jubel_semi_3_2016
AHK-spelarna jublar när finalavancemanget är ett faktum.                              Foto: Tommy Holl.

Alingsås HK klara för tredje raka SM-finalen

Det var varmt, det jämnt, det var hårt och det var svettigt, Alingsås HK och Ystads IF gav verkligen publiken valuta för pengarna denna afton. Till slut var AHK lite bättre och vann med 28–26 (13–13) sedan Johan Nilsson satt det definitivt avgörande målet med tiotalet sekunder kvar av matchen.

– Vi gör totalt en jättebra matchserie även det krampade lite idag, säger AHK-tränaren Mikael Franzén efter matchen.

Efter klara segrar i de två första semifinalerna hade Alingsås HK idag chansen, att på hemmaplan, avgöra semifinalserien och därmed ta sig till sin tredje raka SM-final. Och till finalen tog man sig.

AHK inledde matchen klart bra och gick snabbt fram till ledning 6–3, siffror en stund senare var 10–7 och strax efter 12–9. Men sedan hände något.

– Det kanske lite krampaktigt idag, liksom lite för mycket vilja att gå till finalen istället för att bara spela spelet. Sedan får man inte glömma att vi möter ett bra Ystads IF heller, säger Mikael Franzén.

Gästande Ystad avslutade den första halvleken klart bäst och i paus var det kvitterat till 13–13, och direkt i den andra halvleken tog man också ledningen när Hampus Andersson satte YIF:s 14:e mål. Gästerna hade också 15–14 innan AHK återigen vände på steken.

Känslan var sedan att AHK skulle avgöra matchen, och chanser hade man. På tre minuter gick man från 17–17 till 20–17, en ledning som med drygt tio minuter kvar drygats ut till 23–19. De allra flesta i Estrad trodde nog att det skulle vara avgjort där och då, men Ystads IF med en mycket bra Kim Andersson i spetsen vill annat. 23–19 blev snabbt 23–22 och sedermera 25–25.

– Det går inte att blunda för det Kim gjorde idag, han gjorde det mesta rätt. Sköt varierat och fint, valde rätt i de allra flesta situationer.

AHK skulle dock gå segrande även från den tredje semifinalen, och det var en spelare som avgjort matcher förr som satte den berömda spiken i kistan. Under passivitetsvarning, men tio sekunder kvar, tog Johan Nilsson ansvar och skickade in matchavgörande 28–26 från sin högernioposition.

– En ganska konstig match där vi rycker flera gånger och det känns som om vi avgör, men Ystad gör det bra och kommer tillbaka gång på gång, säger Mikael Aggefors som idag gjorde sin sista match i Estrad.

– Det känns fantastiskt att få avsluta den här sejouren på det här sättet, en jämn match inför massor av folk. Bättre slut kan man knappast få här i Estrad.

Ystads IF gjorde sin klart bästa match i semifinalserien och utmanade verkligen idag. Nämnde Kim Andersson tillsammans med målvakten Anders Persson var två spelare osm verkligen stod ut över mängden.

– Ystad kom med lite nya grejer idag och vi löste kanske inte allt på bästa sätt, men vi leder rakt igenom hela matchen och vinner fullt rättvist enligt mitt sätt att se det, säger Franzén.

Glädjande nog noterades idag säsongens högsta publiksiffra, i säsongens viktigaste match på hemmaplan. 2 517 personer hade löst entré.

– Vilket fantastiskt tryck det var idag! Publiken var verkligen med på noterna och det var ett fruktansvärt liv redan från start, alla förstår nog inte hur mycket det betyder att ha det stödet i ryggen som vi har.


Alingsås HK–Ystads IF 28–26 (13–13)

AHK: Andreas Flodman 7 (5), Daniel Tellander 5, Felix Claar 5, Johan Nilsson 3, Oscar Bergendahl 3, Jesper Konradsson 2, Marcus Enström, Måns Gerdtsson, Emil Frend Öfors.

YIF: Kim Andersson 8, Julius Martinsson 4, Hampus Andersson 4 (2), Oscar Zareba 2, Simon Källström 2, Anton Hallbäck 2, Martin Bager, Linus Andersson, Axel Eriksson, Philip Nilsson.

Målvakter:
* AHK: Mikael Aggefors 12/36=33% + 1/3 7m.
* YIF: Anders Persson 13/33=39% + 0/4 7m, Andreas Björkman Myhr 0/3=0% + 0/1 7m.

Straffar:
* AHK: 5/5.
* YIF: 2/3.

Utvisningar:
* AHK: 3x2 min.
* YIF: 3x2 min.

Pris till bästa spelare:
* AHK: Mikael Franzén & Dennis Sandberg.
* YIF: Kim Andersson.

Domare: Patrick Håkansson & Maths Nilsson.

Publik: 2 517.

Alingsås HK till SM-final efter 3–0 i matcher.
Skrivet av Martin Johansson   
2016-05-08 20:11