fredrikteern505Fredrik Teern gjorde sju säsonger i AHK-tröjan. Foto: Bildbyrån 

Inget spel för Fredrik Teern

Handbollsligans främste försvarsspelare de två senaste säsongerna, Fredrik Teern, kommer inte att spela för Alingsås HK när tävlingssäsongen drar igång om ett par veckor. 

– Jag älskar att spela handboll, men som läget ser ut just nu kan jag inte kombinera det med jobbet och familjen, säger 31-åringen som de senaste åren varit en publikfavorit i Estrad Alingsås. 

2013 lockades Fredrik Teern över till Alingsås HK av Mikael Franzén, samma tränare som ett antal år tidigare hade plockat upp honom i HK Aranäs a-lag. Och det är inte bara moderklubben i Kungsbacka de två har gemensamt.

Mikael Franzén var en försvarsspelare av hög klass som vann sju SM-guld under sin aktiva karriär och under åren i AHK utvecklades Teern till Handbollsligans bästa försvarare. De två senaste säsongen fick han nämligen den utmärkelsen efter att tränarna och media sagt sitt.  

Under sina sju första säsonger i Alingsås HK har Teern spelat fem SM-finaler och han var en viktig del när klubben vann i våras blev seriesegrare i Handbollsligan för första gången. Någon slutspel och en eventuell sjätte SM-final blev det dock inte på grund av att säsongen tog slut i förtid på grund av covid-19. 

– Det har varit ett tufft år på många sätt och jag missade många träningar och matcher förra säsongen på grund av mitt arbete. Det blir inte rättvist mot varken mig eller laget om jag inte kan vara med fullt ut: Sen kommer det förstås att kännas konstigt när ligan drar igång, säger Teern som efter sin utbildning klivit in som eldriftsingenjör på Trafikverket i Göteborg. 

Vilka är dina bästa minnen från tiden i Alingsås HK? 

– Det är många, men det starkaste är nog SM-guldet 2014. Men jag har haft otroligt fina år i klubben och älskat att spela inför hemmafansen i Estrad Alingsås som i mina ögon är de bästa i Sverige. Det kommer jag förstås att sakna. 

När säsongen tog slut i våras, var du bättre än någonsin? 

– Det får egentligen andra svara på, men jag känner att jag utvecklats år rätt håll för varje år jag spelat i AHK, så det kanske var så. Samtidigt känns det bättre att sluta på topp än på grund av en skada.

Tränaren Mikael Franzén om Teerns beslut:

– Jag kan inte annat än att både acceptera och respektera hans beslut. Det finns ett liv även utanför handbollen och Fredrik har ett bra civilt jobb som han vill satsa på och har nyss blivit pappa. Sen är det alltid tråkigt att tappa duktiga och viktiga spelare och Fredrik har betytt oerhört mycket för oss, såväl i försvarsspelet som i vårt andrafasspel framåt.

Sportchefen Christer Mårtensson

– Efter Glenn Andersson och Max Darj har Fredrik klivit in och blivit en stor publikfavorit med sin inställning och skickliga försvarsspel. Den typen av spelare växer inte på träd och han kommer förstås att saknas. Samtidigt är vi tacksamma för allt han gjort för klubben.

– Vi har hela tiden haft en öppen och ärlig dialog och det har funnits vilja och intresse från båda sidor att hitta en lösning, men i dagsläget funkar det inte för Fredrik att spela på den här nivån och det respekterar vi. 

2020-08-25 17:45