Nyförvärvet Anton Hagvall är på plats och tränar med Alingsås HK. 

"Kul att stå här som hemmaspelare"

Anton Hagvall har under de senaste två veckorna inkvarterats i Estrad Alingsås. I målvaktens första intervju som AHK-spelare berättar han om träningsupplägget under pandemin, förväntningarna på kommande säsong samt vad som lockade med just Alingsås.
– Jag vill visa att jag har här att göra, säger Hagvall.


För de som följer Handbollsligan är Anton Hagvall inget obekant ansikte. Målvakten fick sitt genombrott säsongen 2016-17 då han som 19-åring utgjorde ett av seriens bästa målvaktspar tillsammans med Per Sandström i moderklubben IK Sävehof.

Sommaren 2018 lämnade han Sävehof för spel i Lugi HF där han fick större förtroende från start. Under den gångna säsongen slutade han med en räddningsprocent på 34% och placerade sig därmed på en sjätteplats i målvakternas MEP-liga.

Nu laddar den nyss fyllda 23-åringen upp inför sin debutsäsong i Alingsås HK. Sin första träning med laget gjorde han för drygt två veckor sedan, den 11 maj.

– Det känns väldigt bra att vara på plats och komma igång med träningen på riktigt. Det är skönt att kunna börja så tidigt så möjligt, berättar Hagvall.

Du presenterades redan i vintras. Vad var det som lockade med just Alingsås HK?

– Det är en väldigt bra och stabil klubb. De är alltid med i toppen och spelar ett försvars- och målvaktsspel som jag gillar. Men det passar även bra familjemässigt då min tjej bodde kvar här på västkusten. Det var flera bitar som föll på plats.

Du kommer hit under minst sagt speciella omständigheter. Hur har du hållit igång med träningen under pandemin som råder?

– Som du säger är det speciella tider och mycket som har påverkats. I Lugi tränade vi själva under en period med mycket löpning och egen fysträning hemma. Sedan samlades vi den sista veckan och tränade tillsammans. Men jag har knappt spelat någon handboll sedan serieslutet så jag är lite ringrostig, även om det blir bättre och bättre.

Du är här som ensamt nyförvärv. Hur vill du beskriva de första veckorna med laget?

– Det känns bra. Jag kände några av spelarna sedan innan som Andreas Lang och Felix Claar. Men de flesta var ny bekantskap. Det ska bli spännande att lära känna hela laget under försäsongen. 

Vilka intryck har du fått av AHK genom åren?

– Att det är ett bra lag. Man har hela tiden tvingats vara väldigt disciplinerad när man möter Alingsås. Det har varit många roliga matcher, speciellt i Estrad. Det är en fin inramning här. Därför är det extra kul att stå här som hemmaspelare nu.

Hur vill du beskriva din målvaktsstil?

– Jag är ganska kvick och försöker utnyttja det så mycket som möjligt. Jag gillar att hämta bollen och få igång spelet snabbt. Förhoppningsvis kan jag bidra till AHK:s berömda kontringsspel då jag gillar den spelstilen, menar Hagvall som fortsätter:

– Jag vill bli bättre här och verkligen ta nästa kliv. Det är en del av klubbeslutet att komma till ett topplag som AHK. Jag vill visa att jag har här att göra.

Du har skrivit på ett tvåårskontrakt. Vilka målsättningar har du de kommande åren?

– Självklart är ett SM-guld det absoluta toppmålet. Det är inget att sticka under stolen med. Men det är mycket som jobb som behöver göras.

Vilka lärdomar tar du med dig från säsongerna i Sävehof och Lugi?

– I Sävehof satte jag en grund tillsammans med min målvaktstränare Fikret Handan. I Lugi skaffade jag mig mer erfarenhet och blev mer etablerad i min roll. Nu gäller det att jobba vidare utifrån det.

Till sist, vilken hälsning har du till alla nyfikna AHK:are som väntar på att se handboll i Estrad och se dig göra debut mellan stolparna?

– Jag hoppas att ni ser fram emot säsongen lika mycket som oss. Jag ser verkligen fram emot att samlas upp efter corona och visa hur roligt handboll är tillsammans.

Text & foto: Olof Thyrelius Ericson

Skrivet av Olof Thyrelius   
2020-05-29 10:05