Karen_Brdsgaard_hfoto_dk
FOTO: hfoto.dk

Dubbel OS-guldmedaljör klar som tränare

Som spelare vann danskan Karen Brødsgaard, 38 år, det mesta som gick att vinna både nationellt och internationellt med sina klubblag och det danska landslaget. Nu är Karen klar både som talangutvecklare i Utvecklingslaget och som assisterande tränare i Alingsås HK:s elitlag vid sidan av huvudtränare Mikael Franzén. Karen har skrivit på ett kontrakt som gäller till 2018.

Karen Brødsgaard är ett av de riktigt stora namnen historiskt i dansk damhandboll. Under sina år i det danska landslaget vann Karen OS, VM och EM-guld. Karen representerade under sin karriär storklubbar som Viborg, Ikast Bording, Larvik och Aalborg och har bl.a. sex nationella mästerskaps- guld i två länder och ett EHF-guld och silver från Champions League.

I slutet av sin spelarkarriär började Karen sitt arbete som lärare på Lärarhögskolan i Aalborg där hon under många år haft som uppgift att coacha och utbilda både spelare och tränare inom handboll. När spelarkarriären var över så sadlade Karen om till att bli tränare på elitnivå och hon har varit assisterande både i Aalborgs damlag och för U18-killarna i Aalborgs herrlag.

Karens främsta uppgifter i AHK blir att ansvara för talangutvecklingen i Utvecklingslaget och att assistera Mikael Franzén i elitlaget. Karen kommer också att agera mentor till ledare inom ramen för elitverksamheten i AHK och vara en drivande kraft i den satsning vi nu gör på våra presumtiva elitlagsspelare.

- Jag ser det som en väldigt stor personlig utmaning att få arbeta i en klubb som hela tiden strävar efter utveckling. Under mitt besök i Alingsås fick jag ett mycket positivt intryck av både staden, spelarna, tränarna och den goda stämningen som verkar prägla AHK. Jag är snart färdig med min Master Coach-utbildning och ser fram emot att testa mina kunskaper och erfarenheter i en hårt satsande klubb. Mixen av talangutveckling och att assistera Mikael Franzén känns som två mycket spännande uppgifter, säger Karen Brødsgaard.

Mikael Franzén om Karen:
- Karen är en mycket spännande tränare som jag ser fram emot att arbeta tillsammans med. Hon har en perfekt mix av meriter som spelare samt en hunger och nyfikenhet som tränare vilket borgar för att både jag och Alingsås HK kommer att utvecklas. Vi vill fortsätta vara med i toppen av Handbollsligan. Vi knyter nu till oss en vinnare med erfarenheter som kommer göra vår verksamhet bättre.

Team Manager Per Johansson:
- Genom rekryteringen av Karen tar AHK ett nytt starkt kliv in i framtiden. Vi tror att Karen kommer att passa utmärkt som talangutvecklare och länk mellan elitlaget och vårt utvecklingslag. Vi tror också att Karen kommer att bli ett mycket bra komplement till Mikael Franzén i arbetet att befästa AHK som en toppklubb över tid.

Fakta Karen Brødsgaard
Född:
1978

Klubbar som spelare:
Horsens, Viborg, Ikast Bording, Aalborg och Larvik

Meriter som spelare:
5 DM-guld (danska mästerskap)
1 NM (norskt mästerskap)
1 EHF-guld och 1 Champions League silver
1 EM-guld och 1 VM-guld med danska ungdomslandslaget
2 OS-guld, 1 EM-guld och 2 EM-silver med det danska A-landslaget
140 landskamper och 288 mål i det danska landslaget

Tränarhistorik:
2010-2012 Assisterande tränare Aalborg DH damer
2012-2013 Assisterande tränare i Visse damer
2014-2016 Assisterande tränare i Aalborg Håndbold U18 herrar
2008-2016 Lärare på Idrottshögskolan i Aalborg / Utbildning av spelare och tränare i handboll

Skrivet av Maria Sundén   
2016-06-28 11:04