ahk_logga_3d_2

Alingsås HK ställer sig frågande till regelverket

Den 29:e oktober åkte AHK ned till Lund för möte med formstarka Lugi HF. AHK gjorde en god prestation som inte riktigt räckte mot ett effektivt och duktigt Lugi. Segern skrevs till 28-26 i hemmalagets favör och var fullt rättvis. I Lugis mål stod Josip Cavar och det hade vi förberett oss på. Sent på måndagskvällen stod det dock klart att Lugi straffas för att man inte hade registrerat Josip Cavar i vår match och sifforna skrev istället till bortaseger med 10-0.

I och med "segern" mot Lugi dansar AHK helt plötsligt upp i serieledning och allt borde kanske då vara frid och fröjd då SHF bara har följt sitt regelverk. Men om vi tittar på det från det sportsliga perspektivet så känner vi i AHK ingen glädje överhuvudtaget över att ha vunnit matchen mot Lugis Administration med 10-0. För det är precis så det känns. Vi vill att matcherna skall avgöras på planen och att det är coachkampen mellan Tomas Axnér och Mikael Franzén eller en skytteduell mellan Felix Claar och Simon Jeppsson som avgör matchen. Hade det istället varit så att Lugi hade värvat en spelare utomlands för att under säsongen förstärka laget och att man då valt att spelat en spelare som inte riktigt hade sina papper i ordning då hade vi kanske tyckt annorlunda. Men i detta fall har ju alla klubbar förberett sig på att möta Josip Cavar.

Det skrivs idag på handbollsbloggar att Lugi medvetet har fuskat med Josip Cavar under säsongen. Vi tycker att det är mycket tråkigt att sådana rykten nu florerar. Vi i AHK skulle aldrig anmäla denna händelse till TK. Samtidigt vill vi passa att skicka en passning till SHF/TK att man borde se över regelverket då konsekvenserna för denna typ av administrativa missar inte harmoniserar med det sportsliga.

- Vi förstår beslutet, men gillar det inte Jag har förståelse för att förbundet agerar, det hade varit ohållbart i längden att inte göra det. Samtidigt tycker jag att det är oerhört tråkigt att det tvingas bli så här. Matcherna ska avgöras på planen – punkt. Det var vår ståndpunkt innan allt det här uppdagades och är det även nu, säger klubbchef Christer Mårtensson.

Huvudtränare Mikael Franzén:

- Den här typen av saker ska inte vara en fråga för lagen att sköta. Det ska inte bli en massa anmälningar hit och dit. Det är inte vi inom föreningarna som ska sköta regelverket utan det ska förbundet göra, Missarna på senare tid kunde undvikits med ett proffsigare sätt att sköta övergångar. Det är så väldigt märkligt att ingen bara sätter sig ner med de övergångar som sker inför varje säsong i Handbollsligan och bara checkar av allt innan vi kör igång. Jag menar, folk byts ut i klubbar hela tiden, styrelser, tränare, allt möjligt. Saker kan falla mellan stolarna och rutinerna är inte alltid där, då borde vi ha en gemensam checklista inför varje säsongsstart där vi kan gå igenom så allt blir rätt. Att någon får poängavdrag i omgång tio känns väldigt oproffsigt.

Skrivet av Administrator   
2016-11-15 14:18