aggefors_mikael_yif_semi1_20160502
Mikael Aggefors räddade sex av åtta (!) straffar mot Ystads IF!               Foto: Tommy Holl.

Matchboll i semifinalen

Alingsås har matchboll i semifinalserien mot Ystads IF efter en överlägsen seger på bortaplan i den andra matchen. 34–22 är siffror som talar för sig själv men som ändå döljer en sällan skådad prestation.

Om en målvakt har lika många räddningar i spelet som på straffkast under en halvlek så brukar det innebära en mindre bra insats av målvakten i fråga. I Mikael Aggefors fall så innebar det i dagens match en procent i spelet på 40, och fyra (!) straffräddningar i den första halvleken. Lägg till den insatsen att Alingsås var bättre på allt. Vann de flesta duellerna och tvingade Ystad till såväl målvaktsbyte, som dubbla timeouter med inte ens 20 minuter spelade.

– Aggefors inledning gör att det blir lite gummiarm på Ystads spelare men jag tycker även att vi var bra pålästa och nogranna i vårat spel i dag. När vi får träff på allt så är vi jobbiga att möta, säger Mikael Franzén till Tv4 efter matchen.

Aggefors gjorde sina fyra straffräddningar under de fjorton första minuterna och med tanke på att ställningen då var 3–7 så var "Agges" inledning såklart mycket viktigt för det som komma skulle. För det skulle komma fler starka prestationer från Alingsås.

Halvtidsresultatet skrevs till 18–9 i Alingsåsfavör och enskilda insatser till trots så var det en uppvisning i lagspel. Individerna bör ändå nämnas och frånsett Aggefors stack Jesper Konradsson, Emil Frend Öfors och Oscar Bergendahl ut offensivt.

Konradsson satte tonen direkt med matchens första mål och gödslade sedan med assisten, till såväl kantspelare som mittsexa. Frend Öfors gjorde fyra mål från vänsternio varav tre raka Alingsåsmål, från 6–11 till 8–14, när Alingsås i stort sett punkterade matchen. Oscar Bergendahl tog väl vara på assist från niometarna och i de lägen han inte förvaltade fick han straffkast med sig.

– Det blir lite overkligt stora siffror men vi har några nya lösningar och spelval i dag som går hem på ett bra sätt, kommenterar Mikael Franzén den offensiva insatsen.

Inför andra halvlek sa Ystadstränare Sebastian Seifert till Tv4 att de satsade på att ta mål för mål, men Ystad orkade inte göra ett allvarligt försök att ta sig tillbaka. Kim Andersson var möjligen någon bättre i dagens match än senast men bänkades inför andra halvan. Lukas Nilsson spelade bara under matchens första kvart innan skadan från match ett tvingade honom att halta av planen.

Istället blev det Alingsås som drog ifrån mål för mål och hade som mest ledningen med 13 mål, 30–17, och vann till slut med 34–22. Alingås fortsatte att göra jobbet även i den andra halvleken, även om de tekniska felen blev lite fler, och flera spelare passade på att briljera mot ett alltmer tröttkört och uppgivet Ystad. Sista kvarten bytte Alingsås runt en del och noterbart är att Olle Ek fick göra sitt första slutspelsmål och att Rickard Frisk fick komma in och visa att även hans form är bra.

Aggefors nöjde sig förövrigt inte med sina fyra straffräddningar från första halvlek. Han räddade två till i den andra och totalt motade han sex av Ystads åtta försök från sju meter.

– Vi ska njuta några timmar men sen är det upp till mig och Dennis (Sandberg) att få ner killarna på jorden igen. Vi ska inte få hybris inför nästa match, säger Franzén.

Segern innebär att Alingsås har 2–0 i matcher och kan därmed spela sig till en finalplats i Estrad på söndag. Matchstart klockan 18.10.


Ystads IF–Alingsås HK 22–34 (9–18)

YIF:  Anton Hallbäck 7 (3), Lukas Sandell 4, Martin Bager 4, Kim Andersson 2, Oscar Zareba 2, Philip Nilsson, Johan Dahlin, Linus Andersson

AHK: Andreas Flodman 8 (3), Emil Frend Öfors 7, Daniel Tellander 3, Johan Nilsson 3, Oscar Bergendahl 3, Jesper Konradsson 2, Marcus Enström 2, Pontus Johansson 2, Måns Gerdtsson, Olle Ek, Felix Claar, Fredrik Teern

Målvakter:
* YIF: Anders Persson 6/26=23% + 0/3 7m, Måns Landgren 2/13=15%.
* AHK: Mikael Aggefors 10/24=42% + 6/8 7m, Rickard Frisk 4/9=44% + 0/1  7m.

Straffar:
* YIF: 3/9.
* AHK: 3/3.

Utvisningar:
* YIF: 2x2 min.
* AHK: 1x2 min.

Pris till bästa spelare:
* YIF: Martin Bager.
* AHK: Mikael Aggefors.

Domare: Michael Johansson & Jasmin Kliko.

Publik: 2 161

Alingsås HK leder med 2–0 i bäst av fem matcher.
Skrivet av Martin Larsen   
2016-05-05 19:05