frasse_1516

Mikael Franzén inför säsongsstarten

Seriestarten är bara dagar bort för fjolårets SM-finalist Alingsås HK, försäsongen är över och de sista förberedelserna inför söndagens match mot Eskilstuna Guif är igång. Läs här en intervju med tränaren Mikael Franzén om försäsongen som gått och säsongen som ska komma.

Ni har spelat många matcher under försäsongen, har dessa gett vad ni ville?

– Både ja och nej, som vanligt på försäsongen. Vi ville ha fler tävlingsmoment i vår uppladdning och valde fler matcher. Vissa matcher har vi helt enkelt inte orkat genomföra som vi ville, men så är det nästan alltid på en försäsong och tyvärr även under säsong ibland (skratt).

Vad var tanken med att mest möta internationellt motstånd?

– Vi har med våra prestationer under senare år börjat få fler inbjudningar utifrån och det är självklart att vi gärna möter internationellt motstånd när vi ges chansen. Handbollen som spelas ser olika ut i olika länder och det gör oss bättre som lag när vi lär oss hantera olikheterna, vi ställs inför andra utmaningar än i seriespelet helt enkelt. 

Hur har ni påverkats av att ni fått gå runt på få spelare?

– Det är klart att stor belastning på några få spelare aldrig är bra. Vi tror dock att det kommer något gott ur det. Oscar Bergendahl har mer eller mindre spelat nonstop efter klartecken från läkare vilket har varit nyttigt för honom. De unga spelarna har fått chansen att visa upp sig förutom Oskar Hedvall som bröt fingret dagen innan vi åkte till Portugal, men han fick däremot spela mycket i Norge vilket var bra.


Nämnde Bergendahl tillsammans med Max Darj och Fredrik Teern har missat delar av försäsongen, hur är status på dessa?

– Max slussas in efter hand och där allt gått bra och enligt plan. Bergendahl har fått gå på knock vilket nog har gjort att han fått upp konditionen rejält på kort tid. Teern har legat ute med båt men det innebär inte att han inte har tränat, Det visade han inte minst i Elitcupen där han tog för sig rejält.

Hur är läget med långtidsskadade Mikael Aggefors och Fredrik Larsson?

– ”Agge” är enligt planen så i mitten av oktober räknar vi med att han kan vara tillbaka i matchspel. Larsson har vi en plan om spel i december. Den har reviderats från hopp om spel i januari så det ser också bra ut. Han chockade dessutom mig och Dennis genom att vara med på några singelkontringar häromdagen vilket var väldigt trevligt.

Vilka skillnader kommer finnas i årets AHK gentemot tidigare upplagor?

– Förhoppningsvis är vi lite snabbare i fötter och i riktningsförändringar då vi har tränat mycket på det. Vi är dessutom lite mer samspelta och har fått med oss kantspelarna mer i spelet inför denna säsongen, vilket gör att vi har än fler variabler i vårt anfallsspel. Vi hoppas att vår snabba, fartfyllda handboll á la AHK skall bli än bättre.

Andreas Flodman har sett vass ut när han fått en försäsong, vad tror du han kan uträtta?

– Andreas fick förra säsongen förstörd på grund av skada, men nu är han tränad och har kommit in i tempot vilket ger oss ytterligare en variabel i spelet. Han ser helt enkelt väldigt spännande ut tycker jag.

Hur ser du på kvaliteten av årets serie?

– Svårt att säga, men jag tycker nog att vi inte är så långt från alla andra ligor som förr. I år känns det som om topplagen blir fler och att kampen om slutspel blir än tuffare vilket förhoppningsvis är ett tecken på att serien blivit bättre.

Vilka ser du som de stora favoriterna?

– Kristianstad och Ystad tycker jag ser lite bättre ut än övriga topplag just nu, och dit räknar jag Guif, Lugi, oss självas och kanske Sävehof.

Tvärtom, vilka tror du får det svårt?

– Aranäs får det nog tufft, men de kör med spelarna som tog dem till elitserien vilket jag tycker är bra. Sedan har jag dålig koll på Karlskrona men de har fått in ganska bra nyförvärv tycker jag. Tror nog att det blir jämt om kvalplatser och slutspel mellan ganska många lag.

Vad har ni satt för resultatmässigt mål med säsongen?

– Vi har aldrig vunnit serien och det är ett mål som vi har i år. Det är en tuff målsättning med många motståndare som vill något annat. Därtill var vi oerhört besvikna efter finalförlusten senast och vi vill givetvis till Malmö och stå där som vinnare. I Europa vill vi vidare till gruppspel. Alla målsättningar kräver givetvis stor ödmjukhet och hårt arbete, men vi känner som förening och lag att vi vill vara ett topplag och då är ingen av målsättningarna omöjliga på något sätt.

Alingsås HK premiärspelar på söndag borta mot Eskilstuna Guif.
Skrivet av Martin Johansson   
2015-09-10 14:36