Vild segerglädje när AHK vann.                                         Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån

AHK besegrade tyska Magdeburg

Samuel Lindberg avgjorde i sista sekund hemma mot SC Magdeburg och gav AHK två viktiga poäng i European League-gruppspelet. Slutresultatet skrevs 30–29 efter en svängig tillställning i Estrad.
– Jag tycker vi är välförtjänta segern, sade Mikael Franzén efter presskonferensen.


Alingsås HK hade två tunga förluster bakom sig inför mötet med SC Magdeburg i European League under tisdagsaftonen. Gästerna som slutade trea i bundesliga i fjol hade inlett Europaspelet med två raka segrar medan AHK förlorade hemma mot Nexe och besegrade Besiktas på resande fot.

Således var favoritskapet hos den tyska fjolårstrean. Magdeburg inledde matchen med de landslagsmeriterade svenskarna Tobias Thulin och Daniel Pettersson. Dessutom startade man med Zeljko Musa som i januari avgjorde den dramatiska EM-semifinalen i Stockholm för sitt Kroatien mot Norge.

AHK fick periodvis bra träff på Magdeburgs anfallsspel men lyckades inte förvalta de flertalet kontringslägen som uppstod vid bollvinsterna. I stället gav man tillbaka bollen i Magdeburg-händer eller missade rena lägen mot före detta Redbergslid-målvakten Thulin.

Magdeburg å andra sidan fick det inte alls att fungera i sitt spel. Tyskarna försökte två gånger om med time-out men kunde inte springa loss från AHK i målprotokollet.

Landslagsmännen till trots var det alltså Alingsås HK som vann den första halvleken. Siffrorna skrevs till 15–14 men matchbilden var knappast något lag särskilt nöjda med.

Målbäst i Alingsås under första akten blev Andreas Lang som gick ut i paus med sex fullträffar. Högernian tog stort ansvar och utsågs sedermera till bästa spelare i AHK.

AHK fick en drömstart på andra halvlek när man på nytt straffade Magdeburg i deras anfallsspel. I den 38:e minuten var skillnaden tre bollar stor i målprotokollet. Detta efter att Benjamin Helander utökat till 21–18 från strafflinjen mot Jannick Green.

– Vi visste att bundesliga-lag har skjutglada spelare och spelar snabbt. Vi försökte få vårt försvarsspel att störa deras spel från vänster- och högernio. Med det var tufft med deras kilon. Vi hade lite problem, men lyckligtvis räddade Anton (Hagvall) deras sista skott och vi vann, sade Mikael Franzén på presskonferensen efter matchen.

Men en kostsam utvisning på Jacob Lundahl ledde till att Magdeburg hämtade in avståndet blixtsnabbt. Efter drygt 40 minuter spelade var det lika igen 21–21.

Med likaläge var det därmed bäddat för dramatik in i sista sekund. Så blev det också. För avgörandet kom i den absoluta sista sekunden när Samuel Lindberg överlistade Tobias Thulin från en ytterst liten vinkel.

– Det var ganska skönt när Samuel satte dit den bollen kan jag säga. Jag tycker vi gjorde det jättebra. Vi hanterade det bra. Vi hade snackat om att njuta men inte ha för stor respekt för motståndet, fortsatte Franzén. 

AHK har inte haft lika stora framgångar i Europacuperna genom åren som i de inhemska turneringar. Hur stor är den här segern med Europamått mätt?

– Det är ett av de största lagen vi har mött. Det är ett stort lag i Europa så det klart att det är en stor skalp för oss. Ingen föll ur ramen och alla gjorde sitt bästa. Det räckte ikväll.

Slutresultatet skrevs 30–29 till slut för Alingsås HK. Därmed tar man två nya poäng i European League.

– Jag tycker vi gjorde en bra match. Vi hade bra försvar- och kontringsspel. Vi försökte spela smart i anfallsspelet med sena inspel tilll linjen vilket fungerade väl. Men sen slängde vi nästan iväg det i andra halvlek. Men vi kom tillbaka vilket var viktigt för oss. Vi gjorde det väldigt väl, summerade och avslutade Franzén.

Alingsås HK – SC Magdeburg 30–29 (15–14)

AHK: Andreas Lang 8, Benjamin Helander 6, Axel Franzén 5, Samuel Lindberg 4, Aron Dagur Pálsson 3, William Andersson Moberg 3, Jacob Lundahl.

SCM: Omar Ingi Magnusson 8, Lukas Mertens 4, Zeljko Musa 4, Michael Damgaard 4, Moritz Preuss 3, Christian O’Sullivan 2, Marko Bezjak 2, Tim Hornke,

Målvakter:
* AHK: Anton Hagvall 18/47=38% + 0/4 7m + Elvir Kulic 0/1 7m.
* SCM: Tobias Thulin 13/44=29% + 0/2 7m, Jannick Green 0/1 7m.

Straffar:
* AHK: 4/4.
* SCM: 5/6.

Utvisningar:
* AHK: 4x2 min.
* SCM: 3x2 min.

Matchutveckling:
2–2 (5 min), 5–4 (10 min), 7–6 (15 min), 8–10 (20 min), 12–12 (25 min), 15–14 (30 min), 18–17 (35 min), 21–21 (40 min), 23–21 (45 min), 26–23 (50 min), 27–28 (55 min), 30–29 (60 min).

Startsjuan (anfall): Anton Hagvall, Samuel Lindberg, Axel Franzén, Benjamin Helander, Andreas Lang, William Andersson Moberg & Aron Dagur Pálsson.

Domare: Mads Hansen & Jesper Madsen, Danmark.

Publik: 0.

Skrivet av Olof Thyrelius   
2020-11-24 21:54