franzenlang505
Axel Axel Franzén och 
Andreas Lang. Foto: Bildbyrån

Franzén och Lang blir utlandsproffs

Axel Franzén och Andreas Lang kommer efter säsongen att lämna Alingsås HK för att bli proffs i utlandet. 

– Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger Franzén. 

Två av Handbollsligans bästa spelare på sina respektive positioner – högernian Andreas Lang och mittsexan Axel Franzén – har gjort klart utländska klubbar kommande säsong och kommer således inte att spela för Alingsås HK när kommande säsong drar igång. 

– Under de senaste åren har vi fått se många spelare ta klivet från Alingsås HK till utländska klubbar och i flera fall även till svenska landslaget. Det är vi förstås oerhört stolta över och även om jag kommer att sakna Andreas och Axel kommande säsong och helst hade velat se dem i AHK även då är jag glad för deras skull och unnar dem det här. Båda är fortfarande unga och som med de övriga som lämnat för större uppdrag hoppas jag att Alingsås HK kommer att vara deras förstaval när de flyttar hem igen, säger sportchefen Christer Mårtensson.

Andreas Lang, fostrad i Tyrold, kom till Alingsås HK sommaren 2018 och har vuxit ut till en nyckelspelare. Förra säsongen utsågs han till Handbollsligans bästa högernia och den här säsongen har han fortsatt att leverera såväl i ligan som i Europaspelet. 

– Jag är väldigt tacksam för tiden i Alingsås HK, jag tror inte att jag hade kunnat vara på en bättre plats under dessa tre år. Jag känner att jag verkligen har utvecklats som spelare och person, tack vare både tränare och laget. Att jag nu ska iväg och testa vingarna utomlands ska bli riktigt kul och spännande, säger Lang. 

Axel Franzén från Lysekils HK gör sin andra säsong i den blåa tröjan efter att han anslöt från IFK Skövde: 

– Jag har haft en helt fantastik tid i Alingsås och Alingsås HK. Föreningen har ett helhetskoncept som gör att man vill och kan utvecklas både på och utanför planen, men nu är det dags för mig och ta ytterligare steg i min utveckling. Proffslivet är något jag alltid strävat efter och haft som en dröm sedan jag var liten. Det är en dröm som går i uppfyllelse och det ska bli otroligt kul och utmanande. Men först har vi många viktiga månader framför oss med spel i Handbollsligan såväl som Europa, och förhoppningsvis ett slutspel med folk på läktaren.

Mikael Franzén, tränare: 

– Andreas och Axel är två bärande spelare så det känns givetvis tungt för Alingsås HK och laget att de inte kommer spela för oss nästa säsong, samtidigt så är det utveckling och möjligheten att ta sig vidare i karriären som vi erbjuder inom vår verksamhet. Andreas kom från Ricoh som en blyg herre med potential, men har lagt ner mycket träning för att bli bättre och tagit enorma kliv både på handbollsplanen och utanför densamma. 

– Axel kom från Skövde där han inte fick så mycket speltid på linjen. Vi såg en stor potential hos honom och han har verkligen växt in i sin roll och haft en enorm utveckling på dessa två säsonger. Jag ser honom som mer komplett än tidigare och som en av seriens bästa mittsexor. Jag önskar båda spelarna ett stort lycka till i framtiden, men först väntar en spännande vår tillsammans.

Vilka klubbar Axel Franzén och Andreas lang kommer att spelas för är ännu inte officiellt utan de kommer att presenteras av sina nya klubbar inom kort. 

2021-01-20 14:32