Arkivfoto: Tommy Holl.

Enastående Kraft bakom kross

Alingsås HK stod för en av säsongens allra bästa insatser och spelade ut Ystads IF i långa stunder under onsdagskvällen. Niklas Kraft var tveklöst gästernas bästa spelare och gjorde en makalös insats mellan stolparna. Slutresultatet skrevs 21–28 (9–10) efter en taktisk triumf i andra halvlek.
– Kraft spelade otroligt bra idag, sade en nöjd Mikael Franzén efter matchen.

Det var ett laddat Alingsås HK som åkte ner till Ystad för kvartsfinal fyra mot YIF. Men trots kniven mot strupen för AHK var det hemmalaget Ystads IF som startade bäst. Efter 17 minuter var ställningen 7–2.

– Vi fick en tuff inledning på matchen där vi ändå inte spelar så dåligt som resultatet visade. Men vi tuggade på och gav oss inte, förklarade Franzén efter slutsignal.

Sedan följde en scenförändring av sällan skådat slag. Niklas Kraft spikade igen fullständigt, samtidigt som Ystad slarvade i anfallsspelet. Resultatet blev flertalet AHK-kontringar som snabbt snyggade till siffrorna till halvtidsresultatet 9–10. 

Samma matchbild höll i sig i andra halvlek. AHK fortsatte att briljera framåt och skaffade sig ett viktigt försprång i målprotokollet. Ställningen med kvarten kvar skrevs 13–19. 

– Det var inget snack om saken i andra halvlek. Men samtidigt spelade Kraft otroligt bra idag så vi ska vara ödmjuka inför nästa drabbning. Det gäller att vinna en match till.

Precis som för två veckor sedan chansade Ystad på sitt sju-mot-sex spel när man gick kampen mot klockan. Men denna gången var AHK desto mer pålästa. Istället växte gapet mellan lagen. Som mest ledde AHK med nio mål.

Förutom spelarna på plan ska även de tillresta bortasupportrarna berömmas. En röststark kortsida gav energi åt laget och jublade ostört under slutminuterna.

– De är mäktiga. Även när vi låg under jobbade de på bra. Det är kul att ha ett sådant stöd. Vi behövde den extra hjälpen, sade Franzén.

Slutresulatet i kvartsfinal fyra blev 21–28 (9–10). Ett ordentligt styrkebesked av AHK som trots en svag inledning hämtar upp ett femmålsunderläge och visar var skåpet ska stå. Den sista och femte kvartsfinalen spelas i Estrad på Annandag Påsk. Avkast är 17:15.

– Vi är lediga på långfredagen men på lördag och söndag tränar vi som vanligt.

Ystads IF – Alingsås HK 21–28 (9–10)

YIF: Ludvig Hallbäck 6, Kim Andersson 3, Johan Dahlin 3, Jonathan Svensson 3, Anton Hallbäck 2, Hampus Andersson, Mario Lipovac, Lasse Balstad, Jakob Nygren.

AHK: Felix Claar 7, Andreas Berg 5, Samuel Lindberg 4, Mishels Liaba 4, Andreas Lang 4, Niclas Barud 2, Benjamin Helander, Johan Nilsson.

Målvakter:
* YIF: Anders Persson 12/32=37% + 0/1 7m, Måns Landgren 1/6=16%.
* AHK: Niklas Kraft 17/36=47% + 1/3 7m.

Straffar:
* YIF: 2/3.
* AHK: 1/1.

Utvisningar:
* YIF: 4x2 min.
* AHK: 4x2 min + ett rött kort.

Domare: Mirza Kurtagic & Mattias Wetterwik.

Publik: 2 131.

Skrivet av Olof Thyrelius   
2019-04-17 20:48