AHK HJ klara för steg 4

(Uppdaterad 16.00 söndag) AHK:s herrjuniorer tog en av de två platserna i steg 4 när grupp 7 i steg 3 avgjordes i Eriksdalshallen, Stockholm. Tre vinster, i tur och ordning mor Hammarby, Lindesberg och Kiruna samt en förlust mot Djurgården gav en andraplats i gruppen.

Alingsås herrjuniorer har inlett steg 3 på bästa sätt. Detta genom att först besegra Hammarby IF och sedan LIF Lindesberg.

Söndagens första match, den mot Djurgårdens IF, slutade med storförlust för Alingsås. En redan tunn trupp blev ännu tunnare då Addi Jakupovic tog plats på läktaren med knäproblem, och AHK tvingades se sig besegrade med hela 32-18.

Lindesberg hade sedan chansen att blanda sig i kampen om steg 4 på allvar, detta då man mötte Hammarby som mer eller mindre redan var borta från steg 4. Lindesberg ledde i paus med 12-9 men Hammarby var starkast och vann till slut med 25-23. Detta innebär att det räcken med oavgjort för AHK mot gruppjumbon Kiruna HK för att säkra avancemanget till steg 4.

Matchen mot Kiruna blev aldrig mycket till match och avancemanget till steg 4 var klart tidigt i den första halvleken.


Tabell och resultat


Matchrefrat och målskyttar nedan.


AHK:s målskyttar under helgen:

Erik Östling 19
Anton Svensson 17
Simon Persson-Ahlgren 15
Addi Jakupovic 14
Axel Magnusson 13
Robin Manninen 10
Tobias Nilsson 8
William Karlsson 2
Danilo Jovanovic 2Kiruna HK - Alingsås HK 24-32 (10-18)

Förutsättningarna var glasklara sedan Hammarby i matchen innan besegrat Lindesberg: En poäng för AHK mot gruppjumbon Kiruna skulle innebära avancemang till steg 4.

När matchen blåstes igång tog AHK det säkra före det osäkra och avgjorde matchen på tio mintuer. Via 13-6 efter en kvart gick man till pausvila med ledning 18-10 i bagaget.

- Det var skönt att vi kunde avgöra tidigt. Detta gav oss möjligheten att låta de spelare som i princip gått fullt under helgen vila ganska mycket, och och istället ge ordentligt med speltid åt de som fått sitta mycket på bänken.

Andra halvlek blev en lång transportsträcka mot slutsignalen, och AHK slog av en del på takten och vann till slut med 34-24. Bäst i AHK var Tobias Nilsson, Simon Persson-Ahlgren samt Erik Östling som gjorde hela nio mål.

Matchfakta:

AHK: Erik Östling 9, Simon Persson-Ahlgren 8, Tobias Nilsson 6, Axel Magnusson 3, Robin Manninen 3, Anton Svensson 2, William Karlsson 2, Danilo Jovanovic.

Pris till bästa spelare: Tobias Nilsson.Djurgårdens IF - Alingsås HK 32-18 (14-7)

Söndagens första match spelades mot Djurgårdens IF, och Alingsås var helt chanslösa. En redan tunn trupp blev ännu tunnare då vänsternian Addi Jakupovic tvingades inta en plats på läktaren med knäproblem.

- Vi var inte på och det verkade inte riktigt som att vi trodde att vi skulle kunna vinna. Därtill var Djurgården riktigt bra och vi hade egentligen ingenting att sätta emot, säger tränaren Jimmi Larsen.

Djurgården gick snabbt fram till ledning 6-1 varpå AHK tog time out. Under en period fick man lite bättre ordning på grejerna, men i paus var underläget sju bollar; 7-14.

I början av andra halvlek dödade Djurgården den lilla spänning som eventuellt fanns kvar genom att göra 6-0 på fem minuter. AHK fick sedan stopp på raset och 13 måls underläge blev till slut 14 måls förslust i form av 18-32.

Bäst i AHK var Robin Manningen som också blev bäste målskytt.

Matchfakta:

AHK: Robin Manninen 5, Axel Magnusson 4, Erik Östling 3, Simon Persson-Ahlgren 2, Tobias Nilsson 2, Anton Svensson, Danilo Jovanovic.

Pris till bästa spelare: Robin Manninen.Alingsås HK - LIF Lindesberg 20-19 (11-12)

Efter segern i den inledande matchen ställdes AHK i mot LIF Lindesberg som även de kom med en seger från den första omgången. Dock mot ett betydligt enklare motstånd i form av Kiruna HK.

