AHK pulveriserade IFK Skövde

Matcher mellan Alingsås HK och IFK Skövde blir ofta jämna och fysiska matcher, så blev det inte idag. AHK var helt överlägsna och tryckte gasen i botten redan från start. I paus ledde man med hela 17–5 och efter 60 minuter hade man vunnit med 31–17.

–Jag tycker att vi visar bra moral och tar oss an uppgiten på bästa sätt idag, säger en nöjd Mikael Franzén efter matchen.

Man kan se matcher och insatser på olika sätt, man kan se det som att det segrande laget var bra och att det förlorande var dåligt. Idag hamnar nog sanningen, som så ofta, någonstans mittemellan. Alingsås HK såg ofta helt överlägsna ut när man idag körde över IFK Skövde, men samtidigt lämnade Skövdes insats en hel del i övrigt att önska.

Första halvlek präglades framför allt av ett mycket välspelade AHK-försvar, ackompanjerat av en glödhet Rickard Frisk mellan stolparna. 3–0 efter fem minuter, 7–3 efter 15 och 11–3 efter 21 ledde fram till pausledning med hela 18–5. Skövde försökte med olika uppställningar, man tog två time outer första 20, men ingenting hjälpte denna dag.

Även framåt fungerade det ypperligt för AHK, målen kom i uppställt spel och på kontring om vartannat.

Frisk i kassen landade på 64% i första halvlek, och det är så klart fantastiskt. Men stor hjälp fick han av sina sex försvarare som såg till att Skövde under matchens första halva inte lyckades skjuta mer än 14 skott på mål, vilket måste vara någon slags bottenrekord.

Värt att notera från den första halvleken är att AHK efter 19 minuter hade använt sig av samtliga 13 utespelare.

Många funderade nog på om AHK skulle kunna behålla samma nivå den andra halvleken, men som så ofta visade det sig att det inte gick. Detta var en kombination av att man själva gick ner sig lite samtidigt som Skövde visade bättre tåga.

Efter dryga 40 mintuer lämnade Rickard Frisk, med 65 i räddningsprocent efter 13 räddningar på 20 skott, planen och målvaktsjobbet till Erik Pettersson. Det tog en stund för Erik att bli varm i kläderna men mot slutet av matchen räddade han ett flertal frilägen.

– Frisk var fantastisk under sin del av matchen, sedan var det riktigt kul att se hur Erik tog chansen när han väl kom in i det. 

En annan som en rejäl chans idag var Tobias Sandberg som spelade stora delar av matchen som mittnia, ett mål och två assist blev facit.

– Jag tycker att vi visar bra moral och tar oss an uppgiten på bästa sätt, alla som kommer in ger allt för killen bredvid och tar ansvar för gruppen, det känns bra. Det är kul att se Erik och Tobias komma in som de gjorde idag.

En bit in i andra var halvleken oavgjord, men mot slutet tryckte AHK till och såg till att vinna den med två bollar vilket tillsammans med de tolv målens ledning från första halvlek förkunnade slutresultatet 31–17.

Bästa målskyttar blev Måns Gerdtsson (sex) och Andreas Flodman (fem).

– Det var kul att Måns kom in och levererade idag, det var ett tag sedan han fick göra sex mål i en match.

För AHK väntar nu några dagars träning innan det är dags för returmatch i EHF-cupen, två måls underläge efter den första matchen ska vändas till seger då St. Otmar St. Gallen besöker Estad.

– Vi får en liten boost av detta inför den matchen, och vi ska springa mer på dem på söndag än vi gjorde sist. Vi ska göra en bra match på söndag, svårare än så är det inte, avslutar Fraznén.


Alingsås HK–IFK Skövde 31–17 (17–5)

AHK: Måns Gerdtsson 6, Andreas Flodman 5 (3), Marcus Enström 4, Jesper Konradsson 3, Pontus Johansson 3, Oscar Bergendahl 3, Felix Claar 2, Johan Nilsson 2, Daniel Tellander, Fredrik Teern, Tobias Sandberg.

SKÖ: Charlie Röxner 4, Rasmus Wremer 3, Markus Stegefelt 3, Max Skog 3, Victor Röxner 2, Axel Magnusson, Jesper Järlfors.

Målvakter:
* AHK: Rickard Frisk 13/20=65%, Erik Pettersson 5/15=33%.
* SKÖ: Robert Lechte 8/22=36& +0/3 7m, Joakim Svensson 2/16=12%.

Straffar:
* AHK: 3/4. 
* SKÖ: –

Utvisningar:
* AHK: 2x2 min.
* SKÖ: 4x2 min.

Pris till bästa spelare:
* AHK: Rickard Frisk.
* SKÖ: Charlie Röxner.

Domare: Michael Johansson & Jasmin Kliko.

Publik: 1 619.
Skrivet av Martin Johansson   
2015-10-14 21:00