oscar_bergendahl_barcelona_140928Oscar Bergendahl är friskförklarad. Foto: Tommy Holl

Elitlaget i full träning igen

AHK:s elitlag har slickat såren efter finalförlusten i våras och är spelarna är laddade inför den kommande säsongen. Mest glädjande är att mittsexan Oscar Bergendahl i går fick klartecken från läkarna att köra för fullt igen efter den hjärtproblematik som funnits.


Jesper Konradsson, Emil Frend Öfors och Erik Östling (numera i Ricoh) är hemma igen efter U21-VM i Brasilien. Målsättningen var guld och efter att ha radat upp segrar tog det stopp i i kvartsfinalen mot Egypten. Uddamålsförlusten blev det enda nederlaget i turneringen, men det gjorde också att det inte blev något spel om medaljerna.

Ytterligare en AHK-spelare skulle varit med i VM, Oscar Bergendahl. Men efter den rutinmässiga hjärtundersökning som AHK gjorde med alla sina spelare upptäcktes en oregelbunden hjärtrytm. Under våren och sommaren har Oscar genomgått undersökningar och kontroller och levt i ovisshet, men i går fick han det glädjande beskedet att det inte finns något problem med hans hjärta och han kunde redan i går kväll köra för fullt med laget.

Mikael Franzén går in i sin fjärde säsong som huvudtränare för Alingsås HK, som de senaste två säsongerna har spelat SM-final. Här kommer några frågor som vi har ställt till honom.

Träningen startade i torsdags. Vad har hänt och hur kommer det att se ut fram till seriestart?

– Vi startade upp lite lätt i torsdags och hade ett friidrottspass i fredags. Under helgen har vi varvat träning, teori, gym under en uppstartshelg i Estrad Alingsås. Vi har i stort sett samma trupp som förra säsongen och i med det kan vi sätta våra grunder mycket tidigare än tidigare säsonger som jag och Dennis (Sandberg) har varit i klubben. I stora drag så kommer vi att spela fler matcher än tidigare försäsonger för att träna på det vi vill utveckla i spelet. Däremellan kommer vi att träna tufft givetvis och vara fysiskt bra förberedda i inför premiären borta mot Eskilstuna Guif den 13 september.

Du säger i stort sätt samma trupp vad är det då som har förändrats?

– Vi har lyft upp Oliver Helander på niometer och Oscar Hedvall på mittsex samt utvecklat vårt fysioteam med massören Caroline Lammasniemi. Från den trupp som spelade SM-final i maj har vi bara tappat Johan Fagerlund.

Hur ser turneringarna ut i augusti?

– Vi åker redan denna helg till Tönsberg i Norge och spelar Skärgårdslekene. Där blir det fyra matcher mot norska elit- och division 1-lag. Vi möter ST Halvard och Sandefjord i gruppen och spelar placeringsmatcher på söndagen. Helgen därpå drar vi till Portugal i tolv dagar för träningsläger och turneringar. Vi möter Sporting Lissabon, Benfica, Medvedi och Angolas landslag utslaget på två turneringar. Däremellan spelar vi två träningsmatcher mot U21-motstånd. Sedan har vi Elitcupen i Alingsås mot IFK Skövde, Halden och Kim Anderssons Ystads IF. Sista matchen inför Elitserien är HK Aranäs i Fahlgrens minne. Där tror jag att jag fick med alla matcher.

Vad kan man ha för förväntningar på Alingsås HK denna säsong?

– Vi vill vara ett topplag, helt klart. Vi vet att det innebär hårt arbete och att det finns många lag som vill vara det i Sverige. Men vi vill givetvis vara med och uppleva ännu en SM-final för att på sätt få chansen till en ädlare valör än föregående säsong. Vi har ju även EHF-cupen som en rejäl utmaning denna säsong och ute i Europa vill vi också göra ett rejält avtryck. 

AHK:S TRÄNINGSMATCHER:

Läger i Nötteröy, Norge:
7/8: ST Halvard (19.40)
8/8: Sandefjord (16.45)
9/8: Placeringsmatcher

Läger i Portugal 14–24/8, matchdagar ännu inte klara:
Sporting Lissabon
Benfica
Angolas landslag
Persister Medvedi
Sporting U21
Benfica U21

Elitcupen i Estrad Alingsås:
27/8: IFK Skövde (19.00)
28/8: Halden (20.15)
29/8: Ystads IF (15.30)

Fahlgrens minne, Estrad Alingsås:
4/9: HK Aranäs (19.00)

2015-08-04 11:18