Per Johansson och Pål Wetterbrandt har bra koll på Bukarest. 

Motståndarkollen: CSM Bukarest

På lördagen ställs Alingsås HK mot CSM Bukarest på hemmaplan i Estrad. För att få ett bättre grepp om åttondelsmotståndet tog vi ett snack med de tidigare CSM-profilerna tillika AHK:arna Per Johansson och Pål Wetterbrandt.
– Det är ett storväxt och fysiskt lag. Jag skulle tro i perioder att de gärna drar ner på tempot som lag i den delen av Europa kan vara duktiga på, säger Johansson om Bukarest. 


Per Johansson och Pål Wetterbrandt har utöver ett långt handbollsliv två klubbadresser gemensamma. Alingsås HK och CSM Bukarest. Inför åttondelsfinalen i Challenge Cup mellan de båda ger de sin syn på mötet. 


– Det är ett storväxt och fysiskt lag. Jag skulle tro i perioder att de gärna drar ner på tempot som lag i den delen av Europa kan vara duktiga på. Kan AHK fokusera på sig själva och driva tempo tror jag de får det svårt att stå emot. Eftersom de spelar i Dynamos hall har de ingen riktig hemmaplansfördel. De har inte de fansen som Dynamo har heller. AHK har inte jättemycket att rädas för, menar Per Johansson, tidigare A-lagstränare och team manager i Alingsås. 


Hur skiljer sig CSM Bukarest.som klubb från Alingsås HK?
– Det finns inga beröringspunkter. Dels är de flesta klubbarna i Rumänien ägda av kommunen. Det innebär att kompetensen på många positioner inte är i närheten av vad de kanske skall vara. Sen är det en ren proffsverksamhet där ingen gör något idéellt. Är man ungdomstränare är man det på heltid. Alla som arbetar med idrott gör det som yrke. Därför är det en ohygglig press på resultat, oavsett om det är rimligt eller inte. Allt går ut på att vinna, berättar Per Johansson och fortsätter:

– De har ingen handbollskultur som Alingsås har. Här har du en gedigen handbollskultur sedan 1973, där man jobbar långsiktigt och med kontinuitet. Där kan de inte stava till kontinuitet. På fem säsonger har de haft tolv tränare i sitt damlag och då var jag där två gånger. Handbollsgrenen i CSM skapades för en sju-åtta år sedan. 


Vad minns du av din tid i Bukarest?

– Det var två väldigt intensiva perioder som jag alltid kommer att minnas. Jag trivas bra i Bukarest, både i stan och med uppdraget. Det var startskottet till att jag sedan fick ta över Montenegros damlag. Det var en fin tid. Bukarest ligger mig varmt om hjärtat. 

Högernian Pål Wetterbrandt kom till CSM Bukarest våren 2015 från Alingsås HK. Hallbysonen gjorde endast en halv säsong i Rumänien men minns tillbaka med glädje. 

– Det var häftigt. Det var väldigt annorlunda från svensk handboll. Det var samma regelbok men den tillämpades annorlunda. Det var ett äventyr och det man var inställd på. 


Hur skulle du beskriva handbollsvardagen i Rumänien?

– Det är en fysisk liga med många äldre som spelar ett par extra år. Där har de ingen utbildning eller annat bra jobb att falla tillbaka på, till skillnad från Sverige. Där gällde det att köra på tills handbollskarriären tar slut. Det var en hög medelålder i ligan med mogna spelare. Tufft spel med mindre spring. Det var en kul upplevelse. 

Följer du CSM Bukarest? 

– Ja, men lite. Daniel Anca som är huvudtränare nu var jag lagkamrat med. Vi har snackat lite över telefon. 

Är de taggade att komma till Estrad?

– Jag skulle tro det. Daniel sade efter lottningen att det ska bli kul att möta ett svenskt lag. Han vet att de behöver se upp med det välorganiserade försvaret och inte göra några tekniska fel. Då går det undan i Alingsås.

Skrivet av Olof Thyrelius   
2020-02-07 16:35