nilsson_johan_ahk_gui_kv3_160429
Tveksam till spel inför matchen, men när det brände till gjorde Johan Nilsson flera viktiga mål. Foto: Tommy Holl.

Svettig vändning gav 2–1 i matcher

En på många sätt undermålig förstahalvlek och på det en på lika många sätt fantastiskt andrahalvlek. Det var vad Alingsås HK bjöd på när laget idag studsade tillbaka efter förlusten i Eskilstuna och ordnade 2–1 i kvartsfinalserien. Underläge 14–18 i paus vändes till seger 33–26!

– Frågan är om vi gjort en bättre halvlek den här säsongen än den andrahalvlek vi gjorde idag, säger Mikael Franzén efter matchen.

Ibland är handbollsmatcher jämna från första till sista sekund, ibland är de lika ojämna från start till mål. Sedan kan det bli som idag, där det ena laget är klart bättre i den första halvleken för att det andra laget sedan är minst lika överlägsna i den andra.

Gästande Guif, fyllda av självförtroende efter förlängningssegern hemma senast, startade dagens match på allra bästa sätt. Efter 6.30 ledde man med 5–2 varpå Alingsås begärde time out, tre minuter senare tog Alingsås ännu en time out då gästerna utökat sin ledning till 7–2.

– Vi inledde märkligt tafatt idag, det fanns inget tryck i vare sig anfall eller försvar i början, säger Mikael Franzén efter matchen.

Efter den andra time outen fick hemmalaget i alla fall lite bättre ordning på spelet, men man närmade sig inte särskilt i målprotokollet då gästerna, anförda av en fantastiskt bra spelande mittnia i Daniel Ekman hittade vägar fram till mål som AHK tidigare inte bjudit på.

De två tidigare kvartsfinalerna har präglats av fint målvaktsspel, detta såg vi inte mycket av i den första halvleken. AHK:s Mikael Aggefors och Rickard Frisk noterades tillsammans för två räddningar att jämföra med de tre som Guifmålvakterna Adam Krantz och Herdeiro Lucau mäktade med. Följaktligen blev halvleken målrik; 18–14 till gästerna.

– Målvakterna räddade inte mycket, men samtidigt fick de ärligt talat inte mycket till hjälp heller. Vi hamnade fel och började överjobba situationerna för att ta oss in i matchen och det blir sällan bra, istället nästan lite panikartat.

En målvakt skulle komma igång i den andra halvleken, och det var Aggefors i hemmaburen. En räddning före paus följdes upp med tio parader i den andra.

Med räddningarna i ryggen fann hemmalaget ett annat självförtroende i anfallsspelet, och resultatet lät inte vänta på sig. Guif hade 20–16 och chans till 21–16 när Aggefors räddade Helge Freimans straff, och detta var början på slutet för Guif. Andreas Flodman, Felix Claar och Johan Nilsson (2) såg till att skjuta AHK till likaläge 20, och dånet i Estrad när Nilsson satte 20–20 är svårt att beskriva. Av bara farten fortsatte AHK producera mål i en allt mer strid ström, 20–20 efter 39 minuter var sex minuter senare 25–22 och efter detta ryck var det inget snack om det.

– Vi pratade i paus om saker vi skulle rätta till i vårt försvarsspel och det är väl bara att konstatera att vi lyckades ganska bra med det. Samtidigt har vi ett härligt flyt framåt och frågan är om dagens andrahalvlek inte var vår bästa på hela säsongen.

Ju längre den andra halvleken led desto större blev AHK:s ledning, och efter 60 minuter sken 33–26 på jumotronen.

– Enkelt uttryckt så är det som så att det vi gjorde fel i första halvlek gjorde vi rätt i andra. Jag var lite konfunderad i paus men vi lyckades vända idag och det är vi glada för, men än är inget vunnet, vi måste ta en seger till för att ta oss till semifinal.

Aggefors är redan nämnd som en viktig pjäs i den andra halvleken, andra som förtjänar överbetyg är niometarna Jesper Konradsson och Felix Claar som båda gjorde sju mål, samt högersexan Andreas Flodman (sex mål).

– Tycker även att Emil Frend Öfors ska ha ett rejält plus, det var han som höll oss kvar i matchen i första halvlek, konstaterar Franzén.


Alingsås HK–Eskilstuna Guif 33–26 (14–18)

AHK: Felix Claar 7, Jesper Konradsson 7, Andreas Flodman 6 (1), Emil Frend Öfors 5, Johan Nilsson 3, Oscar Bergendahl 2, Marcus Enström, Daniel Tellander, Måns Gerdtsson.

GUI: Daniel Ekman 9, Emil Andersson 6, Mathias Tholin 4, Jesper Lindgren 3, Richard Blank 2, Daniel Pettersson, Helge Freiman.

Målvakter:
* AHK: Mikael Aggefors 10/27=37% + 1/1 7m, Rickard Frisk 1/10=10%.
* GUI: Adam Krantz 3/26=11%, Herdeiro Lucau 1/10=10% + 0/1 7m.

Straffar:
* AHK: 1/1.
* GUI: 0/1.

Utvisningar:
* AHK: 3x2 min.
* GUI: 4x2 min.

Pris till bästa spelare:
* AHK: Jesper Konradsson.
* GUI: Daniel Ekman.

Domare: Rickard Canbro & Markus Winberg.

Publik: 1 892.

Alingsås HK leder med 2–1 i bäst av fem matcher.

Skrivet av Martin Johansson   
2016-04-20 22:06