Johan_Nilsson_190928_RIKJohan Nilsson. Foto: Tommy Holl.

Nilsson: "Det är i AHK jag har mitt hjärta"

Han är inne på sin sjunde säsong i Alingsås HK. I fredags stod det klart att det blir minst två till efter den här.
– Jag tvekade inte, det är i Alingsås HK jag har mitt hjärta, säger Johan Nilsson.

Attityd. Hjärta. Kamp. Tre ord som verkligen beskriver Johan Nilsson som handbollsspelare. De senaste säsongerna har han varit en av AHK:s absolut viktigaste spelare. Alltid lojal, alltid nyttig. Både framåt och bakåt.

Han är omtyckt av såväl medspelare som supportrar – och kärleken är ömsesidig.

– Jag trivs otroligt bra i både Alingsås och Alingsås HK. Jag spelar mycket med kärlek och skulle inte kunna se mig i någon annan elitklubb än AHK. Skulle det inte bli spel här skulle jag lägga ner eller spela i Baltichov, den enda andra klubben jag skulle kunna spela i, säger 24-åringen som är inne på sin sjunde säsong i klubben, varav den sjätte i A-laget.

När Christopher Hedberg valde att flytta till Aranäs sommaren 2011 erbjöds Nilsson, som kom till AHK:s juniorlag tillsammans med Niklas Josefsson och Anton Svensson året före, det sista A-lagskontraktet till den kommande säsongen.

Och han gjorde ingen besviken när han fick chansen. Under åren har han blivit högernia, även om han faktiskt gjorde ett inhopp på kanten i bortamatchen mot Haukar förra lördagen.

– Jag hade gjort några träningar på kanten, men jag kände mig lite ringrostig, säger han.

Du tvekade inte att förlänga trots att Magnus Persson har kommit in på din position och snittar på åtta mål per match?

– Nej, tvärtom. Jag det bara som positivt att Magnus kommit. Att han gör massor av mål gynnar ju bara laget. Sen är inte jag främmande för att spela de sista åren på kanten om det skulle behövas. Eller spela etta i försvaret. Jag spelar där tränaren vill ha mig. Jag kan tänka mig att få nya roller och stötta de yngre som kommer upp.

I dag väntar returmötet med Haukar i EHF-cupens andra kvalomgång för Nilsson och AHK. Förutsättningarna är enkla. Det lag som vinner i dag går vidare.

Ni låg under med hela åtta mål som mest i första matchen på Island. Hur gick tankarna då?

– Det låter kanske konstigt, men det kändes ändå som att vi hade hyfsad kontroll på det. De gick verkligen all in från start och allt gick också med dem, men sedan märkte vi att de tröttnade. De bytte inte runt utan körde på sin startuppställning och då var vi starkare på slutet. Jag tycker att vi har fått ett bra utgångsläge.

Blev ni överraskade av deras spel?

– Det är alltid skillnad att se lag på video och i verkligheten och visst, de var snabbare och starkare än vi trodde. Och de hade flera väldigt duktiga spelare, särskilt deras mittnia, en 96:a (Janus Dadi Smarason).

Vad skulle det betyda att besegra dem och ta sig vidare i Europaspelet?

– Väldigt mycket, vi vill verkligen gå långt. Vi vill ut och resa och möta andra lag, få lite avbrott i seriespelet och få revansch för misslyckandet förra året. Sen är det annorlunda spel ute i Europa och vi behöver få rutinen som man får av att spela mycket där. Sen är vi medvetna om att vi kan få jättetuff lottning i tredje omgången om vi går vidare.

2016-10-16 07:42