marcus_enstrom_savehof_semi_3_170514 Marcus Enström stod för viktig insatser i seger mot Sävehof.                          Foto: Tommy Holl.

AHK höll undan och vann

2 318 personer hade denna eftermiddag letat sig till Estrad Alingsås för att bevittna den tredje semifinalen mellan hemmalaget och gästerna IK Sävehof, och de fick sannerligen valuta för pengarna. Efter en gastkramande avslutning stod AHK som segrare med 24–23, detta efter 11–8 i paus.
– Det blev kanske lite onödigt jämnt, men man kan inte mer än att vinna, säger AHK-tränaren Mikael Franzén efter matchen.

Två semifinaler avverkade - och två klara segrar för hemmalagen. Det var det utgångsläge vi hade med oss inför eftermiddagens batalj.

Sist gång lagen möttes i Alingsås bjöds vi på en väldigt målsnål inledning medan vi idag fick se ett antal bollar fara in i målvakternas nät redan från start. Bortsett från just detta var det mycket som påminde om semifinal ett.

En jämn första halvlek där AHK, precis som senast, gick till vila med 11–8 i bagaget, följt av ett hemmaryck i inledningen av den andra akten. Där upphörde likheterna.

– Jag tycker egentligen att vi håller i taktpinnen hela matchen men det blir jämnt ändå. Framför allt hade Sävehof lycka i sitt sju mot sex samtidigt som vi blev lite fega och lät bli att trycka trots att lägen fanns, säger Mikael Franzén.

I normala fall hade den här matchen varit avgjord ganska tidigt i andra halvlek, AHK hade såväl 17–11 som 19–14, men gästande Sävehof styrda av tidigare AHK-tränaren Robert Wedberg ville annat. Sju mot sex framåt och ett offesivt försvar bakåt var ingredienserna som tog Partillelaget tillbaka.

Med knappa fem minuter kvar att spela satte Andreas Flodman sin fjärde straff i mål till 24–21, ett mål som skulle visa sig bli det sista Alingsås gjorde denna eftermiddag. Delvis kan detta tillskrivas att man från minut 57 till 59 spelade med en man mindre sedan Jesper Konradsson förpassats till botbänken, och delvis Sävehofs Per Sandström som stod för en riktigt bra insats.

– Vi spelar oss till bra lägen hela matchen men Sandström gör en riktigt bra match och håller på att vända den till deras fördel. 47 procent tror jag han hade.

Sävehof skulle efter AHK:s sista mål göra ytterligare två. 24–22 genom Viktor Rhodin och 24–23 från straffpunkten signerat Jonas Larholm. Några fler mål blev det inte, även om man hade chansen i matchens döende sekunder. Olle Forsell Schefvert lossade stora kanonen från sin vänsternioposition, men bollen träffade utsidan av stolpen och därmed var gästernas saga all.

– Det är på slutet det blir tight och det är en kombination av att vi går ner oss samtidigt som Sävehof spelar hänsynslöst och effektivt. Vi gör få tekniska fel idag samtidigt som Sävehof bjuder på en del, jag tycker att vi ska kunna utnyttja det bättre.

Det var många spelare som bidrog denna eftermiddag, Marcus Enström gjorde ett par mål i öppen kasse och snodde därutöver en boll i ett viktigt läge. Felix Claar visade än en gång hur bra han är och Emil Frend Öfors fortsätter att vara en plusvariant på en ovan position. Därtill kan man inte blunda för det jobb mittblocket Max Darj och Oscar Bergendahl stod för.

Hos gästerna är målvakten Sandström redan nämnd, han vann målvaktsmatchen idag men ändå räckte det inte. Rutinerade Jonas Larholm visade kvalitet precis som Olle Forsell Schefvert och Viktor Ottosson.

Nästa match spelas på onsdag, denna gång i Partille Arena. Räkna med ett taggat Alingsås HK påhejade av hundratals supportar på läktarna.


Alingsås HK–IK Sävehof 24–23 (11–8)

AHK: Andreas Flodman 7 (4), Felix Claar 6, Emil Frend Öfors 4, Marcus Enström 3, Daniel Tellander 2, Max Darj, Jesper Konradsson.

SÄV: Jonas Larholm 7 (2), Viktor Ottosson 4 (1), Olle Forsell Schefvert 3, Viktor Rhodin 2, William Bogojevic 2, Victor Fridén, Atli Ævar Ingolfsson, Johan Fagerlund, Jonathan Edvardsson, Sebastian Karlsson.

Målvakter:
* AHK: Rickard Frisk 11/31=35% + 0/2 7m, Erik Pettersson 0/1 7m.
* SÄV: Per Sandström 16/34=47% + 0/3 7m, Anton Hagvall 0/1 7m.

Straffar:
* AHK: 4/4.
* SÄV: 3/4.

Utvisningar:
* AHK: 4x2 min.
* SÄV: 6x2 min.

Pris till bästa spelare:
* AHK: Felix Claar.
* SÄV: Jonas Larholm.

Domare: Michael Johansson & Jasmin Kliko.

Publik: 2 318.

Alingsås HK leder med 2–1 i bäst av fem matcher.
2017-05-14 18:41