AHK vann rysare mot LUGI

Publiken bjöds på heta känslor och fysiskt spel när Alingsås HK idag tog emot LUGI HF på Estrad blå matta. Efter en krigarinsats i den andra halvleken avgick AHK med segern, 24–23, sedan Oscar Bergendahl satt det avgörande målet med fem sekunder kvar av matchen.

– Detta var en riktigt häftig handbollsmatch mellan två lag som verkligen bjöd upp, säger Mikael Franzén efter matchen.

Matcherna mellan Alingsås och Lugi, speciellt i Estrad, har de senaste säsongerna varit fyllda av känslor. Dagens match var inget undantag. Två röda kort och heta känslor i övrigt var vad 1 790 åskådare bjöds på. Man bjöds även på försvarsspel av hög klass från de båda lagen.

Inledningsvis var det jämnt och första gången något lag ledde med två var det hemmalaget som gjorde det vid 7–5. Minuten efter 7–5-målet drabbades AHK av en utvisning och denna utnyttjade LUGI på bästa sätt genom att göra 2–0, och man nöjde sig inte med det utan såg även till genom Simon Jeppsson ta ledningen med 8–7.

I detta läge började båda lagen hitta ett riktigt vägvinnande anfallsspel som innebar att man åtta anfall i rad, fyra vardera, gjorde mål innan LUGI bröt mönstret genom att göra halvlekens två sista mål fram till pausledning 13–11.

– Jag tycker att vi står bra bakåt i första halvlek men orkar inte riktigt spela klart försvarsspelen, det blir några linjelägen och distansskott innanför niometerslinjen ett tag. Framåt kommer vi till bra lägen men sjkuter med alldeles för små marginaler, den detaljen var LUGI betydligt skarpare än oss på, säger AHK-tränaren Mikael Franzén.

När den andra halvleken blåstes i gång var känslan att AHK höjde tempot ytterligare. Man tryckte hårdare i varje läge och gick i varje lucka som fanns, och resultatet lät inte vänta på sig. 5–1 på sju minuter fram till ledning 16–14 varpå Tomas Axnér kastade in time out-kortet.

Som många gånger tidigare lyckades Axnér väldigt väl med sin time out och tre minuter senare var det vänt än en gång. Alingsås vägrade dock att ge sig och kvitterade LUGI:s ledning gång efter annan, och när sedan comebackande Mikael Aggefors började storspela i buren tog AHK också ledningen med 22–21 då Daniel Tellander, på passning från nämnde Aggefors kontrade in ledningsmålet.

Efter detta följde fyra minuter och trettio sekunder då AHK inte gjorde mål, det gjorde däremot LUGI. Först kvitterade Gustav Sjölin och minuten senare kontrade talangen Alfred Jönsson in 22–23.

– Jag tycker egentligen att vi tog över och förde spelet i den andra halvleken, men när de kontrade in 23–22 kändes det någonstans som om vi kanske inte skulle lyckas vinna.

Men det gjorde man. Första kvitterade AHK:s för dagen bästa spelare, Felix Claar, bara sju sekunder efter LUGI:s ledningsmål. Gästernas jakt på kvittering gick om intet då ett riktigt aggressivt AHK-försvar tvingade fram en avblåsning för passivt spel i det som skulle visa sig bli LUGI:s sista anfall. 

AHK valde sedan bort möjligheten att ta time out och gick direkt för ett segermål, och det skulle komma. Med bara fem sekunder kvar att spela hittade Jesper Konradsson in med en passning till Oscar Bergendahl på linjen, och fri med gästernas målvakt gjorde Bergendahl inget misstag utan sköt hem seger till sitt AHK.

– Ny match och ny matchhjälte. Vi har många spelare som kliver fram och vågar ta för sig, vi visar stort mod. Se bara på Tobias Sandberg, han har sett glödhet ut på träningarna och han visade upp sig på bästa sätt idag.

Jämfört med de fem tidigare matcherna i Estrad den här säsongen var detta en på många sätt underbar upplevelse. Det var kamp om varje millimeter, det var målvakter som räddade, det var spelare som offrade sig hänsynslöst.

– Det var en häftig handbollsmatch med två lag som bjöd upp på allvar, väldigt fysisk match men det är ändå inget gnäll. Lite slutspelskänsla i serielunken kan man väl säga.

En som i allra högsta grad bidrog till segern var comebackande Mikael Aggefors som noterades för en räddningsprocent på 47. Framför allt klev han fram när AHK vände 20–21 till 22–21 genom att rädda fyra raka avslut.

– Min insats var väl lite blandad tycker jag, har väl en bit kvar innan handbollsformen är på topp, säger Aggefors själv.

Sedan SM-finalen i maj har Aggefors spelat tre matcher i division 1 med HP Alingsås, något som kanske inte var nog enligt honom själv.

– Jag har blandat och gett en del i HP och hade kanske behövt tre matcher till för att nå upp i riktig nivå, men jag får vara nöjd med den här comebacken. Vi vann och det var härligt med en match som inte var avgjord i paus som de tidigare matcherna varit den här säsongen, avslutar Aggefors. 

Alingsås HK – LUGI HF 24–23 (11–13)

AHK:
Felix Claar 6, Jesper Konradsson 4, Oscar Bergendahl 4, Marcus Enström 2, Daniel Tellander 2, Måns Gertdsson 2, Andreas Flodman 2 (1), Max Darj, Tobias Sandberg.

LUG: Zoran Roganovic 5 (2), Simon Jeppsson 4, Jakob Wickman Modigh 3, Andreas Arrman 3, Alfred Jönsson 3, Otto Lagerquist 2, Hampus Jildenbäck 2, Gustav Sjölin.

Målvakter:
* AHK: Mikael Aggefors 8/17=47% + 0/1 7m, Rickard Frisk 4/16=25% + 0/1 7m.
* LUG: Torbjörn Bergerud Sittrup 9/24=37% + 0/1 7m, Oscar Jensen 4/12=33%.

Straffar:
* AHK: 1/1.
* LUG: 2/2.

Utvisningar:
* AHK: 3x2 min + ett rött kort.
* LUG: 3x2 min + ett rött kort.

Pris till bästa spelare:
* AHK: Felix Claar.
* LUG: Simon Jeppsson.

Domare: Patrick Håkansson & Maths Nilsson.

Publik:
1 790.
Skrivet av Martin Johansson   
2015-11-25 21:24