Arkivfoto: Tommy Holl

Styrkebesked i genrepet

Alingsås HK avslutade försäsongen på bästa möjliga sätt när man besegrade Redbergslids IK komfortabelt i Pålles Minne. Vinstsiffrorna skrevs 32–26 (16–10) i Prioritet Serneke Arena.
– Vi förde matchen från start till mål, kommenterade en nöjd Mattias Flodman efter slutsignal.

Efter tre segrar och en förlust var det på lördagen dags för försäsongens sista träningsmatch. De mesta mästarna Redbergslids IK stod för motståndet i Prioritet Serneke Arena. Matchen spelades till minne av den store RIK-profilen Pål-Henry Jeppsson, som gick bort för två år sedan.

Startsjuan hos gästerna stavades Gustav Skagerling i mål, Benjamin Helander och Samuel Lindberg på kantpositionerna, nyförvärvet Axel Franzén på mittsex, samt Felix Claar, William Andersson Moberg och Andreas Lang på niometer.

AHK inledde bäst och kopplade greppet direkt. Ett följsamt och robust försvarsspel lyckades stänga ner stora delar av RIK:s anfallsspel vilket underlättade jobbet för Skagerling i mål. Dessutom hann AHK straffa hemmalaget i flera kontringar vilket utökade avståndet i målprotokollet.

– Vi förde matchen från start till mål och var i ledning i princip hela matchen. Vi spelade ett jättebra försvarsspel i första halvlek och släpper bara till mål i andra fas och på straff. Anfallsmässigt tycker jag samspelet mellan William Andersson Moberg och mittsexorna funkade jättebra. Det var bara vår andra fas och rytm i det uppställda anfallsspelet som saknades idag, berättade Mattias Flodman efter slutsignal.

Halvtidsresultatet skrevs 16–10 till AHK. I andra halvlek blev matchbilden betydligt ryckigare efter att lagen byt övertalsspel med varandra. Utvisningarna skrevs totalt till tio i antal.

Spelarunderläget till trots hade AHK dock inga problem att bevara sin ledning i andra halvlek. Slutsiffrorna skrevs 32–26 i Prioritet Serneke Arena. Därmed är försäsongen över för AHK:s del som tillsammans med resten av Handbollsliga-lagen går in i premiärveckan på måndag.

– Det har sett bra ut under sommaren tycker jag. Vi har steppat upp vårt anfallsspel och spelar ett fortsatt starkt försvarsspel. Det kommer att fortsätta ta lite tid att helt hitta våra roller men vi är på god väg, fortsatte Flodman.

Med Daniel Blomgren, Johan Nilsson och Aron Dagur Pálsson på läktaren var Axel Franzén från IFK Skövde enda nyförvärv med på plan. Linjespelaren noterades för fyra mål och slet på beundransvärt bakåt.

– Det kändes bra idag. Vi hade bra kommunikation bakåt och hjälptes åt på ett bra sätt. Det var egentligen bara sista kvarten som jag är missnöjd med. Framåt funkade samarbetet med niometer bra tycker jag. Det blir bara bättre och bättre för varje match som går, berättade Franzén.

På söndag nästa vecka inleder AHK sin femtonde raka säsong i handbollens högsta serie. Och man gör det på bästa tänkbara sätt. Huvudantagonisterna och regerande mästarna IK Sävehof gästar Estrad Alingsås klockan 16:00.

– Det ska bli jätteroligt. Det är det man har gått och längtat efter hela sommaren. Jag ser fram emot publiktrycket och atmosfären, sade Mattias Flodman.

– Jag har gått och väntat länge på att spela den första tävlingsmatchen med AHK-tröjan. Det ska bli oerhört kul på söndag, avslutade en förväntansfull Axel Franzén.

Redbergslids IK – Alingsås HK 26–32 (10–16)

RIK: Tobias Johansson 8, Eric Forssell Schefvert 4, Joakim Danling 3, August Wiger 3, Pontus Mellegård 2, Oskar Ysander 2, Albin Stenberg 2, Emil Mellegård, Anton Gustafsson,

AHK: Niclas Barud 6, Andreas Berg 5, Axel Franzén 4, William Andersson Moberg 4, Felix Claar 3, Andreas Lang 3, Samuel Lindberg 3, Benjamin Helander 3, Fredrik Teern.

Utvisningar:
* RIK: 3x2 min.
* AHK: 7x2 min.

Skrivet av Olof Thyrelius   
2019-08-31 17:53