man fick se av "Konny" den här helgen.

– Han skadade foten redan i första halvlek men körde på och dominerade ordentligt på planen. När vi ledde med 21–16 kändes det avgjort och då klev han av.

Men avgjort, det var det inte. Men Konradsson vid sidan av planen blev det en aning stirrigt, nervöst och stereotypt i AHK-lägret, och som ett brev på posten kom Bolton tillbaka in i matchen och med knappa fem minuter kvar av matchen var det kvitterat – 22–22.

– Här klev Markus Stegefelt fram igen, när det stod 22–22 bestämde han sig bara för att göra mål, och det gjorde han, säger Andreason.

När man väl tagit ledningen släppte man sedan in några fler mål, dock gjorde man ytterligare två vilket ledde till seger 25–22.

– Man kan väl säga att vi genade oss till segern. Det var inget skönspel, men killarna visade härlig vilja när det väl skulle avgöras.

Bäst i AHK var de två mest rutinerade spelarna - Jesper Konradsson och Markus Stegefelt. Beröm också till Tobias Nilsson.

IK Bolton – Alingsås HK 22–25 (12–13)

AHK: Jesper Konradsson 6, Markus Stegefelt 6, Erik Östling 4, Robin Manninen 3, Tobias Nilsson 3, Sebastian Jacobsson 2, Oliver Strige.

Målvakt: Nils Nilsson 20/42=47%

Pris till bästa spelare: Erik Östling.Alingsås HK – Kärra HF


Inför AHK:s sista match var förutsättningarna krångligaste möjligt. Man skulle kunna gå vidare om man vann, kryssade eller förlorade. Men det var heller inte ens säkert att seger skulle räcka till avancemang!

Jesper Konradsson kunde inte delta i matchen mot sin moderklubb Kärra HF, något som på förhand så klart spred lite osäkerhet.

– Det blir ju lite ovana roller när han saknas, alla är vana vid att han styr allt och nu var andra tvingade att kliva fram, säger Andreason.

Matchen började på bästa sätt för AHK och man kunde ganska enkelt ta sig till ledning 6–3. Sedan rullade det mesta på och som mest ledde man med 11–4.

– Axel Magnusson klev fram ordentligt. Han har inte spelat många sekunder framåt men tog ett rejält ansvar i Jespers frånvaro.

I paus kändes det mer eller mindre avgjort då AHK ledde med 13–8, men Kärra kom ut i andra halvlek och ställde till det lite med ett 3-3-försvar som gjorde att laget snabbt närmade sig till 13–10.

Detta skulle dock visa sig vara en temporär uppryckning. AHK hittade motmedel och spelade bort det offensiva Kärraförsvaret efter noter, och efter en time out valde Kärra att backa ner igen.

18–13 efter 10 minuter blev till 25–16 efter 20, och till slut 27–17. Och tack vare att segermarginalen blev tio mål tog sig AHK förbi Guif och upp på första plats i gruppen med ett måls marginal, något som säkrade avancemanget till steg 5 då inte både Guif och Bolton skulle kunna ta sig förbi.

– Jag är riktigt stolt över det sätt killarna tog sig an den här matchen. Vi visade hur bra vi kan spela när alla är med och bidrar. Jag tror det var skönt för spelarna själva att prestera när det gäller, utan att ha Konradsson att luta sig emot. Kärra hade trots allt chansen att ta sig till steg 5 om de vann med minst fyra mål mot oss, så insatsen var hög, säger Magnus.

Samtliga spelare stod för riktigt bra insatser mot Kärra, egentligen räcker det så. Men priset till bäste spelare tillföll Markus Stegefelt som gjorde åtta mål, detta pris kunde lika gärna gått till Tobias Nilsson.

– Tobbe gör en helt fantastisk match på alla sätt. Han är bra från kanten, på kontring, i försvaret och i själva spelet när Kärra spelar offensivt försvar mot oss, avsultar Andreason.

Alingsås HK – Kärra HF 27–17 (13–8)

AHK: Markus Stegefelt 8, Erik Östling 7, Axel Magnusson 4, Tobias Nilsson 4, Sebastian Jacobsson 2, Robin Manninen, Oliver Löfwenius.

Målvakt: Nils Nilsson 12/29=41%.

Pris till bästa spelare: Markus Stegefelt.Referat från gårdagen

Att AHK ledde i paus var inget man trodde efter tio minuter, Eskilstuna Guif ledde då nämligen med 6-2.

– Det blev en usel start och fick 3-0 på oss direkt innan vi fick hål på dem. Det var trevande på alla sätt och vis och vi var inte riktigt på plats, säger Magnus Andreason.

Men AHK skulle komma in i matchen igen, bland annat tack vare bra skytte från Oliver Löfwenius (född 96) och ett uppsnäppt försvarsspel där man äntligen fick tag på Guifspelarna.

När det blåstes till pausvila var man till och med förbi i målprotokollet sedan Axel Magnusson skickat in 12-11 i Guifmålet.

Andra halvlek inleddes på bästa sätt för Alingsås. Man gjorde två snabba mål och tog en tvåmålsledning i form av 14-12, men sedan var det slut på det roliga.

– Vi tappade ordentligt. Det var ingen som var het och klev fram och tog ansvar. Vi hade lägen men Guifs målvakt var riktigt bra.

Trots att man inte lyckades göra mål i sina anfall så kunde Guif inte rycka, försvarsspelet var nämligen fortsatt bra.

– Jag är nöjd med vårt försvarsspel i större delen av matchen, det är lite synd att vi inte kunde vinna för vi kände verkligen att vi hade chansen, säger Andreason.

Bäst i AHK var Jesper Konradsson som styrde det mesta. Plus också till kantspelarna Sebastian Jacobsson och Tobias Nilsson.

Eskilstuna Guif - Alingsås HK 19-16 (11-12)

AHK: Jesper Konradsson 5, Tobias Nilsson 3, Oliver Löfwenius 2, Erik Östling 2, Sebastian Jacobsson 2, Axel Magnusson, Robin Manninen.

Målvakt: Nils Nilsson 8/27=29%.Intern skytteliga steg 4

Markus Stegefelt 14
Erik Östling 13
Jesper Konradsson 11
Tobias Nilsson 10
Sebastian Jacobsson 6
Axel Magnusson 5
Robin Manninen 5
Oliver Löfweinus 3
Oliver Strige 1

Räddningsstatistik steg 4

Nils Nilsson 40/98=41%


Skrivet av Martin Johansson   
2013-03-10 17:19