sm-final-2017_semi_4_sav_ahk_170517
SM-final – igen! AHK slog Sävehof med 33–27 i den fjärde semifinalen. Foto: Tommy Holl.

AHK till fjärde raka finalen

Efter idel hemmasegrar i de tre första semifinalerna bröt Alingsås HK på onsdagen denna trend och vann med 33–27 (15–8) borta mot Sävehof, segern innebär att AHK är klart för sin fjärde raka SM-final.
– Idag var vi klart mycket bättre än Sävehof, säger Mikael Franzén efter matchen.

AHK fick återigen en riktigt bra start på matchen och kunde ta en ganska bekväm ledning redan tidigt in i dagens fight, framför allt stod laget väldigt bra bakåt och lät inte ens Sävehof komma till avslut som nådde målet.

– Vi inleder fantastiskt får jag säga, det i kombination med att Rickard Frisk tar det som blir över gör att vi kan rycka direkt.

Frisk gjorde sex räddningar under den första halvleken, en straff inkluderad, med Sävehofs målvakter Per Sandström och Anton Hagvall tillsammans noterades för en parad.

– Det är klart att det blir jobbigt för Sävehof när de inte får tag på något bakåt, men vi spelade bra anfallsspel och hade bra tålamod i den mesta vi gjorde.

Få handbollsmatcher är avgjorda i paus men frågan är om inte dagens match faktiskt var det. AHK var bättre på allt i den första halvleken och ledde välförtjänt med hela 15–8. Då ska noteras att man fick klara sig utan Felix Claar, som kanske varit lagets bäste spelare i semifinalerna, större delen av matchen sedan han fått en smäll mot huvudet.

I hans ställe klev unge och orutinerade Anders Alfredsson in, och han spelade som om han aldrig gjort annat än att spela på just den här nivån.

– Jag är riktigt imponerad av det Anders går in och gör, inte minst bakåt. Han har inte mycket rutin under bältet men det syntes inte idag.

Den andra halvleken blev egentligen en lång transportsträcka. Sävehof närmade sig ett par mål i början av halvleken men när man drig på sig en utvisning såg AHK till att återta den sjumålsledning man hade i paus.

– Det blir ett herrans målbytande där ett tag, de har ganska bra utdelning på sitt sju mot sex även idag, men så länge vi presterar mål framåt gör det inte så mycket.

Om Anders Alfredsson var den första halvlekens stora utropstecken får vi utse Tobias Sandberg till den andra halvlekens dito.

– Grymt häftigt att killarna bara går in och levererar. ”Tobbe” gjorde det mesta rätt när Sävefof började jaga oss, han är bra på det spelet.

Försvaret är redan nämnt och det var bra över hela linjen, men att blunda för mittblocket Max Darj och Oscar Bergendahl går inte. Återigen stod de upp när det som bäst behövdes och styrde det övriga försvaret perfekt, framför allt under den första halvleken då matchen avgjordes.

Slutresultatet skrevs till 33–27 i AHK-favör, siffror som skickar Alingsås HK till fjärde raka SM-finalen.

Väl mött i Malmö!

IK Sävehof–Alingsås HK 27–33 (8–15)

SÄV: Viktor Ottoson 5, Viktor Rhodin 4, William Bogojevic 4, Jonas Larholm 3, Gzim Salihi 3, Sebastian Karlsson 3, Johan Fagerlund 2, Victor Fridén, Olle Forsell Schefvert, Jonathan Edvardsson.

AHK: Magnus Persson 5, Emil Frend Öfors 5, Andreas Flodman 5 (1), Anders Alfredsson 4, Tobias Sandberg 3, Oscar Bergendahl 3, Marcus Enström 2, Max Darj 2, Felix Claar 2, Daniel Tellander, Jesper Konradsson.

Målvakter:
* SÄV: Per Sandström 7/36=19% + 0/1 7m, Anton Hagvall 0/2=0%.
* AHK: Rickard Frisk 11/38=29% + 1/1 7m.

Straffar:
* SÄV: 0/1.
* AHK: 1/1.

Utvisningar:
* SÄV: 6x2 min.
* AHK: 6x2 min.

Pris till bästa spelare:
* SÄV: Viktor Rhodin.
* AHK: Magnus Persson.

Domare: Niclas Widell & Jonas Åström.

Publik: 2 965.

Alingsås HK till SM-final efter 3–1 i matcher.
Skrivet av Martin Johansson   
2017-05-17 23:14