felix_claar_semi_1_170509Felix Claar – matchens främste målskytt med sju fullträffar. Foto: Tommy Holl.

Stabil seger i första semifinalen

AHK gick ut i den första semifinalen taggade till tänderna. När väl maskineriet sattes igång fanns det inget stopp. Med en fullständigt elektrisk stämning på läktarna stod AHK upp för en otrolig försvarsinsats och ett välkomponerat anfallsspel. Den första semifinalen vanns av AHK med siffrorna 27–20 (11–8).
– Vi visar upp ett riktigt bra försvarsspel matchen genom, kommenterade hemmatränaren en nöjd Mikael Franzén.

Det var med stor glädje och förväntan som alingsåsarna välkomnade tillbaka handbollsslutspelet till Estrad.  Efter avancemanget mot HK Malmö stod det klart att AHK skulle möta värsta rivalerna IK Sävehof i semifinal. Tack vare två lyckosamma resultat gavs också Alingsås HK hemmaplansfördel, trots att man slutat femma i grundserien.

Med passionerade supportrar på varsin kortsida av Estrad visade även västgötarna att även de kan det där med en rik handbollskultur, och att detta skulle bli en möte av sällat skådat slag.

Båda lagen startade matchen med en urstark defensiv. Faktum var att första målet i matchen inte kom förrän i den nionde minuten, på en straff för bortalaget. Båda målvakterna hittade rätt tidigt, vilket satte sin tydliga prägel på matchen.
– Vi var lite tröga i starten och fick kämpa in målen, men samtidigt gjorde det vi svårt för Sävehof i defensiven, kommenterade Mikael Franzén.

Det var tydligt i varje spelmoment att detta var ett hett rivalmöte. Matchen innehöll mycket kämpaglöd och känslor precis som ett derby bör innehålla. Spelarna på planen tände till flertalet gånger och hemmapubliken var allt annat än nöjda när domsluten gick bortalagets väg.

Den jämna första halvleken bjöd på mycket underhållande handboll och fint försvarsspel, uppvisat av båda lagen. Men det var AHK som var snäppet bättre genom halvleken och gick välförtjänt ut i halvtidspaus i ledning, 11-8.

Precis som bortalagets tränare Robert Wedberg varnade inför matchen, ryckte Alingsås HK ifrån i matchen på sedvanligt vis och ökade avståndet till Sävehof i inledningen av andra halvlek.
– Vi får in ett par viktiga mål i fem mot sex spel och ett par härliga kontringar som gör skillnaden idag. – Det är små marginaler som avgör sådana här matcher, kommenterade Mikael Franzén.

Efter dess spelade Alingsås HK med stort fokus medan hemmapubliken njöt i fullt slag tillsammans med skadade Johan Nilsson som agerade hejaklacksledare för klacksektionen Blåkulla.
Matchen slutade 27–20 efter en otroligt lyckosam andra halvlek av Alingsås HK. Sävehof hade inget botemedel mot AHK:s energiska anfallsspel och på läktaren vann AHK storartat.
– Jag vill rikta ett stort tack till publiken som hjälpte oss till segern idag berättade en glad Mikael Franzén.

I matchen skadade sig Fredrik Teern, vilket gav Oscar Bergendahl en chans att växa inför ett kokande Estrad. Dock är det osäkert i skrivande stund om Teern kan spelas på torsdag.

Nu väntar den andra semifinalen nere i Partille redan på torsdag. Mikael Franzén var tydlig med att trots att detta var en storslagen vinst finns det mycket att jobba på.
– Vi ska fokusera ytterligare på ett par detaljer i Sävehof, det står bara 1–0 i matcher konstaterade AHK-tränaren.

Alingsås HK–IK Sävehof 27–20 (11–8)

AHK: Felix Claar 7, Emil Frend Öfors 6, Andreas Flodman 3, Marcus Enström 2, Daniel Tellander 2, Magnus Persson 2, Oscar Bergendahl 2, Max Darj, Jesper Konradsson, Andrers Alfredsson.

SÄV: Viktor Ottosson 5 (1), Jonas Larsholm 4 (1), Olle Forsell Schefvert 3, Jonathan Edvardsson 3, William Bogojoveic 2, Atli Ævar Ingolfsson, Johan Fagerlund, Niclas Fingren.

Målvakter:
* AHK: Rickard Frisk 15/33=45% + 1/3 7m.
* SÄV: Per Sandström 9/27=33% + 1/1 7m, Anton Hagvall 1/10=10%.

Straffar:
* AHK: 0/1.
* SÄV: 2/3.

Utvisningar:
* AHK: 4x2 min.
* SÄV: 2x2 min.

Domare: Niclas Widell & Jonas Åström.

Publik: 2 225.

Alingsås HK leder med 1–0 i bäst av fem matcher.
Skrivet av Olof Thyrelius   
2017-05-09 21:07