felixFelix Claar. Foto: Bildbyrån

Felix Claar till danska mästarlaget 

Landslagsmannen Felix Claar – Handbollsligans mest värdefulle spelare förra säsongen – lämnar i sommar nuvarande serieledaren Alingsås HK för den danska diton och regerande mästaren Ålborg. 

– Alingsås HK har gett mig så mycket och jag hoppas förstås att få avsluta med ett nytt SM-guld, säger Claar.

Han är bara 22 år gammal men har redan spelat fem SM-finaler med Alingsås HK, blivit landslagsman och utsedd till den mest värdefulla spelaren i Handbollsligan av motståndartränare och media. 

Nu är han inne på sin sjunde säsong i den blå tröjan efter ankomsten från moderklubben Norrköpings HK 2013 och han hoppas att det blir en sjätte SM-final och ett andra guld innan han i sommar tar färjan över till Jylland för att kommande tre säsonger representera den danska storklubben Ålborg. 

Där blir han åter klubbkompis med den förre AHK-målvakten Mikael Aggefors och Mishels Liaba, som föregående två säsonger representerade AHK, finns också i klubben för tillfället. Ålborg blev dansk mästare i våras, spelar i Champions League och leder för tillfället den danska ligan med fyra poängs marginal. 

– Det känns som helt rätt steg för mig i min karriär att komma till en toppklubb i Danmark. Jag har förstås pratat med både Mikael och Mishels och fått bra intryck när jag besökt klubben och fått höra hur de vill använda mig, säger Claar som spelat de sex senaste A-landskamperna för Sverige, inklusive dubbelmötet med Island för tre veckor sedan. 

– Jag är jätteglad för min tid i Alingsås HK där jag spelat sedan jag var 16 år och utvecklats och formats till den spelare jag är i dag. Jag har trivs oerhört bra i föreningen och hoppas kunna komma tillbaka i framtiden. 

AHK:s sportchef Christer Mårtensson

– Felix har under åren i Alingsås HK utvecklats på det sätt vi hoppats, till i mitt tycke Handbollsligans bästa spelare och är mer än redo för större uppgifter. Vi är glada att han valde att stanna den här säsongen trots att han hade anbud från större ligor, det visar också vilket hjärta han har för AHK. Det här är ett jättebra kliv för honom och hans utveckling. 

Mikael Franzén, tränare: 

– Felix är vår viktigaste spelare och har utvecklats för varje säsong som gått. Han tackade nej till flera klubbar inför den här säsongen, men känner nu att det här är rätt för honom och jag är glad för hans skull och önskar honom lycka till. Men innan han lämnar återstår många spännande matcher i AHK-tröjan. 

FELIX CLAAR
Tröjnummer: 7
Född: 5 januari 1997
Position: Mittnio
Längd/vikt: 192 cm/97 kg
Moderklubb: Norrköpings HK
Kom till Alingsås: 2013
Landskamper: 7 A (11 mål), 55 U (196 mål)
Facit i Handbollsligan 2019/20: 13 matcher/47 mål

2019-11-19 11:47