Niklas Kraft var fortsatt bäst mellan stolparna.                                        Arkivfoto: Tommy Holl

AHK klart för SM-final efter 3–0 mot IFK

Alingsås HK är klara för SM-final efter 3–0 i matcher mot de regerande mästarna IFK Kristianstad. AHK gjorde ännu en magisk insats och vann fullt rättvist med 29–25 (14–9).
– Detta är det sjukaste jag har varit med om, sade en överlycklig Niklas Kraft efter slutsignal.

Alingsås HK inledde den tredje semifinalen strålande. I synnerhet bakåt där man precis som i de tidigare matcherna fick bra grepp om Kristianstads anfallsspel. Efter knappt åtta minuter var ställningen 0–4 till gästerna.

– Vi trodde att de skulle komma ut tokladdade. Men vi startar jättebra och begränsar dem lite. Det var viktigt, förklarade Mattias Flodman efter matchen.

IFK Kristianstad skulle så småningom få bättre fart i anfallsspelet och utnyttjade dessutom de många tvåminutersutvisningarna som drabbade AHK. Men bortalaget fortsatte att spela smart och tålmodigt i anfallen. När halvtidssignalen ljöd i Kristianstad var AHK i ledning 14–9.

Niklas Kraft var fortsatt på humör mellan stolparna och gjorde ännu en imponerade målvaktsinsats. Kraft slutade den första halvleken med 50% räddningar och bjöd den tillresta bortaklacken på några härliga parader.

– Niklas Kraft och Andreas Lang gjorde en fantastisk insats. Men alla spelare gjorde sitt och bidrog. Det var många som bra idag, sade Mikael Franzén.

Tillrest bortaklack var det ja. Hela tre bussar tog sig ut på E6:an och ankom till matcharenan en dryg timme innan avkast. Cirka 200 AHK:are var på plats och utmanade de tusentals IFK-anhängarna i läktarmatchen.

– Blåljus var grymma. De slutade aldrig, inte ens när matchen stod och pendlade, menade Kraft.

Kristianstad inledde andra halvlek piggt. Hemmalaget fick bra utdelning på sitt utgrupperade försvar. IFK ställde även om snabbt och kom sakta men säkert ikapp. I den 40:e minuten var det utjämnat, 16–16.

– Den kulissen som Kristianstadpubliken visade upp i den stunden. Hade de låtit så hela matchen hade de gjorde det tufft för oss. På plan sprang de som galningar, berättade Niklas Kraft fortsättningsvis.

Men AHK fortsatte att spela med stor disciplin i andra halvlek. Försprånget var snabbt därefter fem bollar stort igen, Andreas Langs 21–16 gav energi till de blåa.

– Vi hanterar deras offensiva försvar bättre och stressar inte upp oss. Vi hittade lösningar och fick bättre rörelse i anfallsspelet, sade Flodman.

– Men nyckeln var vårt grymma försvar- och målvaktsspelet, fortsatte han.

Matchen slutade 25–29 (9–14). Bästa målskytt i AHK blev Andreas Lang med sju kassar. Segern innebär att AHK är klara för sin sjätte SM-final i historien.

– Nu får vi fira ikväll och njuta ordentligt. Men sedan gäller det att ladda om till finalspelet. Vi vet inte vilka vi ställs emot än. Men vi kan vinna mot alla, det har vi verkligen visat i denna matchserien, avslutade Flodman framför en segerrusig AHK-klack som börjar vittra SM-guld.

IFK Kristianstad – Alingsås HK 25–29 (9–14)

KRI: Olafur Gudmundsson 7, Valter Chrintz 6, Emil Hansson 5, Alfred Ehn 2, Adam Nyfjäll 2, Viktor Hallén, Helge Freiman, Arnar Freyr Arnasson.

AHK: Andreas Lang 7, Mishels Liaba 4, Benjamin Helander 3, Andreas Berg 3, William Andersson Moberg 3, Fredrik Teern 2, Niclas Barud 2, Samuel Lindberg 2, Johan Nilsson, Felix Claar, Alexander Regen.

Målvakter:
* KRI: Richard Kappelin 10/33=30% + 1/3 7m, Leo Larsson 0/4=0%.
* AHK: Niklas Kraft 13/34=38% + 0/3 7m, Pontus Axelsson 0/1 7m.

Straffar:
* KRI: 4/4.
* AHK: 2/3.

Utvisningar:
* KRI: 5x2 min.
* AHK: 5x2 min.

Domare: Michael Johansson & Markus Winberg.

Publik: 5 050.

Skrivet av Olof Thyrelius   
2019-05-04 20:39