darj_max_aranas_151226
Lagkapten Max Darj var en av förgrundsfigurerna mot Aranäs.                       Foto: Tommy Holl.

Krigarseger i Kungsbacka

Spelet stämde inte hela tiden, men när match gick in i sitt avgörande plockade AHK fram det spel som behövdes och vände underläge till seger borta mot Aranäs när höstsäsongen idag tog slut. Segersiffrorna skrevs till 23–20 efter underläge 8–11 i paus.

– Vi var beredda på att det skulle storma lite mer idag, säger Mikael Franzén.


Precis som tränare Mikael Franzén varnat om innan matchen var det idag ett, jämfört med matchen på annandagen, helt annat HK Aranäs som kom till match. I hemmahall inför rekordpublik (1 520 personer) visade man tidigt att man denna gång tänkte sälja sig dyrt.

– Vi var beredda på att det skulle storma lite mer idag, men det är ändå annorlunda att möta det i verkligheten jämfört med hur det ser ut på video, säger Franzén.

Matchinledningen präglades framför allt av bra målvaktsspel från Daniel Bergqvist i Aranäs och Rickard Frisk i Alingsås, de noterades båda för fyra räddningar under den inledande kvarten och var en stor anledning till att lagen bara tillverkade fyra mål vardera under den perioden. Detta jämfört med de 23 (!) mål som föll första kvarten i förra mötet.

AHK skulle ta ledningen med 5–4 men sedan gick resten av den första halvleken i Aranäs tecken. Underläget 4–5 vändes till en ledning som var som störst vid 10–6 innan AHK innan paus kunde minska underläget till tre bollar i form av 8–11.

– Jag tycker egentligen att vi spelar helt ok bakåt i den första halvleken, det är i den andra ändan vi har problem. Vi är inte kyliga i avsluten och då blir det lättare för Bergqvist att rädda.

Andra halvlek inleddes med två raka AHK-mål innan hemmalaget återigen noterade sig i målprotokollet. Man gjorde det inte bara en gång, utan fyra gånger utan svar från AHK vilket gav ställningen 15–10 till Aranäs efter 36 minuter. Sedan gjorde Kungsbackagänget bara fem mål till, detta samtidigt som Alingsås så smått började få ordning även på det offensiva spelet.

– Vi bytte målvakt där vid 15–10, Frisk hade inte varit dålig på något sätt men vi ville ha en förändring.

När klockan stod på 41.22 satte matchens bästa spelare, hemmalagets Jesper Gustavsson, 17–13 till sitt Aranäs, men sedan kom förändringen. AHK gjorde inte mindre än sex raka mål fram till ledning 19–17, men det var inte frukten av ett fantastiskt målvaktsspel, utan mer en kombination av ett bättre försvarsspel och ett allt tröttare hemmalag som begick tekniska fel allt oftare.

När AHK väl var förbi var det sedan aldrig nära poängtapp utan man kontrollerade tillställnignen på ett bra sätt och kunde till slut vinna med 23–20.

– Felix Claar gjorde återigen en riktigt gedigen match och är väl den som tillsammans med Jesper Konradsson ligger bakom vändningen. Tycker även att Max Darj förtjänar överbetyg idag, styr spelet bakåt och och sätter två viktiga mål när vi vänder.

Kvällens seger innebar alltså slutet på höstsäsongen, en höst som när vi summerar de tjugo matcher som spelats resulterat i 33 poäng för Alingsås HK.

– Det är det bästa klubben någonsin presterat på hösten, nio poäng bättre än förra säsongen till exempel. Det är klart att vi nöjda med det som varit, avslutar Mikael Franzén.
HK Aranäs–Alingsås HK 20–23 (11–8)

ARA: Jesper Gustavsson 8, Pontus Mellegård 5, Carl Löfström 2, Victor Santos 2, Christopher Hedberg, Hannes Söderberg, Tommy Atterhäll.

AHK: Felix Claar 5, Jesper Konradsson 4, Andreas Flodman 4 (1), Emil Frend Öfors 3, Max Darj 2, Pontus Johansson 2, Johan Nilsson 2, Fredrik Teern.

Målvakter:
* ARA: Daniel Bergqvist 11/30=37% + 1/2 7m, Marcus Holmén 2/5=40%.
* AHK: Rickard Frisk 7/22=32% + 1/1 7m, Mikael Aggefors 4/9=44%.

Straffar:
* ARA: 0/2.
* AHK: 1/2.

Utvisningar:
* ARA: 5x2 min.
* AHK: 5x2 min.

Pris till bästa spelare:
* ARA: Jesper Gustavsson.
* AHK: Jesper Konradsson.

Domare: Joakim Lindbratt & Tommie Moberg.

Publik: 1 520.
Skrivet av Martin Johansson   
2015-12-29 20:53