william_andersson_moberg_guif_hemma_171008
William Andersson Moberg vågade när matchen skulle avgöras.      Arkivfoto: Tommy Holl

1-0 Alingsås efter 70 minuters spel

En match med två ansikten. Ni har hört det förut men det är nog bästa sättet att beskriva den första kvartsfinalen i Estrad som efter många turer, och få mål, slutade med hemmaseger 25-23 efter förlängning.

Alingsås hade gjort hemläxan extra väl i inledningen av matchen och gav inte Ystad många chanser till bra lägen. När lägena väl kom stod Niklas Kraft oftast ivägen. Fredrik Teern ledde de defensiva styrkorna och bjöd även på en andrafaspatentare till ledning 4-1. När Alingsås sedan ökade på till 5-1 tog Ystad sin första timeout.

Avbrottet fick en snabb men inte hållbar effekt. Ystad reducerade till 6-3 men fick sedan se Alingsås dra ifrån till 10-4 efter drygt 21 minuter. Strax dessförinnan klev Kim Andersson av planen med en känning i knät efter att ha halkat på golvreklamen. Möjligen var det något sådant som behövdes för att gästerna skulle höja sig ett snäpp, och speciellt då gästernas målvakt Anders Persson. Alingsås hölls mållösa i drygt 13 minuter innan Benjamin Helander på straff kunde kvittera till 11-11. Detta med klockan på 35 minuter. Alingsås måltorka sträckte sig således över pausvilan där Alingsås var i ledning 10-7 men där Ystad skaffat sig ordentlig vittring.

- Det är stabilt. Vi står bra bakåt och får bra lägen framåt. Vi måste fortsätta att vara konsekventa och noggranna både framåt och bakåt, säger Fredrik Teern till Cmore i paus.

- Vi kan springa betydligt mer i både andra- och förstafas men det kanske är lite nerver som gör att vi inte trycker på, fortsätter Teern.

Andra halvkek fortsatte i stort sett lika målsnålt som den första. Kim Andersson var tillbaka i spel och Niklas Kraft matchade Anders Persson väl och stod bland annat för en straffräddning vid 12-12. Persson å sin sida skrämde slag på Alingsås kantskyttar och var utan tvekan den enskilt viktigaste spelare i Ystad. Även Persson räddade straffar men Benjamin Helander tog vid dessa tillfällen tillvara på returerna.

Ystad var ändå laget som förde den andra halvleken målmässigt. Alingsås blev för stillastående framåt och fick till slut lite mer problem med Ystads långa anfall, där handen inte sällan kom upp för passivt spel. Vid ställningen 12-14 hade Ystad chans att gå till tremålsledning och troligen avgöra matchen men Andreas Lang ville annat och gjorde både 14-15 och 15-15. 

Under slutminuterna var båda lagen i ledningen i perioder men det började utan tvekan lukta förlängning. Alingsås tog timeout med 40 sekunder kvar och 19-19 på tavlan. Spelet därefter blev dock misslyckat och Ystad fick sista chansen. En chans som inte ledde fram till något bättre än ett uppställt frikast.

Första femminutershalvleken i förlängningen bjöd inte på någon vidare handboll. Alingsås gjorde bara ett mål medan Ystad gjorde två. Det första av det turligare slaget då Kim Anderssons skott tog i stolpen och sedan i Niklas Kraft bakhuvud innan den gick i mål.

Andra förlängningshalvan blev desto roligare och hade det varit målsnålt dittills så var det proppen ur nu. Alingsås gjorde fem mål, där Samuel Lindbergs bollstölld och mål till 21-21 blev den tändvätska som både laget och publiken behövde. Ystads sista mål 22-23 kom med tre minuter kvar och därefter kunde Alingsås avsluta med tre raka och seger 25-23 i den första kvartsfinalen.

- Det är precis så här ett slutspel ska vara. Vi fick tag på Ystad ganska bra inledningvis och stressar dem till avslut, säger Niklas Kraft till Cmore och kommenterar sedan tappet vid 10-4.

- Det är så det är i handboll och Ystad är ett av de lagen som kan hämta upp, när även Anders (Persson) spikar igen. Det är såhär nästa match kommer se ut oxå. Det kommer vara tight och en rolig match att titta på, säger han.

Flera spelare i hemmalaget är redan nämda men även William Andersson Moberg ska nämnas för sitt förlängningsspel. Fullständigt orädd att misslyckas och med två viktiga mål som belöning. 

Match två spelas i Ystad på fredag.


Alingsås HK – Ystads IF 25–23 (19–19 efter full tid, 10-7 i halvtid)

AHK: Andreas Lang 6,  William Andersson Moberg 5, Felix Claar 5, Benjamin Helander 5 (2) Samuel Lindberg, Andreas Berg, Fredrik Teern, Mishels Liaba.


YIF: Jonathan Svensson 6, Ludvig Hallbäck 6 (3),  Mario Lipovac 3, Kim Andersson 3,  Hampus Andersson 2, Jakob Nygren, Anton Hallbäck, Johan Dahlin


Målvakter:
* AHK: Niklas Kraft 18/38=47% + 2/5 7m.
* YIF: Anders Persson 23/45=51% + 2/5 7m

Straffar:
* AHK: 3/5
* YIF: 3/5

Utvisningar:
* AHK: 5
* YIF: 3

Domare: Mikael Canbro & Jasmin Kliko

Publik: ?

Skrivet av Administrator   
2019-03-22 23:24