emilfrendofors505Foto: Daniel Vandor/Bobby Bannister

Emil Frend Öfors klar för THW Kiel

Efter tre framgångsrika säsonger i Alingsås HK tar Emil Frend Öfors nästa kliv i karriären – och ett rejält sådant. Den 22-årige landslagsspelaren kommer nästa säsong att representera den tyska storklubben THW Kiel, som köper loss honom från AHK.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger Frend Öfors inför den plötsliga flytten. 

I januari kunde Emil Frend Öfors bocka två av sina uppsatta mål då han debuterade i A-landslaget och sedan spelade VM i Frankrike, där Sverige slutade på sjätte plats. Hans insatser där har inte gått obemärkta förbi och när den 20-faldiga tyska mästaren THW Kiel fick en långtidsskada på vänstersexan Raul Santos gick frågan till Frend Öfors. 

– Jag blev riktigt överraskad när jag fick frågan förra veckan och har knappt förstått det än, säger Frend Öfors, som kom till Alingsås HK från moderklubben IFK Tumba för tre år sedan. 

Kontraktet är skrivet på ett år och redan på måndag är han med när Kiel drar igång försäsongsträningen. I stället för spel i Handbollsligan väntar nu Bundesliga och Champions League-spel. 

– Under ungdomsåren spelade jag med Staffan Olssons son Henrik efter att de flyttade hem från Kiel, så det var naturligt att THW blev mitt favoritlag utomlands och klubben jag drömde om att få spela för en dag. Klubben har en häftig historia och flera av de största svenska spelarna har representerat klubben, så det kommer att vara speciellt för mig att få dra på mig deras tröja och spela inför storpubliken i Sparkassen Arena, säger han. 

Frend Öfors kommer att bilda vänstersexpar med den tyske europamästaren Rune Dahmke och blir även klubbkamrat med de svenska landslagsspelarna Niclas Ekberg och Lukas Nilsson

– Jag hoppas att valet att gå till Kiel blir lika lyckat som det jag tog för tre år sedan när jag skrev på för Alingsås HK. Jag är oerhört tacksam för de spelare och ledare i klubben som har hjälpt mig att utvecklas och bli en bättre handbollsspelare och för den fantastiska publik som finns i Estrad Alingsås. Jag är också tacksam för att de släpper mig med så kort varsel, säger Frend Öfors. 

Christer Mårtensson, klubbchef i Alingsås HK: 

– Emil har gjort ett stort avtryck i Alingsås HK de senaste säsongerna och verkligen visat vilken fin handbollsspelare han är. Vi är oerhört stolta över den utveckling han haft där han tagit klivet in i landslaget och nu får den här chansen att representera Kiel. Att en världsklubb som Kiel har ögonen på våra spelare ger oss också ett kvitto på att vi gör många saker rätt. Vi kommer att sakna Emil både på och utanför planen men det var aldrig aktuellt att vi skulle stoppa honom när den här möjligheten dök upp för honom, säger Mårtensson. 

Efter tre år med Mikael Franzén som tränare kommer Emil Frend Öfors kommande säsong att få lyssna till islänningen Alfred Gislason, som är nöjd med sitt nytillskott. 

– Emil har en oerhörd spänst, är duktig defensivt och har ett hårt skott. Med honom och Rune Dahmke kommer vi att ha ett riktigt bra par på vänsterkanten när säsongen inleds, säger Gislason. 

Thorsten Storm, klubbdirektör i THW Kiel: 

– Vi är jättenöjda över att vi har kommit överens med Emil och hans klubb. Vi skulle vilka tacka de ansvariga i Alingsås HK för den smidiga behandlingen i samband med övergången. 

Under sina tre säsonger i Alingsås HK spelade Emil Frend Öfors 90 matcher och gjorde 257 mål i Handbollsligan. Han har dessutom spelat SM-final samtliga tre säsonger och har under sin tid i AHK spelat både U21-VM och VM för Sverige. 

2017-07-12 23:28