Åttamålsskytten Benjamin Helander i sitt esse.                                     Foto: Bildbyrån

Kvartsfinal 2 gled AHK ur händerna

Trots stor dominans i första halvlek kunde inte Alingsås HK förvalta sin ledning mot IFK Skövde. I stället vände gästerna och gick segrandes med 27–22.
– Vi fastnade i vårt anfallsspel samtidigt som de fick rinna igenom för lätt, sade Mikael Franzén som tvingas konstatera att hans AHK nu måste vinna tre raka matcher för att hålla säsongen vid liv. 

Alingsås HK har fått en mardrömsstart på kvartsfinalsserien med IFK Skövde. Efter förra veckans bortaförlust föll man under onsdagskvällen på nytt, denna gången med fem bollar.

AHK-lägret var påtagligt besvikna efter slutsignal. Gästande IFK Skövde vann andra halvlek med hela 19–9 och vände därmed på halvtidssiffrorna 13–8 till 22–27.

– Vi fastnade i vårt anfallsspel. Sen fick de rinna igenom alldeles för lätt bakåt. Det är klart som fan att det är tungt, summerade huvudtränare Mikael Franzén. 

Saknades i AHK gjorde Daniel Blomgren. Vänsternian som blev delad målbäst i Skövde sist stannade hemma på grund av en knäskada.

– Han åkte in till akuten i helgen med svullet knä och infektion. Vi får se hur illa det är med honom. Förhoppningsvis är man med på söndag, fortsatte Franzén. 

Själva matchen då? Efter två mållösa anfall var det AHK som genom Andreas Lang tog ledningen. Kort därefter kontrade William Andersson Moberg in 2–0. En inspirerad AHK-bänk lät inte vänta med sitt jubel. 

”Wille” fortsatte sedan att ta för sig i offensiven och stod för viktiga sekvenser när anfallsspelet i övrigt hackade. Även hurtige Benjamin Helander gjorde skillnad med sina blixtsnabba fötter. Efter 18 minuter ledde AHK med 8–4. 

 

IFK Skövdes 7-6-spel i anfall gjorde hemmalagets försvarsarbete slitsamt. Men trots numerärt underläge stod AHK för ett riktigt hästjobb. När dessutom Gustav Skagerling storspelade mellan stolparna var Skövdes målskörd, efter 23 minuter, endast fem bollar stor. 

 

Halvtidsresultatet i Estrad skrevs 13–8 till AHK som genom en beundransvärd attityd kopplat grepp om den andra kvartsfinalen. 

 

– Jag tyckte vi gjorde det bra. Vi spelade kontrollerat, berömde Franzén halvlek nummer ett. 

 

Men precis som i Skaraborg för en vecka sen lyckades inte AHK förvalta sitt övertag. Skövde öppnade andra halvlek starkt och fick för andra gången i matchen Jacob Lundahl utvisad i två minuter.

 

Sedan reducerade man tre gånger om inom loppet av fyra minuter. Mikael Franzén och Dennis Sandberg svarade med time-out i ställning 13–11. 

 

Men Skövde hade bestämt sig. Skaraborgarna smidde medan järnet var varmt. Richard Hanisch minskade till 12–13 i den 35:e minuten och mardrömsstarten på andra halvlek var total när Rasmus Wremer kvitterade kort därefter. 

 

– Vi fick en blytung start med utvisningar som dem vann. I första halvlek höll vi nere dem siffermässigt men sen gjorde de nästan lika många på tio minuter. En tung start givetvis som dem utnyttjade. De var bättre än oss i andra halvlek, summerade Mikael Franzén. 

 

Det tog sju kostsamma minuter innan Alingsås öppnade sitt målskytte. Precis som i första var det Andersson Moberg som tog ansvar och visade vägen. I mål byttes Skagerling ut mot Anton Hagvall. 

 

Anförda av Andersson Moberg hittade AHK nätmaskorna igen. I andra änden var det Jack Thurin och Rasmus Wremer som utmärkte sig. Efter 48 minuter stod det 19–19. 

 

Men mot slutet var det Skövde som vann försvarsmatchen. Genom tre raka mål gick gästerna upp i ledning 22–19. Ett pressat AHK tog en sista time-out och gav 7-6 ett försök. 

 

Men precis som i första kvartsfinalen fick man se sig besegrade. Desperata åtgärder räckte inte för att vända på ställningen.

 

– Skövde är ett bra lag med många spelare. Idag var det Jack Thurin och Matias Helt Jepsen som klev fram. De gjorde det bra. Det sade jag innan att det är ett bra lag. Det är inget att snacka om, fortsatte Franzén.

 

Slutresultatet i Estrad skrevs till 22–27 (13–8). Därmed måste AHK nu vinna de tre återstående matcherna i kvartsfinalsserien för att undvika uttåg. Kniven mot strupen med andra ord redan nu på söndag i Arena Skövde.

 

– Det finns bara en väg och det är framåt. Vi behöver göra 60 bra minuter. Idag gjorde vi bara 30. Det finns möjligheter för oss helt klart. Vi får ta en match i taget.

 

Hur var stämningen i laget efter slutsignal?

 

– Det klart det var deppigt. Vi fick göra en bra första halvlek men andra var inte bra. Det är tungt givetvis. Men vi får gräva oss upp från den gropen, avslutade Franzén. 

 

Alingsås HK – IFK Skövde 22–27 (13–8)

 

AHK: Benjamin Helander 8, Willliam Andersson Moberg 7, Andreas Lang 5, Samuel Lindberg, Axel Franzén. 

 

SKÖ: Rasmus Wremer 8, Jack Thurin 7, Matias Helt Jepsen 3, Dan Beck-Hansen 2, Fredrik Mossestad 2, Matias Helt Jepsen 2, Victor Ljungqvist 2, Rex Blom. 

 

Målvakter:

* AHK: Gustav Skagerling 6/26=23% + 1/3 7m, Anton Hagvall 3/8=37%.

* SKÖ: Håvard Åsheim 8/22=36% + 1/4 7m, Fabian Norsten 0/5=0%.

 

Straffar:

* AHK: 3/4. 

* SKÖ: 2/3. 

 

Utvisningar:

* AHK: 4x2 min.

* SKÖ: 4x2 min.

 

Matchutveckling: 

2–1 (5 min), 4–3 (10 min), 6–4 (15 min), 9–5 (20 min), 11–6 (25 min), 13–8 (30 min), 13–12 (35 min), 15–14 (40 min), 18–18 (45 min), 19–20 (50 min), 20–23 (55 min), 22–27 (60 min).

 

Startsjuan: Gustav Skagerling, Samuel Lindberg, Axel Franzén, Benjamin Helander, Andreas Lang, William Andersson Moberg & Hjalmar Macfie. 

 

Domare: Johan Gomér & Martin Gomér. 

 

 

Publik: 0.


Skrivet av Olof Thyrelius   
2021-03-24 21:52