Det var LIF Lindesberg som förde matchen från start mot ett AHK som inte riktigt hade kraften att utmana till en början. Pojkarna från Herman Arenvangs hemort gick till pausvila en boll upp (12-11), en ledning som kunde, och kanske borde, varit större.

- Vi var ganska tomma på energi under den första halvleken och har egentligen turen att tacka för att vi inte ligger under med mer än en boll i paus, säger tränaren Jimmi Larsen.

Inledningen av andra halvlek var målsnål värre. Under de elva första minuterna gjorde AHK två mål medan Lindesberg mäktade med ett. Den som kan sin matematik räknar snabbt ut att ställningen då måste vara 13-13. Lindesberg fann för gott att ta time out i detta läge, men det var AHK som fick ut mest av denna.

Direkt efter time outen fick man stopp på Lindesbergs anfall och kunde kontra in 14-13 vilket innebar AHK-ledning för första gången. Även 15-13 kom på kontring innan Lindesberg under gjorde 4-1 på fyra minuter. AHK svarade på detta med två raka mål vilket gav ledning 18-17 med fyra minuter kvar att spela.

Lagen gjorde sedan varsitt mål innan AHK, med ett måls ledning och 15 sekunder kvar att spela, tilldömdes en straff sedan Robin Manningen gjorts ner i ett genombrott. Axel Magnusson var hur säker som helst från sjumeterslinjen och dunkade upp avgörande 20-18 i krysset. Lindesberg hann sedan med en reducering och matchen slutade 20-19 till Alingsås.

- Vi krigade på ett härligt sätt i femtio minuter och det betalade sig till slut. Bakåt var det bra matchen igenom, men framåt hade vi problem plus att Lindesbergs målvakt var väldigt bra, avslutar en nöjd Jimmi Larsen.

Hela laget får höga betyg för det defensiva spelet. Framåt var det återigen Addi Jakupovic, Anton Svensson och Erik Östling som lyckades bäst.

Tack vare segern ser det bra ut inför morgondagen. Även om man skulle förlora förmiddagsmatchen mot Djurgården har man goda chanser att gå vidare då man har kvar att möta Kiruna HK i den sista matchen, en match man ska vinna.

LIF Lindesberg har fortfarande chansen att snuva AHK på platsen i steg 4, men då måste man både Hammarby och Djurgården samtidigt som AHK tappar minst två poäng och inte spelar sig till en för bra målskillnad.


Matchfakta:

AHK: Addi Jakupovic 6, Anton Svensson 6, Simon Persson-Ahlgren 3, Axel Magnusson 3, Erik Östling 2.

Målvakt: Nils Nilsson 20/39=51%.

Pris till bästa spelare: Addi Jakupovic.Hammarby IF - Alingsås HK 25-28 (12-16)

AHK ställdes i första matchen mot Hammarby, något som på förhand sågs som en nyckelmatch för fortsättningen. Hammarby sågs nog av de flesta som favoriter, men AHK ville annat och vann denna viktiga inledningsmatch med 28-25. Nämnas bör att målvakten Nils "Nisse" Nilsson räddade fem! av de sex straffar Hammarby tilldömdes.

Match började i ett rasande tempo och efter sex minuter stod det 7-7. Att spelet var bra framåt och dåligt bakåt i inledningen behöver knappast påpekas.

När matchen väl satt sig fick AHK igång sitt försvarsspel också, och bakom försvaret stof Nils Nilsson som agerade säkert. AHK ledde i paus med 16-12, en ledning som var helt rättvis.

Under den andra halvleken behöll AHK kommandot och tillät inte Hammarby närma sig nämnvärt. Mot slutet av matchen försökte sig "Bajen" på en tvåpunt, men någon större nytta gjorde denna inte. AHK höll undan och vann till slut med 28-25.

- Sett till hur det såg ut på banan var vår seger rättvis. Känslan är att vi är ett något bättre lag än Hammarby, men de kämpade och slet som djur under hela matchen, säger tränaren Jimmi Larsen.

Högst betyg går i denna match till Addi Jakupovic, Anton Svensson och Erik Östling som stod för det mesta av den offensiva kraften i AHK. Plus också till målvakten Nils Nilsson som räddade inte mindre än fem straffar.


Matchfakta:

AHK: Addi Jakupovic 8, Anton Svensson 8, Erik Östling 5, Axel Magnusson 3, Robin Manninen 2, Simon Persson-Ahlgren 2.

Målvakt: Nils Nilsson 14/39=36%

Pris till bäste spelare: Nils Nilsson.
Skrivet av Martin Johansson   
2011-12-03 19:07