johan_nilsson_savahk_151211
Johan Nilsson var en AHK:s bästa i segermatchen mot Hammarby IF.          Foto: Tommy Holl.

Uddamålsseger i omstarten

Omstart av elitserien innebar för AHK:s del bortamatch mot Hammarby IF, och precis som vanligt när lagen möts i Eriksdalshallen blev det en rysare. Men det som skiljde denna match från många andra var att AHK lyckades knyta ihop säcken och vinna – 30–29 efter underläge 16–17 i paus.

– Väldigt skönt att få inleda med en seger, konstaterade tränaren Mikael Franzén efter matchen.

Senast Alingsås lyckades vinna i Eriksdalshallen var den 20 oktober 2013. Men nu var det alltså dags igen. 30 gjorda mål på bortaplan mot Hammarby vittnar om ett bra anfallsspel, något Mikael Franzén skriver under på.

– Stundtals tycker jag faktiskt att vi spelare lysande framåt. Vi kommer till mängder bra lägen och ska väl egentligen göra ännu fler mål, men Robin Hallberg stod för ett gäng fina räddningar, det är en del av spelet. Totalt sett var detta det bästa anfallsspel vi spelat mot Hammarby, ingen tvekan om det.

Om det var bra framåt lämnde defensiven mer att önska, men samtidigt får man väl förmoda att också Hammarby är ganska nöjda med vad man presterade framåt, och på samma sätt missnöjda med sin defensiv.

Jepser Konradsson var tillbaka i vardagen efter EM-slutspelet och noterades bland annat för ett mål innan han med kvarten kvar att matchen tvingades utgå med en stukad fot. I ”Konnys” frånvaro fick Felix Claar ta vid som mittnia och det gjorde han på ett alldeles utmärk sätt.

– Vi har tränat en del med Felix som mittnia när Konradsson varit iväg med landslaget så kring det kände vi ingen direkt oro. Felix spelade också med ett bra lugn när det blev skarpt läge och han var en topparna idag.

När Konradsson utgick ledde AHK med 24–22 och strax därefter med 25–22, men hemmalaget skulle ta sig såväl ikapp som förbi. AHK hölls borta ur målprotokollet under sex minuter samtidigt som Hammarby satte fyra bollar i nät bakom Rickard Frisk fram till ledning 26–25. Hemmalaget hade också 27–26 innan AHK gjorde 4–1 på sex minuter vilket gav ledning 30–28 med knappt 1.30 kvar att spela.

Hemmalaget lämnade då in time outkortet och med exakt en minut kvar av matchen reducerade Nils Pettersson från vänsterstruten. Alingsås gjorde vad man kunde för att spela av matchen men med tio sekunder kvar blev man avblåsta, sex sekunder senare drog Johan Nilsson på sig sin tredje utvisning vilket gav Hammarby fyra sekunders chans i spel sju mot sedan man satt in en västspelare att kvittera. Men man kom aldrig till avslut då Patrik Lindblad aldrig fick kontroll på Martin Dolks inspel. Seger 30–29 för ett vilt firande Alingsås HK.

– Otroligt skönt att starta med en vinst. Vi har inte spelat match på över en månad och med det i åtanke presterar vi fantastiskt bra i offensiven. Vi har nio tekniska fel mot ett lag som Hammarby som är så bra på att provecera fram fel hos motståndarna.

Felix Claar är redan nämnd, Franzén har fler spelare han vill lyfta.

– Johan Nilsson tycker jag var riktigt bra idag. Han har tagit ett rejält kliv den här säsongen och det är mycket kul att se. Sedan får man inte glömma bort Rickard Frisk som gör några viktiga räddningar när det ska avgöras, avslutar Franzén.

Hammarby IF–Alingsås HK 29–30 (17–16)

HAM: Nils Pettersson 7 (3), Josef Pujol 6, Johan Nilsson 5, Jonathan Wenell 3, Alexander Morsten 3, Gunnar Pettersson 3, Andreas Halvarsson, Martin Dolk.

AHK: Andreas Flodman 8 (1), Johan Nilsson 5, Felix Claar 4, Oscar Bergendahl 3, Marcus Enström 2, Pontus Johansson 2, Emil Frend Öfors 2, Max Darj, Jesper Konradsson, Fredrik Teern, Måns Gerdtsson.

Målvakter:
* HAM: Robin Hallberg 9/38=23% + 1/2 7m.
* AHK: Rickard Frisk 6/16=37% + 0/2 7m, Mikael Aggefors 7/23=30% + 0/1 7m.

Straffar:
* HAM: 3/3.
* AHK: 1/2.

Utvisningar:
* HAM: 2x2 min.
* AHK: 6x2 min.

Domare: Patrick Håkansson & Maths Nilsson.

Publik: 1 587. 
Skrivet av Martin Johansson   
2016-02-01 22:07