AHK krigade ner Ystads IF

Underläge efter första halvlek, 11–12, vändes till en klar seger när Alingsås HK idag tog hem den första semifinalen mot Ystads IF. Segersiffrorna skrevs till 28–23 sedan AHK avgjort med kvarten kvar av matchen.


Bra stämning på läktarna och två lag som spelade fysisk handboll, ett fint recept på en bra slutspelsmatch. Gästande Ystads IF kom till matchen med tre vinster mot AHK under säsongen, två i serien samt en träningsmatch, och gästerna inledde starkast även idag. Framför allt så inledde burväktaren Anders Persson på samma sätt som han avslutade den förra matchen lagen emellan. Just Persson var den enskilt största anledningen till att YIF faktiskt ledde i paus.

– Det kändes lite konstigt att ligga under i paus för vi spelade bra och kom till en mängd lägen redan i den första halvleken, men saknade tyvärr lite skärpa emellanåt, säger AHK-tränaren Mikael Franzén efter matchen.

Det Franzén syftar på är sex brända sexmeterslägen samt en straff under den första halvleken, normal utdelning där och AHK hade varit i ledningen.

Ledningen skulle man dock ta i den andra halvleken, och det ganska omgående. Pausunderläget 11–12 vändes på drygt sju minuter till ledning 18–15! YIF-tränaren Sebastian Seifert fann för gott att begära time out för att försöka få stopp på AHK, men någon verklig effekt fick YIF aldrig. 18–16 och 19–17 var det närmaste man kom, men när man kommit till två mål under första sista gången svarade AHK med fyra raka mål och avgjorde matchen i ett huj.

Som mest ledde hemmalaget med sex bollar i en match match till slut vann med fem sedan slutresultatet skrivits till 28–25.

– Vi gör en otroligt bra andrahalvlek igen, så är det. Sedan får man ha med sig att Ystad kan bättre än så här och det måste vi vara beredda på i nästa match.

Vi fick idag se en debut och en comeback, debuten stod vänstersexan Kasper Wallouch-Lindholm för medan comebacken tillskrivs Pontus Johansson som varit borta en period med en knäskada.

– Tanken var att Pontus inte skulle spela idag men när Felix (Claar) åkte på sin lårkaka kände vi att nog skulle match igång Pontus lite, och han gjorde precis det han skulle, stabil bakåt och fick hängt in en balja också.

23 insläppta mål mot Ystads IF vittnar om bra försvars- och målvaktspel, och visst var det så. Mittlåset bestående av Oscar Bergendahl och Fredrik Teern spelade precis på den gräns de måste.

– Även framåt var det riktigt bra idag. Daniel Tellander har en period där han är magiskt, sedan är Teern riktigt bra i offensiven plus att Johan Nilsson har en riktigt bra avslutning på matchen. Sedan går det inte att blunda för Mikael Aggefors, han var riktigt bra igen, avslutar Franzén.


Alingsås HK–Ystads IF 28–23 (10–11)

AHK: Andreas Flodman 8 (1), Daniel Tellander 5, Fredrik Teern 4, Johan Nilsson 4, Jesper Konradsson 2, Emil Frend Öfors 2, Felix Claar, Pontus Johansson, Måns Gerdtsson.

YIF: Lukas Nilsson 8 (1), Martin Bager 3, Axel Eriksson 3, Lukas Sandell 2, Philip Nilsson 2, Kim Andersson, Linus Andersson, Johan Dahlin, Julius Martinsson, Hampus Andersson (1).

Målvakter:
* AHK: Mikael Aggefors 15/36=41% + 0/1 7m, Rickard Frisk 0/1 7m.
* YIF: Anders Persson 18/45=40% + 0/1 7m.

Straffar:
* AHK: 1/2.
* YIF: 2/2.

Utvisningar:
* AHK: 5x2 min.
* YIF: 3x2 min.

Pris till bästa spelare:
* AHK: Fredrik Teern.
* YIF: Lukas Nilsson.

Domare: Mirza Kurtagic & Mattias Wetterwik.

Publik: 1 919.

Alingsås HK leder med 1–0 i bäst av fem matcher.
Skrivet av Martin Johansson   
2016-05-02 22:36