AHK kom taggade till Partille.                                                                  Foto: Tommy Holl

Skön derbyseger mot Sävehof

Alingsås HK gjorde nästintill allt rätt i säsongens tredje E20-derby. Ett lysande anfalls- och försvarsspel ställde till det rejält för Sävehof som inte kom till sin rätta förrän på slutet. Slutsiffrorna skrevs 30–32 (13–17) efter att AHK slagit av på takten i slutminuterna.
– Vi offrade oss för varandra och var ett riktigt lag på plan, sade en lycklig Samuel Lindberg.

Både IK Sävehof och Alingsås HK var på tårna från start. Åtminstone offensivt, där hemmalagets Joakim Larsson och AHK:s William Andersson Moberg stack ut. Efter knappt tolv minuter var ställningen 5–5 i Partille.

AHK hade bra fart och rörlighet i sina anfall. Skotten var dessutom välriktade och hårda, man missade enbart fyra avslut i första halvlek. Sävehof pressades till inte bara ett, utan två målvaktsbyten utan utdelning. Det fina anfallsspelet belönade sig i målprotokollet, AHK gick ut i halvtidsvila med ledning 16–12.

Niklas Kraft tog med sig sitt fina målvaktsspel från Ystadsmatchen senast och var lika säker mellan stolparna ikväll. Kraft fick synnerligen bra träff på Oskar Sunnefeldt, som satte sex av elva skott ikväll. Kraft slutade matchen med 30% i räddningsprocent.

– Kraft var stabil idag. Vi släpper några frilägen vilket sänkte hans procent i slutet, förklarade Franzén.

Likt hemmamatchen förra veckan växlade AHK ordentligt upp i inledningen av andra halvlek. Ett än mer fokuserat och följsamt försvar lade upp för flera enkla kontringsmål. Sävehof var vilsna och närmast uträknade efter Lindbergs 22–15.

– Vi hade en drivkraft hämtad från förra mötet i Partille, då vi fick storkänga. Vi ville verkligen visa vilket bra lag vi är och att ingen kan räkna med enkla hemmamatcher mot oss i slutspelet, kommenterade Lindberg.

På läktarplats var det inget snack om vilka som dominerade. Som vanligt visade Blåljus vart skåpet ska stå och gav spelarna extra energi. Precis som på plan var det klasskillnad på läktarna.

– Jag är så imponerad över våra supportrar som äger läktarna idag. Det var skönt att kunna bjuda dem på en seger till skillnad från sist vi var här, sade Franzén.

– Det är en enorm mental boost för oss med sådant sjukt stöd. Det är en säker axel att luta sig mot, menade Samuel Lindberg.

I takt med att AHK växlade ner kunde Sävehof krypa närmare i slutet. Men ett par mål av William Andersson Moberg avgjorde tillställningen och skickade hem de två poängen till Alingsås. Slutresultatet skrevs 30–32.

Vinsten innebär att AHK kliver upp på fjärdeplatsen förbi Ystads IF och Redbergslid. På fredag väntar nästa bortamatch, då man gästar Lugi.

IK Sävehof – Alingsås HK 30–32 (13–17)

IKS: Joakim Larsson 6, Oskar Sunnefeldt 6, William Bogojevic 4, Sebastian Karlsson 4, Jonathan Edvardsson 3, Jonas Larholm 3, Gustav Davidsson 3, Christoffer Brännberger.
 
AHK: William Andersson Moberg 7, Felix Claar 6, Samuel Lindberg 5, Fredrik Teern 3, Benjamin Helander 3, Andreas Berg 3, Johan Nilsson 3, Andreas Lang, Niclas Barud.

Målvakter:
* IKS: Agust Eli Björgvinsson 3/20=15% + 1/3 7m, Simon Möller 6/18=33% + 0/1 7m.
* AHK: Niklas Kraft 12/39=30% + 1/4 7m.

Straffar:
* IKS: 3/4.
* AHK: 3/5.

Utvisningar:
* IKS: 2x2 min.
* AHK: 6x2 min.

Domare: Michael Johansson & Markus Winberg.

Publik: 1 863.

Skrivet av Olof Thyrelius   
2019-03-04 23:05