DanielTellander505Daniel Tellander. Foto: Bobby Bannister.

Slutspelat efter slutspelet för Tellander

Det är dags för en klubbikon hos Alingsås HK att lägga skorna på hyllan, då Daniel Tellander meddelat att karriären är över efter säsongen.

– Jag kommer ta med mig många fina minnen från de här åren, säger Tellander.

I åtta säsonger, fördelat över två sejourer, har Daniel Tellander flugit fram längs med vänsterkanten hos Alingsås HK allt medan han charmat publiken och frustrerat motståndarmålvakterna med sina bombsäkra avslut. Men efter säsongen är det dags för ett nytt kapitel i Tellanders liv, då han lägger handbollen åt sidan.

– Jag pratade med Mikael Franzén om detta redan i december. Jag har haft svårt att få tiden att räcka till med familjen och jobbet, vilket gjort att jag bland annat varit borta från barnen i perioder. Nu vill man ge dom mer tid, samtidigt som man vet att man inte blir yngre heller. Det var helt enkelt läge nu, säger Tellander.

Det är inte direkt en dussinkarriär som nu får ett avslut. SM-guld, proffsspel i Tyskland och landslagsspel är alla saker som handbollsspelare drömmer om, och som Daniel Tellander fått uppleva under sin framgångsrika karriär.

– Ja det har blivit nästan allt man kan uppleva som handbollsspelare, det är väl bara ett mästerskap med landslaget som saknas. Samtidigt känner jag att jag inte riktigt gör sig själv rättvisa med åren och att kroppen inte orkar riktigt lika mycket som förr i tiden. Därför vill jag sluta på en hög nivå med ett sista slutspel och förhoppningsvis ett nytt SM-guld runt halsen.

Minnena som han bär med sig från karriären är många, menar Tellander.

– SM-guldet 2014 är såklart det allra största, därför känns det bra att få gå in i ett sista slutspel och förhoppningsvis få uppleva det igen. Jag ska njuta av det en sista gång och ta tillvara på så mycket det bara går, det är full fart som gäller. Sedan minns jag givetvis också min landslagsdebut och när jag fick vara med och ta oss vidare till EM.

Självklart kommer avsaknaden av handbollen också lämna ett tomrum hos Daniel Tellander.

– Man kommer sakna umgänget runtomkring och alla i laget. Jag är stolt över att få ha varit med och byggt upp det vi har här i Alingsås HK, den här gruppen där alla drar åt samma håll. Man har kommit många nära under den här tiden. Jag hoppas också att jag under mina år här varit en bra förebild och lockat unga att börja spela handboll samt skapat ett intresse för sporten.

Mikael Franzén, tränare i Alingsås HK:

– Efter den här säsongen är det dags att tacka av en av klubbens trotjänare. Den första säsongen som han gjorde när jag och Dennis Sandberg tog över var magisk och efter det har han visat år efter år att han är vindsnabb och säker i läget. Daniel har personifierat vårt spel genom att agera som han har gjort, han har varit med och skapat det Alingsås HK står för idag. Snabbt kontringsspel på Sveriges snabbaste golv, Estrad Alingsås. Första säsongen var han så säker att vi hade ett spel när det gick i stå som hette ”Passa Tellan”! Det spelade ingen roll vilken vinkel han tog, avsluten satt ändå, vilket ledde till landslagsspel och till och med som spets i försvarsspelet. Det kallar jag utveckling! Som tränare är jag mycket stolt över att ha haft Daniel i vår förening så länge. Allting har tyvärr ett slut och uttrycket ”Passa Tellan” kommer jag alltid bära med mig. Lycka till Tellan men först ett sista vindsnabbt slutspel och gärna med något guld runt halsen!

Christer Mårtensson, klubbchef:

– Det är en riktig klubbikon som lägger skorna på hyllan. Daniel Tellander var en attraktion redan under sin första sväng i föreningen och när han återvände till oss var det han som banade vägen för den snabba, kontringsinriktade och publikfriande handboll som Alingsås gjort till sitt adelsmärke. Förutom att han är en väldigt duktig handbollsspelare har Daniel också alltid varit en mycket omtyckt lagkamrat och vi kommer sakna honom såväl på som vid sidan av handbollsplanen. Daniel har verkligen varit en förebild för unga spelare att se upp till under sin tid i Alingsås-tröjan.

Nästa säsong består Alingsås HK:s vänstersexor av Andreas Berg samt Benjamin Helander som sedan tidigare skrivit på för föreningen.

2018-03-16 14:08