Helge_Freiman_505Helge Freiman. Foto: Bobby Bannister

Helge Freiman klar för Alingsås HK

Tidigare landslagsmannen och Bundesligaproffset Helge Freiman har i dag skrivit på ett kontrakt med Alingsås HK som sträcker sig till slutet av den här säsongen. 

– Jag har fortfarande som mål att bli en bättre handbollsspelare och tror att jag kan bli det här, säger den 28-årige stockholmaren som närmast kommer från IFK Kristianstad. 


Alingsås HK har långtidsskador på lagkaptenen Niclas Barud, assisterande lagkaptenen Johan Nilsson, Adam Svensson och Joshua Mesias Wästerlund. Det har gjort att klubben sedan en tid tillbaka letat efter en ersättare för delar av den lönebudget som därmed blivit över. 

Nu står det klart att Helge Freiman, fostrad i Lidingö SK och som sedan spelat elithandboll i IFK Tumba, Eskilstuna Guif, GWD Minden och IFK Kristianstad, ansluter med omedelbar verkan. 

Freiman spelade sin senaste match i mars och genomgick i somras en ljumskoperation. 

– Jag är extremt spelsugen och det ska bli kul att få spela för Alingsås HK. Jag vet inte när jag var så här stark rent fysiskt senast, men det kanske inte är så konstigt efter dessa månader på gymmet (skratt). Nu går jag successivt mot att vara i full handbollsträning och i den bästa av världar är jag det i början av december, säger han. 

Niometersspelaren är tidigare ungdomsvärldsmästare och har representerat det svenska A-landslaget vid 14 tillfällen sedan debuten i Stockholm 2014 då Tyskland besegrades med 30–25. I den svenska truppen då fanns bland andra just Niclas Barud, liksom de tidigare AHK-spelarna Andreas Berg och Marcus Dahlin

Varför föll valet på Alingsås HK? 

– Den största anledningen skulle jag säga är tränarduon med ”Frasse” (Mikael Franzén) och Dennis (Sandberg), jag har väldigt stor respekt för dem. Jag har mött Alingsås väldigt många gånger och tycker att de alltid gör det bra vilka de än ställer på banan. Jag tror väldigt mycket på att det är en bra miljö att vara i och att jag kan fortsätta att utvecklas här. Det är viktigt, trots att jag inte är 20 längre, att vilja utvecklas. 

Vad har du för minnen av att spela i Estrad Alingsås? 

– Inte så många positiva (skratt), det har blivit många förluster där. Under vanliga omständigheter är det en fantastisk handbollsarena med en härlig publik och det är bara att kolla klubbens facit de senaste säsongerna, de förlorar inte många hemmamatcher. 

Kontraktet löper säsongen ut, med option på en förlängning. 

– Med tanke på att jag har varit långtidsskadad är det nog skönt för båda parter att börja så här. Vi har sagt att vi ska ha en öppen dialog, men jag hade inte skrivit på om jag inte samtidigt hade kunnat tänka mig en fortsättning här. 

Christer Mårtensson, sportchef i Alingsås HK.

– Jag har full förståelse för att det kan sticka i ögonen på andra att vi tar in en ny spelare i de tuffa tider som råder, men vi är i ett läge där vi har långtidsskador på fyra spelare varav tre på nio meter. Ända sedan Johan Nilsson gick sönder har vi försiktigt kollat efter en ersättare och nu har det blivit ett akut läge för att inte överbelasta övriga truppen. Helge kan visserligen inte ersätta alla dem, men vi får in en spelare med stor rutin som kan tillföra väldigt mycket både framåt och bakåt.  

Mikael Franzén, tränare i Alingsås HK: 

– Vi har letat efter en rutinerad niometersspelare som kan göra vår trupp starkare, en potentiell startspelare som ska passa in i vårt spel. Nu har vi kommit överens med en mycket duktig spelare som har gjort många bra säsonger i Handbollsligan och dessutom prövat på både Bundesliga och landslaget. Vi får dessutom en riktigt ambitiös kille som kommer passa in bra hos oss. 

HELGE FREIMAN
Född: 26 februari 1992
Tröjnummer: 7
Position: Mittnio
Moderklubb: Lidingö SK
Övriga klubbar: IFK Tumba, Eskilstuna Guif, GWD Minden, IFK Kristianstad
A-landskamper/mål: 14/18
U-landskamper/mål: 62/84
Övriga meriter: Guld i U21-VM, 2013, Årets komet 2014, SM-guld 2018 

 

2020-11-23 11:57