mikael_franzen_ssemi_4_sav_2017
Mikael Franzén när det stod klart att AHK gick till sin fjärde raka SM-final. Foto: Tommy Holl.

AHK går för guld!

Alingsås HK tar ledningen direkt med ett par bollar. Den behåller man tills dess att slutsignalen ljuder inuti Malmö Arena. Glädjescener på planen, ackompanjerat av ett euforiskt, sjungande blått hav. Det är Mikael Franzéns drömscenario inför SM-finalen på lördag.
– Innerst inne hoppas man att det ska bli en bekväm seger, så man slipper oroa sig under matchen, menar AHK-tränaren Mikael Franzén, men som ändå är väl förberedd på alla tänkbara scenarior.
– Vi går för guld i eftermiddag, säger Franzén.

Det var en mycket harmonisk stämning i Alingsås HK på torsdagen efter att spelarna hade tränat för sista gången tillsammans i Estrad för den här säsongen. För AHK är årets SM-final den fjärde raka och för tredje året i rad är det IFK Kristianstad som står för motståndet.
– Vi ser fram emot finalenoch har stora förväntningar, berättar Mikael Franzén.

Hur är känslan i truppen?
– Vi har en skön känsla med en bra vecka bakom oss där vi egentligen bara fokuserat på matchen. Vi har haft mycket tid på oss att förbereda både taktiskt och mentalt. Men det är också viktigt att vi går ut och njuter på idag.
För Mikael Franzéns del är det sjätte SM-finalen på sju försök som tränare. En minst sagt imponerande bedrift.
– Det är klart att slutspel tär på en. Det är mycket känslor inblandat och för oss tränare måste varje match vara en taktisk fullträff. Kan vi få matchen dit vi vill, leda med ett par bollar och känna oss trygga är självklart att föredra framför en nagelbitare.

Vad blir den stora utmaningen i matchen?
– Att stå emot deras fysik. Deras andrafas är oerhört effektiv och de har många bra spelare som kan avgöra. Nebojsa Simic, Jerry Tollbring, Olafur Gudmundsson och Albin Lagergren är de mest namnkunniga. I synnerhet Lagergren, som ibland spelar som om han vore klippt ur ett dataspel. Självklart behöver vi prestera på vår högsta nivå om vi ska slå årets upplaga av IFK Kristianstad.
Karens (assisterande tränaren Brødsgaard) och min utmaning handlar om att vi ska få träff i spelet och göra rätt byten. Att spela med rätt spelare i avgörande skeden av matchen är en viktig nyckel.

Hur jobbar ni med det mentala?
– Det är naturligtvis en stor match idag men i grund och botten är det bara en vanlig handbollsmatch som ska spelas. Vi och spelarna är såpass rutinerade så att alla de praktiska detaljerna är redan undanstädade. Vi alla vet vad som krävs och vad som ska göras.

SM-finalen 2016 har alla Alingsåsare försökt glömma. Hur ska ni undvika en sådan matchbild som det blev i fjol med stort underläge tidigt i matchen?
– Självklart har vi inte planerat matchen utifrån det scenariot men om det händer ska vi försöka bryta deras spelrytm. Sedan ska vi gå in med fullt fokus från start så vi inte hamnar i en sådan situation. Vi ska få matchen dit vi vill. Annars får vi ta fram plan B.

Säkerhetshoten har ökat på senaste tiden och Malmö Arena lär vara utsåld på lördag. Är detta något som ni tänker på?
– Nej, och det kommer inte påverka oss. Man kan inte gå runt och oroa sig hela tiden, istället ska man leva sitt liv som vanligt. Allt det där andra får säkerhetsansvariga ta hand om. Men självklart är det hemskt med alla fruktansvärda terrordåd som drabbar oskyldiga runt om i världen.

Många AHK-supportrar kommer att ta sig ner till Skåne på lördag. Som vanligt kommer det att finnas en hel del blåklädda Alingsåsare i Malmö. Kristianstad väntas dock att dominera på läktarna, precis som i tidigare finaler.
– Det kommer spela roll såklart. Men även om de blåa är i undertal är jag säker på att de kommer göra ett bra jobb och skapa en grym stämning. Det kommer definitivt bli en häftig upplevelse.

Spelarbussen avgick mot Malmö tidigt fredag morgon. Då började den riktiga uppladdningen och de taktiska detaljerna finslipades. Mikael Franzén har varit med förr och känner sig trygg med förberedelserna, även med kosten när alla detaljer är viktiga.

Hur äter ni?
– Frukosten innan avresa tog killarna hand om själva men sedan äter vi gemensamt. En baguette på bussen dit och sedan lunch, mellanmål och middag tilsammans. Idag äter vi också frukost och lunch gemensamt, och efter matchen är det bankett.
Spelarna behöver äta mycket mat och ladda för matchen. Det betyder för oss tränare att sådana här finalhelger blir farliga. Det är lätt att gå upp i vikt med så mycket mat i närheten, berättar han med ett leende på läpparna.

Vad betyder denna finalen för dig?
– Den betyder oerhört mycket för mig personligen. Vi har gjort en halvknackig säsong, ändå kan vi vinna SM-guld idag. Vi har tagit guld innan och det vore oerhört häftigt att vinna det igen. Det vore en perfekt avskedsgåva till de spelare som försvinner i sommar.

Slutligen, hur lyder din hälsning till alla AHK-supportrar inför lördag?
– Ni har gjort en grym säsong. Det kommer bli riktigt kul med er bakom oss och jag ser fram emot när ni överröstar majoriteten. Det har varit en fantastisk ynnest att få ha varit med er denna säsong.


Finalen avgörs klockan 15:30 i eftermiddag inför en utsåld Malmö Arena. Matchen sänds direkt i TV4 med sändningsstart 15:00.
Skrivet av Olof Thyrelius   
2017-05-27 09:30