Japaner_2018
Foto: Håkan Jedemark

Alingsås HK testar japanska spelare

Tre japanska proffsspelare från handbollsklubben Wakunaga Leolic har under veckan tränat med Alingsås HK. Spelarna är mittsexan Kosei Sukeyasu, högersexan Takayuki Koyasu och vänstersexan Shota Fukuda. I tre dagar har de befunnit sig i Alingsås och lärt känna klubben och staden. Syftet bakom provspelet är att försöka starta ett utbyte mellan Alingsås HK och Wakunaga Leolic.

Japan står som bekant värd för sommar-OS 2020 där handboll ingår som en av sporterna. I ett försök att öka de japanska spelarnas kvalitet och höja det kulturella intresset har flera japanska elitklubbar valt att sända ut sina spelare till Europa för att lära sig bättre handboll.

Det är genom Alingsås HK:s tyska kontakter i Berlin som AHK har fått förfrågan om att pröva ett utbyte med den japanska elitklubben Wakunaga Leolic. Wakunaga Leolic slutade 5:a i den nyss avslutande säsongen i den japanska ligan. Det är inte bara Alingsås HK som blivit tillfrågade, även ett schweiziskt och ett isländskt lag har fått förfrågningar.

I Japan är det vanligt att klubblagen tillhör eller ägs av ett multiföretag. Wakunaga Leolic ägs av ett av Japans största läkemedelsföretag - som nu vill etablera sig på den europeiska marknaden med sina produkter.

De tre spelarna anlände till Alingsås på onsdagskvällen och påbörjade sin träning följande morgon. Först ut på schemat var ett gympass med en del av elitspelarna. Eftersom A-laget har fullt fokus på den kommande kvartsfinalen nästa vecka fanns ingen möjlighet att medverka på elitlagets träning. Istället tränade de med HP på torsdagskvällen. Till gästernas ära övade man såklart på japaner.* Slutligen bjöds spelarna och en ledare på middag på Harrys Restaurang.

– Huruvida spelarna som är födda 1991-1994 håller en så hög klass att de kan beredas plats återstår att se, men de är välkomna hit och vi skall försöka ta del av deras handbolls-kompetens, säger AHK:s klubbchef Christer Mårtensson.* En japanare utförs genom att en spelare passar en medspelare som fångar bollen i luften och sedan skjuter. Ursprunget till varför det kallas just japanare är okänt.

Skrivet av Olof Thyrelius   
2018-04-06 16:05