jubel_seger
Alingsås HK vidare till semifinal med 3–1 i matcher efter 21–20 idag.      Arkivfoto: Tommy Holl.

AHK klara för semifinal efter ny rysare

För tredje året i rad gick Alingsås HK segrande ur en slutspelsserie mot Eskilstuna Guif. 3–1 i semifinalserien 2013/2014 och 3–0 i semifinalen 2014/2015 förljdes upp med 3–1 i kvartsfinalen 2015/2016 sedan AHK idag vänt stort underläge till seger. 21–20 skrevs dagens segersiffror till, detta efter underläge 10–13 i paus.


Eskilstuna Guif har blivit något av en rival för Alingås HK. Inget lag har så ofta stått på andra planhalvan sedan AHK tog steget upp i elitserien, detta naturligtvis beroende på att vi fått se otaliga slutspelsbataljer lagen emellan. Det började redan under AHK:s debutsäsong 98/99 och nu har vi tre säsonger i rad sett matchserier mellan de röda och de blå.

Kvällens match, som hur den än slutade, var den sista matchen för Alingsås i Eskilstuna Sporthall, denna anrika hall som nu ska ersättas av en modern arena, var det 20:e (!) mötet mellan Eskilstuna Guif och Alingsås HK i slutspelssammanhang. AHK stod på 13 vinster mot Guifs sex, nu står AHK på 14 medan Guif står kvar på sex.

Men att det skulle bli blåvit seger idag var inget som kändes särskilt troligt under matchens 25 första minuter. Inledningen var visserligen jämn och AHK hängde med fram till 5–4, men sedan gick hemmalaget till hela 12–5. Inte ens två time outer fick stopp på blödningen.

– Det var inte mycket som var bra där. Vi springer på skitsaker i defensiven och när Guif väl avslutar står vi en halvmeter fel, då är det inte lätt av vara målvakt heller. Framåt ramlade vi ifrån det kollektiva spelet och då är vi inte bra, säger Mikael Franzén efter matchen.

Med 4.37 kvar av den första halvleken tog Guif time out och ökade direkt efter denna på sin ledning till 13–6, men sedan fick AHK fart på grejerna. Hemmalagets Rickard Blank visades ut i två minuter och på denna utvisning gjorde AHK 3–0, och av bara farten gjorde man ytterligare ett mål varför underläget i paus ”bara” var tre bollar - 10–13.

I den andra halvleken kom AHK ut som ett starkare lag och jobbade sig sakta men säkert in i matchen. Vid 15–14 till hemmalaget hade AHK flera chanser att kvittera utan att lyckas och med knappa tjugo minuter kvar var underläget 15–18. Men precis som i den förra matchen var AHK starkare när matchen gick in i sitt avgörande skede.

– Matchen påminner lite om den förra tycker jag, med den skillnaden att vi inte gör ett stort ryck när vi väl kommer ikapp. Dock känns det som om vi är starkare och har ett bättre självförtroende när det blir jämnt medan Guif istället gjorde fler misstag.

Ja, ikapp kom Alingsås. Från underläge 17–19 till ledning 20–19 tog man sig genom mål från Emil Frend Öfors, Jesper Konradsson och Marcus Enström. Guif kvitterade till 20–20 genom duktige Daniel Ekman, men Enström replikerade snabbt från sin kant då han i spel sex mot fem, på passning från Johan Nilsson, satte 21–20. Guif fick en chans till och Helge Freiman tog sig till ett riktigt fint läge, men Mikael Aggefors, som gjorde en ypperlig andra halvlek limmade Freimans avslut. Alingsås HK klara för semifinal!

Lika ihåligt som det såg under långa stycken under matchens första 25 minuter, lika stabilt såg det under under de sista 35. AHK släppte endast in sju mål under de sista 35 minuterna, och då finns det inte många lag som kan besegra de blå. Starkt försvar i kombination med en stekhet Mikael Aggefors som under dessa 35 minuter räddade 11 av 18 hemmaavslut (61 procent) var receptet.

Förutom Aggefors finns det ett par spelare Franzén vill lyfta efter kvällens seger:

– Tycker att Emil Frend Öfors var bra matchen igenom, gjorde viktiga mål både för att hålla oss kvar i första halvlek och hjälpa oss att komma ikapp i andra. Sedan Marcus Enström, han är riktigt stark när han tar avslut i viktiga lägen och sätter bollarna utan att tveka.

Vilka Alingsås för möta i semifinal får vi inte veta förrän på fredag, men oavsett vem det blir så är den första semifinalen preliminärt planerad till måndag 2 maj, hemma i Estrad.


Eskilstuna Guif–Alingsås HK 20–21 (13–10)

GUI: Daniel Ekman 6, Emil Andersson 5, Helge Freiman 5 (1), Richard Blank, Mathias Tholin, Jesper Lindgren, Daniel Pettersson (1).

AHK: Emil Frend Öfors 5, Marcus Enström 3, Måns Gerdtsson 3, Oscar Bergendahl 3, Andreas Flodman 3 (2), Johan Nilsson 2, Felix Claar, Jesper Konradsson.

Målvakter:
* GUI: Adam Krantz 10/29=34% + 0/1 7m, Herdeiro Lucau 1/2 7m.
* AHK: Mikael Aggefors 9/19=47% + 2/3 7m, Rickard Frisk 1/9=11% + 0/1 7m.

Straffar:
* GUI: 2/5.
* AHK: 2/3.

Utvisningar:
* GUI: 5x2 min.
* AHK: 4x2 min.

Domare: Michael Johansson & Jasmin Kliko.

Publik: 2 003.

Alingsås HK vidare till semifinal med 3–1 i matcher.
Skrivet av Martin Johansson   
2016-04-25 21:36