AHK_Herr_19_20_505

Vinnare av Handbollsligan 2019/20. 

Historisk säsong för Alingsås HK

Handbollssäsongen 2019/20 fick ett abrupt slut, men det blev ändå en historisk sådan för Alingsås HK. För första gången någonsin vann klubben den högsta ligan och i Handbollsligans maratontabell klättrade AHK två placeringar och är nu tionde mest poängrika klubb genom tiderna. 

Alingsås HK:s elitlag hade två stora mål innan säsongen: 1) Att vinna Handbollsligan för första gången någonsin och 2) Att vinna SM-guld. 

Den första punkten kunde bockas av förra veckan då det stod klart att den tänkta sistaomgången inte blev av med anledning av coronaviruset. Den aktuella tabellen blev i stället sluttabell och det innebar att AHK vann serien med en poäng före HK Malmö och två före IFK Kristianstad och IFK Skövde. 

I fredags stod det också klart, efter beslut från Svenska Handbollförbundet, att hela slutspelet ställs in och att ingen svensk mästare 2020 koras. 

– Det är inte bara för corona vi kommer att minnas den här säsongen. Vi har gjort en fantastiskt bra säsong, tyvärr pratas det inte så mycket om det. Dels tog vi det serieguld vi kämpat för i många år, klubbens första seger någonsin i högstaligan och dels tog vi oss in på topp 10-listan vad gäller inspelade poäng, säger AHK:s tränare Mikael Franzén

I maratontabellen passerade AHK under säsongen såväl IK Heim (29 säsonger i högstaligan) som H43 Lund (34) och har med 669 inspelade poäng på de 20 säsongerna i högstaligan, bara nio lag framför sig. Ett av dem är SoIK Hellas (37) som ligger 17 poäng före. Till åttan Skövde skiljer det sedan hela 325 poäng. 

– Det finns heller ingen diskussion om huruvida vi förtjänar ett SM-guld eller inte, utan alla är överens om att det står i tävlingsbestämmelserna att vinnarna i ett slutspel blir mästare. Så är det bara trots en extraordinär händelse som förhoppningsvis inte kommer att inträffa igen. Det är inte bra att det blir ett glapp i utdelandet av SM-guld som det nu blir, det är dock klart att vi erhåller platsen i Europa som tilldelas den svenska mästaren. Lite motsägelsefullt, säger Franzén. 

– Nu när röken har börjat skingra sig runt handbollenssäsongen så står vi som vinnare och jag vill tacka all publik och partners som stöttat oss under det gångna året. Jag vill tacka alla ledare och spelare runt och i laget för en fantastiskt bra genomförd säsong. Vi är seriesegrare och bäst i landet, glöm aldrig det!

2020-03-24 17:12