150930_Rickard_FriskRickard Frisk. Foto: Tommy Holl

Frisk: "Det blir mycket fokus på Lukas och Kim"

Alingsås HK har släppt in minst antal mål av alla lag i elitserien. I kväll tar man emot superduon Lukas Nilsson och Kim Andersson, som smällt in över 250 för mål för Ystads IF.
– Vi ska vara bättre förberedda den här gången, säger AHK-målvakten Rickard Frisk.

Han gör bara sin andra elitseriesäsong, men det syns inte på hans spel. Förra säsongen fick Rickard Frisk en plats i elitseriens All star team då han plockade flest MEP-poäng av alla målvakter. Den här säsongen har han tagit ytterligare kliv och visat att AHK kan släppa in minst antal mål även med Mikael Aggefors på skadelistan stora delar av säsongen.

– Försvarsmässigt är vi bra, det enda jag kan känna är väl att vi tappar lite fokus när motståndarnas anfall blir långa, säger 23-åringen från Tyresö, som hamnade i AHK via ett år i Caperiotumba.

De senaste fyra matcherna har de insläppta målen stannat vid 24, 24, 23 och 23, siffror i paritet med snittet på insläppta under säsongen. Dock har man legat under snittet för målproduktionen framåt.

– Vi gör fortfarande våra mål i förstafas och i det uppställda spelet, men i andrafasspelet har vi inte kommit upp i nivån vi brukar. Det är som att vi har blivit för lata och inte tar jobbet. Vi brukar kunna springa ner alla och få fem, sex mål där per match, mål som brukar bli avgörande, säger Frisk.

I lördags vaktade han målet i 60 minuter mot Eskilstuna Guif – för första gången den här säsongen utan korsbandsskadade lagkaptenen Max Darj.

– Max betyder så klart mycket. Det är en stor ledare och en riktigt vass försvarsspelare, men samtidigt har ”Berget” (Oscar Bergendahl) tagit stora kliv. Så det blir inte så jättestor skillnad, säger Frisk.

I kvällens match mot Ystads IF saknas såväl Darj som Bergendahl. Den senare är avstängd en match efter det röda kortet i derbysegern mot Sävehof för två veckor sedan. Samtidigt möter man seriens mest fruktade anfallsduo i for av skyttekungen Lukas Nilsson (162 mål) och den tidigare landslagsstjärnan Kim Andersson (90 mål).

Nilsson sänkte AHK i december med tolv fullträffar i 28–26-segern.

– Det blir alltid mycket fokus på Kim och Lukas när man möter dem. Det är två väldigt bra spelare som tar mycket ansvar. Jag och ”Agge” får prata ihop oss och vara bättre förberedda, säger Frisk.

Skrivet av Daniel Vandor   
2016-03-02 08:53