marcus_enstrom_skovde_151015
Marcus Enström gjorde sju mål i den andra halvleken.                                                 Foto: Tommy Holl

Europa adjö!

Trots seger hemma mot St Otmar St Gallen, 27-26, så blir det Schweizarna som avancerar till tredje omgången i EHF-cupen. Detta med ett måls marginal och totalt 53-52.

När Max Darj med ryggen mot målet lyckades hiva in 27-25 till Alingsås med 40 sekunder kvar, och de Schweiziska motståndarna dessutom fick en utvisning, så trodde nog de flesta av de 947 på läktaren i Estrad att Alingsås trots en krampaktig insats skulle kunna ordna seger i dubbelmötet. Resultatet i det läget innebar straffläggning, då de totala målen för de båda lagen var desamma. Med en man mindre lyckades dock St Otmar komma till ett lite för bra läge på vänsterkanten och reducera till 27-26 med bara 14 sekunder kvar. Ett resultat som innebär att Alingsås är utslaget ur EHF-cupen.

Trots detta var det Alingsås som inledde bäst och hade 9-4 och 14-10 i den första halvleken. St Otmar gav dock aldrig upp och reducerade fram till tvåmålsunderläge i paus, 15-13.

I inledningen av den andra halvleken så kom matchens avgörande period. Alingsås gick mållösa i närmare tio minuter och St Otmar hade då gått till ledning 17-15. Hemmalaget hittade aldrig något offensivt spel som fungerade fullt ut och många av de avslut som togs var något för tama och kunde räddas av en duktig Martin Galia i målet, som dessutom räddade två straffkast i den andra halvleken.

- Det är otroligt krampaktigt från vår sida. Vi försöker men det är inte mycket som stämmer, säger Mikael Franzén till svenskhandboll.se

Med cirka en kvart kvar av matchen var Alingsås underläge fortfarande två mål men efter en timeout vände matchen på nytt. Det Litauiska domarparet som dittills inte gjort sig särskilt populära i Estrad gjorde plötsligt sitt bästa för att ge Alingsås chansen till avancemang. De schweiziska spelarna visades ut på löpande band och Alingsås tog tillfället i akt och gick förbi i målprotokollet. Extra het under denna period var Marcus Enström som totalt gjorde åtta mål. 

Så kom till slut matchens sista två anfall där Alingsås gjorde mål men inte kunde hålla tätt i sista försvarsarbetet. 

Totalt sett två matcher där Alingsås inte kom upp nivå, mot ett motstånd som passade synnerligen illa. Kanske avgjordes dubbelmötet egentligen redan i match ett då St Otmar gick ifrån till en sjumålsledning i den andra halvleken i sin hemmamatch.

- Vi är oerhört besvikna. Vi ville spela mer i Europa men räcker inte till över två matcher, säger Franzén till svenskhandboll.

Alingsås HKTSV St. Otmar St. Gallen 27–26 (15–13)

AHK: Marcus Enström 8, Jesper Konradsson 4, Daniel Tellander 4, Fredrik Teern 3, Felix Claar 3, Pontus Johansson 2,  Johan Nilsson, Max Darj, Andreas Flodman (1)

OTM: Tomas Babak 8 (4), Igor Milovic 5, Tobias Wetzel 4, Jost Brücker 3, Marcel Engels 2, Vedran Banic 2, Jakub Szymanski 2 (1)

Målvakter:
AHK: Rikard Frisk 9/34 = 26 % + 0/3 straffar, Erik Pettersson 0/1 straff
OTM: Martin Galia 13/39 = 33 % + 2/3 straffar

Straffar:
* AHK: 1/3
* OTM: 4/4

Utvisningar:
* AHK: 4x2 min.
* OTM: 6x2 min.

Domare: Lauryanas Mykolaitis & Gytis Sniurevicius, Litauen.

EHF-delegat: Finn Österballe, Danmark.

Publik: 947.

Skrivet av Martin Larsen   
2015-10-19 11:53